ПУТИН У УН ИЗНЕО ПОНУДУ КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА: „Бесплатно ћемо вас вакцинисати“

ПУТИН У УН ИЗНЕО ПОНУДУ КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА: „Бесплатно ћемо вас вакцинисати“

23 септембра 2020

Путин понудио, у говору на овогодишњој Генералној скупштини УН поводом 75. годишњице те организације, бесплатно вакцинисање свог особља УН широм света.

„Свако од нас могао би се суочити са тим опасним вирусом. Вирус није поштедео особље Уједињених нација, његово седиште и регионалне службе“, рекао је руски председник Владиир Путин у снимљеном говору из Москве, емитованом током заседања започетог у уторак, првог које је виртуелно, због пандемије коронавируса.„Русија је спремна да пружи особљу УН неопходну, стручну помоћ, а посебно предлажемо да нашом вакцином Спутњик В бесплатно снабдемо запослене у Организацији и њеним подружницама који се добровољно јаве за вакцинацију“, рекао је Путин који је вакцину широко најавио прошлог месеца и рекао да је и његова ћерка међу онима који су је примили.

Своју понуду је описао као одговор на потражњу: „Неке колеге из Уједињених нација питале су о овоме и нећемо остати равнодушни према њима“.

Портпарол Уједињених нација Стивен Дужарик рекао је: „Захваљујемо председнику Путину на издашној понуди коју ће проучити наша здравствена служба“.

У медицинској агенцији Уједињених нација у Женеви, Светској здравственој организацији, портпаролка Маргарет Харис одбила је да коментарише Путинову ппонуду.

У извештају објављеном у часопису „Лансет“, стручњаци који су радили на руској вакцини су рекли да изгледа да је безбедна и да је у року од три недеље подстакла одговор антителима код свих 40 људи који су тестирани у другој фази студије. Међутим, аутори су приметили да су учесници праћени само 42 дана, узорак студије је био мали и није коришћена плацебо или контролна вакцина.

Насупрот томе, друге вакцине које су такође биле изгледне у раним тестовима, сада се шире проучавају, на десетинама хиљада људи у неколико земаља, да би се утврдило могу ли заштитити од инфекције и да ли имају нежељене ефекте који могу бити нађени само великим испитивањем.

У понедељак су руски медији известили да је регионални директор СЗО за Европу Ханс Kлуге похвалио руску вакцину после састанка с руским министром здравства Михаилом Мурашком у Москви. Државна новинска агенција Тасс цитирала је Kлугеа да „СЗО цени напоре Русије у развоју вакцине против корона вируса, ‘Спутњик В’ “ називајући је „безбедном и ефикасном“.

Руски званичници бранили су своју вакцину на светској сцени, док се фармацеутске компаније широм света утркују да масовно пласирају ефикасну вакцину, а владе се утркују да обезбеде приступ некој од вакцина за своје становништво.

KOMENTARI2 коментара

  1. Ivke says:

    Ala im ga je nabo ;) svaka cast ipak oni na nebi pristali cak i ako su na samrti

  2. Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

    Браво, царе! Шприцај их све!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u