ПУТИН У ПЕКИНГУ САОПШТИО ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Запад бесан! ОЧЕКУЈЕ СЕ РЕАКЦИЈА ИЗ БРИСЕЛА

ПУТИН У ПЕКИНГУ САОПШТИО ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Запад бесан! ОЧЕКУЈЕ СЕ РЕАКЦИЈА ИЗ БРИСЕЛА

26 априла 2019

Међународна заједница треба да изради одговор на појаву протекционизма, чији један од облика су једностране нелегалне санцкије, изјавио је председник Русије Владимир Путин, говорећи на церемонији отварања међународног форума „Један појас, један пут“ у Пекингу. Он је додао да је споразум Евроазијског економског савеза са Србијом у завршној фази.

„Важно је израдити ефикасан одговор на ризике фрагментације глобалног, економског, технолошког простора, на раст протекционизма, чија најопаснија форма која се често користи у овом тренутку су нелегитимна, једнострана ограничења, које се уводе заобилажењем СБ УН, или још горе, трговински ратови“, рекао је Путрин.По његовим речима, међународна заједница само заједничким снагама може да се супротстави изазовима, као што су успоравање глобалног економског развоја, раскол нивоа благостања између различитих држава и технолошког заостајања.

„Више пута сам говорио и желим да поновим да те негативне тенденције стварају плодно тло за тероризам, екстремизам и незакониту миграцију, изазивају разбуктавање и појаву нових регионалних конфликата“, додао је он.

По мишљењу шефа руске државе, управо Евроазија треба да постане пример израде садржајне позитивне агенде за решавање поменутих и других проблема.

Путин је приметио да је Русија заинтересована за најтешњу сарадњу да свим евроазијским партнерима на бази принципа поштовања суверенитета, права и законитих интереса сваке државе.

„Управо на таквим принципима, заједно са нашим партнерима — Јерменијом, Белорусијом, Казахстаном, Киргизијом — градимо Евроазијски економски савез“, додао је руски предсендик.

Он је нагласио да је идеја председника Кине Си Ђинпинга о повезивању кинеске иницијативе „Један појас један пут“ са другим савезима у потпуности у складу са Евроазијским економским савезом.

„Евроазијски економски савез жели најширу сарадњу са свим заинтересованим државама и савезима, пре свих са Кином“, рекао је председник Русије.

Путин је скренуо пажњу да ће у наредним месецима ступити на снагу споразум о трговинско-економског сарадњи ЕАЕС и Кине.

По његовим речима, Евроазијски савез је усмерен на либерализацију економских веза и са другим партнерима.

„Већ смо потписали споразуме о слободној трговини с Вијетнамом, као и привремени споразум с Ираном који води успостављању слободне трговинске зоне. Слични документи са Сингапуром и Србијом у завршној су фази израде“, подсетио је он.

„Наравно, ми се залажемо за конструктивни и равноправни развој пословних веза и са Европским савезом — нашим старим и традиционалним партнерима“, наставио је председник.

„Никакве текуће несугласице не мигу да пониште нашу заједничку одговорност за будућност Европе и читаве Евроазије“, нагласио је он.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

 1. petrovgrad says:

  Ovim tempom razvoja za 10-15 godina Rusija će biti najbogatija zemlja na svetu. Za to vreme joj prestoji da izbaci lažne američke papire iz platnog prometa i obračuna. Tu ima podršku Kine i Indije. Sledeća faza isto uraditi sa evrom. Po čemu je evro stabilniji od dolara, kad nema pokriće u resursima.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Rusija je sve do 1980. bila prva ili druga svetska privredna sila, tek nakon '80-te prelazi ih SAD i Japan a do tada su bili sa SAD malo iznad, malo ispod i to je trajalo od vremena carske Rusije. '90-te pali na 4.mesto jer ih je pretekla i Nemačka. Posebno su pali u 10 godina Jelcina i sada su ponovo pretekli Nemačku a Japan bi trebali za cca 10 godina. SAD ima lažiran bdp zbog toga što finansijski sektor "pumpa" bdp za oko 80% dok im realna privreda čini oko 20% onoga što oni sada prijavljuju kao bdp SAD-a, te kad vrisne dolar oni će pasti dramatično na svetskoj listi po bdp-u. Kina i Rusija će biti u vrhu, možda i Indija a EU "sile" će biti privredni patuljci.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  "On je dodao da je sporazum Evroazijskog ekonomskog saveza sa Srbijom u završnoj fazi." Zbogom EU !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u