PUTIN: Učinićemo sve da okončamo bratoubilački rat u Ukrajini

PUTIN: Učinićemo sve da okončamo bratoubilački rat u Ukrajini

14 avgusta 2014

vladimir-putin-making-a-s-007Rusija će činiti sve da bi se okončao „krvavi haos“ i „bratoubilački rat“ u Ukrajini, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je naglasio da Rusija ne želi da se izoluje od spoljnog sveta, ali ni da se prema njoj ponašaju prezrivo ili mentorski. Pritom je ocenio da bi poluostrvo Krim moglo za Rusiju da ima ujedinjujuću ulogu.

„Činićemo sve što od nas zavisi da bi taj konflikt bio što pre prekinut, kako bi u Ukrajini prestala da se lije krv“, rekao je Putin obraćajući se poslanicima Dume (donjeg doma parlamenta) i članovima vlade u krimskom letovalištu Jalti.

Nazivajući događaje u Ukrajini „krvavim haosom“ i „bratoubilačkim konfliktom“, Putin je rekao da je situacija iz dana u dan sve dramatičnija i da je na jugoistoku Ukrajine izbila je „obimna humanitarna katastrofa“, preneo je Itar-Tass.

Ruski predsednik je, pritom, istakao da Rusija ne namerava da se izoluje od spoljnjeg sveta.

„Treba mirno, dostojanstveno i efikasno da gradimo svoju zemlju, ne ograđujući se od spoljnjeg sveta, ne kidajući veze sa partnerima, ali i ne dajući da se sa nama prezrivo ili mentorski ponašaju“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, uspešan razvoj Rusije treba da bude zasnovan na unutrašnjim resursima, uključujući dodatne stimulacije industrijskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Putin je rekao da rusko društvo treba da se konsoliduje i mobilizuje ali „ne za ratove ili neke konflikte“, već „za uporan rad za Rusiju i u ime Rusije“.

Rusiju u oslanjanju na tradicionalne vrednosti, kako je kazao, podržavaju i stanovnici drugih, čak i zapadnih zemalja, gde se te vrednosti zbog aktuelne politike ruše.

Putin je rekao da „ruske sankcije“ nisu samo kontramere na embargo, već način da se podrže domaći proizvođači i otvori tržište za nove partnere „koji žele da sarađuju s Rusijom i spremni su na takvu saradnju“.

Prema njegovim rečima, Moskva je uvela sankcije zemljama koje su prethodno Rusiji uvele „potpuno neosnovane i nelegalne sankcije“.

„Za nas su sada najvažnija unutrašnja pitanja, naši ciljevi i zadaci, koje pred nama postavlja narod i građani Rusije“, rekao je Putin i dodao da vlast treba da se usredsredi na rešavanje nacionalnih pitanja.

„Naša budućnost je samo u našim rukama“, kazao je on.

Putin je rekao da bi Krim, koji je pristupio Ruskoj Federaciji, mogao da igra ujedinjujuću ulogu za Rusiju, da bude „svoje vrste istorijski i duhovni izvor, još jedna linija pomirenja crvenih i belih“.

Ukazujući da je za to crnomorsko poluostrvo vezano sećanje i na pobede, ali i na tragediju bratoubilačkog građanskog rata početkom 20. veka.

Na Krimu se, rekao je Putin, mnogi problemi „nisu rešavali decenijama“, vlasti Ukrajine bile su prinuđene da rešavaju probleme na drugim teritorijama, a sa Krima su „uzimali mnogo a davali malo“.

„Sada u okviru prelaznog perioda, mi donosimo najneodložnije prioritetne mere, kako bismo popravili stanje“, rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao da na Krimu treba da bude osigurana ravnopravnost tri jezika – ruskog, ukrajinskog i krimsko-tatarskog.

Prema njegovim rečima, pripremljen je program za dugoročan razvoj Krima a ukupan obim finansiranja do 2020. godine premašuje 700 milijardi rubalja (oko 14,6 milijardi evra).

Putin je zahvalio poslanicima i političkim snagama Rusije koji su „u sudbonosnim danima za Sevastopolj, Krima i celu Rusiju“ pokazali jedinstvo i solidardnost, navela je ruska agencija.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *