ПУТИН У ПЕКИНГУ САОПШТИО ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Запад бесан! ОЧЕКУЈЕ СЕ РЕАКЦИЈА ИЗ БРИСЕЛА

PUTIN U PEKINGU SAOPŠTIO VAŽNE VESTI ZA SRBIJU: Zapad besan! OČEKUJE SE REAKCIJA IZ BRISELA

26 aprila 2019

Međunarodna zajednica treba da izradi odgovor na pojavu protekcionizma, čiji jedan od oblika su jednostrane nelegalne sanckije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći na ceremoniji otvaranja međunarodnog foruma „Jedan pojas, jedan put“ u Pekingu. On je dodao da je sporazum Evroazijskog ekonomskog saveza sa Srbijom u završnoj fazi.

„Važno je izraditi efikasan odgovor na rizike fragmentacije globalnog, ekonomskog, tehnološkog prostora, na rast protekcionizma, čija najopasnija forma koja se često koristi u ovom trenutku su nelegitimna, jednostrana ograničenja, koje se uvode zaobilaženjem SB UN, ili još gore, trgovinski ratovi“, rekao je Putrin.Po njegovim rečima, međunarodna zajednica samo zajedničkim snagama može da se suprotstavi izazovima, kao što su usporavanje globalnog ekonomskog razvoja, raskol nivoa blagostanja između različitih država i tehnološkog zaostajanja.

„Više puta sam govorio i želim da ponovim da te negativne tendencije stvaraju plodno tlo za terorizam, ekstremizam i nezakonitu migraciju, izazivaju razbuktavanje i pojavu novih regionalnih konflikata“, dodao je on.

Po mišljenju šefa ruske države, upravo Evroazija treba da postane primer izrade sadržajne pozitivne agende za rešavanje pomenutih i drugih problema.

Putin je primetio da je Rusija zainteresovana za najtešnju saradnju da svim evroazijskim partnerima na bazi principa poštovanja suvereniteta, prava i zakonitih interesa svake države.

„Upravo na takvim principima, zajedno sa našim partnerima — Jermenijom, Belorusijom, Kazahstanom, Kirgizijom — gradimo Evroazijski ekonomski savez“, dodao je ruski predsendik.

On je naglasio da je ideja predsednika Kine Si Đinpinga o povezivanju kineske inicijative „Jedan pojas jedan put“ sa drugim savezima u potpunosti u skladu sa Evroazijskim ekonomskim savezom.

„Evroazijski ekonomski savez želi najširu saradnju sa svim zainteresovanim državama i savezima, pre svih sa Kinom“, rekao je predsednik Rusije.

Putin je skrenuo pažnju da će u narednim mesecima stupiti na snagu sporazum o trgovinsko-ekonomskog saradnji EAES i Kine.

Po njegovim rečima, Evroazijski savez je usmeren na liberalizaciju ekonomskih veza i sa drugim partnerima.

„Već smo potpisali sporazume o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, kao i privremeni sporazum s Iranom koji vodi uspostavljanju slobodne trgovinske zone. Slični dokumenti sa Singapurom i Srbijom u završnoj su fazi izrade“, podsetio je on.

„Naravno, mi se zalažemo za konstruktivni i ravnopravni razvoj poslovnih veza i sa Evropskim savezom — našim starim i tradicionalnim partnerima“, nastavio je predsednik.

„Nikakve tekuće nesuglasice ne migu da ponište našu zajedničku odgovornost za budućnost Evrope i čitave Evroazije“, naglasio je on.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. petrovgrad says:

  Ovim tempom razvoja za 10-15 godina Rusija će biti najbogatija zemlja na svetu. Za to vreme joj prestoji da izbaci lažne američke papire iz platnog prometa i obračuna. Tu ima podršku Kine i Indije. Sledeća faza isto uraditi sa evrom. Po čemu je evro stabilniji od dolara, kad nema pokriće u resursima.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Rusija je sve do 1980. bila prva ili druga svetska privredna sila, tek nakon '80-te prelazi ih SAD i Japan a do tada su bili sa SAD malo iznad, malo ispod i to je trajalo od vremena carske Rusije. '90-te pali na 4.mesto jer ih je pretekla i Nemačka. Posebno su pali u 10 godina Jelcina i sada su ponovo pretekli Nemačku a Japan bi trebali za cca 10 godina. SAD ima lažiran bdp zbog toga što finansijski sektor "pumpa" bdp za oko 80% dok im realna privreda čini oko 20% onoga što oni sada prijavljuju kao bdp SAD-a, te kad vrisne dolar oni će pasti dramatično na svetskoj listi po bdp-u. Kina i Rusija će biti u vrhu, možda i Indija a EU "sile" će biti privredni patuljci.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  "On je dodao da je sporazum Evroazijskog ekonomskog saveza sa Srbijom u završnoj fazi." Zbogom EU !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *