ПУТИН У МИНСКУ: Договорен је прекид ватре

PUTIN U MINSKU: Dogovoren je prekid vatre

12 februara 2015

ukrajina pregovori minsk_620x0Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je posle sastanka u Minsku da je dogovoren prekid vatre.

On je rekao da je potpisan dogovor, po kome će ukrajinska vojska povući teško naoružanje, dok će se proruske snage vratiti na položaje koje su zauzimali u septembru 2014. godine.

Bezbednosna zona koja razdvaja dve strane mora biti najmanje 50 kilometara za artiljeriju kalibrea preko 100 milimetara, 70 kilometara za regularne bacače raketa i 100 kilometara za teško naoružanje sa velikim dometom, kao što balistički projektili “Točka-U“, stoji u dokumentu.

“Mislim da smo postigli veliki dogovor. Prekid vatre počinje u ponoć 15. februara“, izjavio je Putin.

Uslovi primirja navedeni su u dokumentu koji su danas potpisali članovi kontakt grupe. Članove te grupe čine predstavnici proruskih snaga, Kijeva i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, rekao je Putin.

Današnji dogovor uključuje i ponavljanje tačaka iz sporazuma potpisanog u septembru 2014. godine, što znači da se Ukrajina obavezuje da će Kijev usvojiti zakone koji se tiču posebnog statusa regiona Luganska i Donjecka.

Kako navode mediji, ukrajinska Rada ima mesec dana da odobri specijalni status za Donbas.

Članovi “Normandske četvorke“ – Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Fransoa Oland, učestvovali su u razgovorima i podržali potpisivanje dokumenta.

Putin je istakao da je odustvo volje Kijeva da vodi direktne pregovore sa proruskim snagama bio jedan od glavnih razloga zašto su pregovori u Minsku trajali ovoliko.

Sastanak u Minsku koji se tiče situacije u Ukrajini počeo je u sredu uveče.

PUTIN: POTPISAN PREKID VATRE

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je posle sastanka u Minsku da su strane potpisale prekid vatre, prenosi “Raša tudej“.

Putin navodi da je dogovoreno da ukrajinska vojska povuče teško naoružanje sa fronta, a da će se proruske snage povući na položaje koje su zauzimali u septembru 2014. godine.

KOMENTARI5 komentara

 1. cane says:

  ...i onda dodje amerika isprovocira neki napad optuzi Rusiju i jovo na novo i sve vec vidjeno milion puta

 2. Vlada says:

  Kako da ne! Sve mislim da će Ukrajinska Rada usvojiti specijalni status Donbasa!!! Bajke za malu decu,ovaj rat će da potraje dok nekom ne prekipi a Putin se igra kao i Sloba sa vatrom....sve je to trebalo preseći vojno mnogo ranije....

 3. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se......ma ne čini mi se,jesu moje........ says:

  PUTIN JE VELIKO RAZOČARENJE. Izdao je Novorusiju.

 4. Za Srbiju says:

  Putin je poslao ohrabrujuću poruku zapadu, posebno amerikancima, koji nisu ništa potpisali i mogu da se mešaju još više. A Rusija je sebe obavezala ovim smešnim ugovorom i štetnim za Novorusiju.

 5. Milos says:

  Mislim da ce ovo primirje trajati krace od prethodnog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *