ПУТИН УБАЦИО ТРОЈАНСKОГ KОЊА У НАТО! Алијанса пуца по шавовима због…

PUTIN UBACIO TROJANSKOG KONJA U NATO! Alijansa puca po šavovima zbog…

19 jula 2019

Prkoseći snažnim američkim primedbama i pretnji sankcijama, Turska je prošle nedelje primila prve pošiljke sofisticiranog ruskog raketnog sistema „zemlja-vazduh“ S-400, što je svakako korak za testiranje sada već ne baš prijatnog položaja zemlje u NATO savezu, piše Njujork tajms.

Sistem S-400, uključuje napredni radar za otkrivanje aviona i drugih ciljeva, a Sjedinjene Države su se nepokolebljivo suprotstavile ovoj odluci Turske, koja duboko zabrinjava Vašington na nekoliko nivoa.Ovim se, navodi dalje ugledni njujorški dnevni list, postavlja ruska tehnologija na teritoriju ključnog saveznika NATO-a. Ruski inženjeri će imati priliku da nauče mnogo o američkim borbenim avionima koji su takođe deo turskog arsenala, strahuju američki vojni eksperti.

To je jedan od razloga zbog kojih je Trampova administracija blokirala isporuke borbenog aviona F-35, jednog od najnaprednijih aviona Sjedinjenih Država, u Tursku i obustavila obuku turskih pilot, mada nije jasno da li će NATO zauzvrat možda prikupiti neke ruske tajne o S-400.

Prema mišljenju stratega iz Pentagona, sporazum S-400 je deo plana predsednika Vladimira Putina da podeli NATO. Američki zvaničnici nisu sigurni kakva je, u novonastalim okolnostima, budućnost Alijanse, kao ni to da li Turska može da ostane aktivna članica NATO-a dok koristi rusku odbranu.

„Političke posledice toga su vrlo ozbiljne, jer će isporuka potvrditi mnogima ideju da Turska odlazi u ne-zapadnu alternativu“, rekao je Jan Lezer, direktor nemačkog Maršalovog fonda u Briselu.

„To će stvoriti mnogo zabrinutosti i lošeg ambijenta unutar NATO i očigledno će dodatno ‘otrovati’ članice Alijanse protiv Turske“, kaže Lezer.

Strateški pozicionirana na raskrsnici Evrope i Azije, deleći granicu s Rusijom na Crnom moru, Turska je odavno bila vezana za NATO.

Sa jednom nogom u sukobima na Bliskom istoku, a teritorijom i u Evropi, njeni interesi nisu uvek bili u skladu sa savezom koji je prvobitno oformljen kao zapadnoevropska odbrana protiv Sovjeta. Umesto toga, Turska je pod vođstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sve više igrala na dve karte u borbi između Istoka i Zapada.NATO je u Turskoj postavio američki raketni sistem Patriot, proizveden u SAD, ali je Erdogan insistirao da njegovoj zemlji treba sopstveni dugoročni sistem.

Turska je godinama pokušavala da kupi sopstveni Patriot sistem, ali razgovori sa Vašingtonom nikada nisu doveli do dogovora – kao rezultat toga, predsednik Tramp, na sastanku Grupe 20 prošlog meseca, rekao je da je to greška administracije Obame.

Čak i kada je najavio dolazak tri aviona koji su nosili prve delove ruskog PVO sistema, ministar odbrane Turske Huluzi Akar rekao je da se Turska i dalje nada da će kupiti američki PVO.

„Tražimo nabavku Patriota i naše institucije intenzivno rade na tom planu“, rekao je on za državnu TRT TV.

„Turska mora da popuni prazninu u svojoj odbrani, ali pri kupovini S-400, političko-vojni rezultati mogli bi se pretvoriti u slabost za bezbednost Turske“, rekao je Ahmet Han, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Altinbas u Istanbulu.

„Isporuka S-400 već je prouzrokovala slabu ranjivost jer je oštetila odnose Turske sa NATO-om“, upozorava profesor Han.

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. zora says:

  Kraj alijanse koja se naubijala civila. Toliko ljudi su ubili kao da je bio treci rat. Rasturali drzave,pljackali prirodne resurse, bogatili se dok stanovnici ostajali gladni i zedni.

 2. Slobodanka says:

  NATO, SAD i ceo Zapad više nisu sigurni kako će se dalje odvijati njihovi odnosi sa Turskom jer "postavlja se ruska tehnologija na teritoriju ključnog saveznika NATO-a ". Turska nije tako daleko od nas, malo je istočnije. Da li zato žure da obnove prekinuti dijalog BG-Priština? Da što pre izvuku bar priznanje Kosova. "Zapadni Balkan" ipak nije "zapadni", blizu je Istoka. Kad je Turska primila prve isporuke S-400, a znali su za najavu da će se sa tom isporukom početi u julu - samo nisu verovali, e odtada eto nama u posetu i američkog-albanskog lobiste Engela, i francuskog predsednika Makrona, i vrhovnog komandanta snaga NATO-a za Evropu, a može i njihovo drago i obožavano mezimče Haradinaj da pod hitno izgubi fotelju na kojoj sedi. Turska sa svojim najnovijim ponašanjem koje je sve nezavisnije od Zapada podigla je cenu i Srbiji. To je tako najpre zbog geografije, a zatim znaju da nisu završili svoje poslove na Balkanu, nisu se dovoljno učvrstili ovde. ...

  • persida says:

   Rusi ce sifre za prodate S 400 poslati Izraelu i Izraelci ce izrokati Tursku, strpite se pa cete i to vdeti.

   • Slobodanka says:

    Zašto bi Rusija tako postupila? Time bi stala i prodaja njenih PVO sistema u celom svetu, a to joj sigurno nije cilj. ... Izrael nema interes da uništava Tursku jer kopnena veza Izraela sa Evropom može se ostvariti samo preko teritorija zapadne Sirije i zatim preko zapadnih delova Turske. Izrael dosad nije osvojio ni Siriju, a kad će postići da osvoji zapadni deo Turske. Pre izazivanja sirijskog rata najviše se pominjao katarski gasovod, ali u planu je bio ne samo katarski gasovod koji bi išao preko cele teritorije Sirije nego i izraelski gasovod koji bi išao zapadnom stranom Sirije pa preko Turske stigao bi u Evropu. Zato (zbog prodaje gasa u Evropi) ni Rusija nema interes da učini Izraelu na način kako ti zamišljaš. Ne verujem ni da je izvodljiv jer sigurno postoji neka zaštita i za kupca sistema S-400.

 3. teoretičar says:

  Za sve je kriv neuspeli CIJA državni udar u Turskoj, kada se umešala Rusija i spasila Erdogana. Ne bi mogla da ga spai da Erdogan nije manje-više proislamski precednik koji na taj način uživa podršku najekstremnijeg dela turaka koji su fanatični sledbenici Alaha. To je deo turaka koji je spasao Erdogana. A igra sa Rusijom je počela znatno pre toga. Erdogan i Turska generalno, shvataju da ih se Evropa i gadi i boji i da nemaju skoro nikakve šanse da uđu u EU i tako turcima otvore širom vrata invazije na one evropske države koje nisu nikad bile dostupne osmanlijama. To je istorijska a danas i ekonomsko-tehnološka želja turaka i sa dolaskom erdogana na vlast, turska od sekularne države postaje polu nesekularna. Erdoganova žena ne nosi javno burku ali nosi maramu povezanu na sličan način što zadrte alahove sledbenike baca na kolena. Pošto je turska ipak među moćnim državama ako ne sveta, onda bar toga dela sveta, Erdogan je bio nezadovoljan zato što ga Nemačka ponižava a Amerika mu ne prodaje oružje na način koji bi njemu omogućio razvoj turske proizvodnje sličnog oružja. Ne prodaje mu ni Patriot, nego za utehu, Nemačka i Holandija dođu sa svojim trupama u Tursku i sa svojim Patriotima i postave ih kao stražare turskog neba, što je Erdogana još više ponizilo, a imajući u vidu da su ameri potpuno nezavisni na njegovoj teritoriji sa svojim nuklearnim glavama u bazi Indžirlik i znatno šire, erdogan je tražio priliku kako da razbije tu mračnu okupaciju koju su sproveli Nemačka, Holandija i Amerika maskirajući sve kao neophodnu zaštitu Turske. I onda dođe taj neuspeli državni udar, Erdogan sagleda priliku, istera nemačke i holandske vojnike zajedno sa sve patriote, delimično zatvori pristup Indžirliku svim NATO šetačima, osim Americi jer njima to ne može da uradi. I onda počne pregovore sa Rusijom i tako zada udarac Zapadnoj alijansi kao kaznu zbog pokušaja da ga ubiju, zbog Patriota i ograničenih, ponižavajućih ugovora sa NATOM i Amerikom. Nije mogao ništa protiv Amerike, čak ni u Indžirliku, ali Amerika nije uspela da ga spreči da šutne ostale NATO države iz Turske. (Nemci i Holanđani su nakon proterivanja iz Turske pisali kako je to samo da Patriote servisiraju jer to je kao redovna procedura a mi svi smo kao redovno retardirani pa ne znamo da ih je Erdogan u besu isterao ko džukele)

 4. teoretičar says:

  Tako je krenula trgovina sa S 400 uz uslov da Rusija otvori škole za njegove oficire i da mu proda i fabrike za proizvodnju S 400 izvoznog tipa. I to je bolje nego cela veka kupovati tuđe. Rusija pragmatično pristane na sve te uslove iz mnogih razloga koji su danas čak i nama vidljivi i sve stigne do tačke kada su već stigli osnovni elementi ruskih sistema u Tursku. Da li će turska stvarno ići do kraja i uspeti da stvori i svoje fabrike za proizvodnju visokorazvijenih odbrambenih sistema uz pomoć Rusije i šta će to sve značiti za Zapad, Istok i Srbiju, ostaje nam da vidimo. Srbiji nije bilo dobro ni druženje Turska - NATO a Srbiji će biti još manje dobro druženje Turska - Rusija. Pa šta ko voli da misli, nek izvoli. Meni bi najviše odgovaralo da Zapad sruši Erdogana i da tursku ponovo stavi pod svoje, ali očigledno Rusiji to ne odgovara ali Rusija NE može da stavi Tursku pod svoju komandu bez obzira šta im sve pokloni, jer Ameri neće izaći iz Turske kao što nisu izašli ni iz Sirije. U suštini, dali Rusi turskoj sve te pogone ili ne, Turska će i dalje biti saveznik Amerike. A kada Erdogan završi svoj vek...pa ne znam, ali čini mi se da će NATO tada ponovo ući strupama u Tursku kao i pre udara na Erdogana, Turska će verovatno imati svoju proizvodnju patriotskih S 400 nema veze kojeg tipa a koje opet nemaju ni NATO države, jer i one uvoze Patriote iz Amerike. Imaju mistarle koji su toliko konkurentni sa ruskim i američkim sistemima da ih od srca poklanjaju Srbiji za sve pare preostale u srpskom budžetu od MMF kredita, što znači zbogom ionako previše ograničenoj trgovini sa Rusijom.(teško je prdvideti buduće događaje, ali imajući iskustvo bacanja Srbije u zapećak čak i od Rusije kada Srbiji gori pod nogama, Srbija MORA naći neki izlaz ako hoće da preživi kao Srbija, a ne kao...Bugarska i Rumunija preživljavaju neokrnjene i sa vrlo malo žrtava već dva veka kroz sve svetske sukobe. Nije dobar primer, zar ne? Ali ipak je poučan! Sačuvati državu i narod je ipak iznad patriotskih interesa. Srbija nije sačuvala ni svoju državu ni svoj narod. Kada se Srbija stavi pred potpuno lomljenje, onda Srbija napravi još jednu nakaznu grešku i ubije Miloševića. Turci nisu ubili Erdogana)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *