ПУТИН УЦРТАО ЦИЉЕВЕ У ЕВРОПИ, СВЕ ЈЕ СТАВЉЕНО НА ПАПИР – ПА НЕK KРЕНУ!

PUTIN UCRTAO CILJEVE U EVROPI, SVE JE STAVLJENO NA PAPIR – PA NEK KRENU!

6 juna 2021

Gomilanje trupa na granici sa Ukrajinom je lukava taktika Rusije. Ona ne samo da testira strpljenje Evrope, već i procenjuje njenu borbenu sposobnost i – stvara listu ciljeva u Evropi u slučaju rata sa EU, ističe britanski list Dejli ekspres.

Tenzije su eskalirale u aprilu kada je Rusija svoju granicu sa Ukrajinom preplavila vojnim snagama. Politički posmatrači i analitičari predvideli su ponavljanje 2014. godine, kada su trupe Vladimira Putina upale i anektirale Krim, ocenjuju Britanci.Od tada su tenzije u regionu popustile, a danas je fokus na ublažavanju izbijanja nasilja između Izraela i Palestine, piše Dejli ekspres, ali navodi izjavu profesora Džuliana Lindlej-Frenča, međunarodno poznatog strateškog analitičara i savetnika za odbranu, koji tvrdi da Rusija verovatno neće okončati svoju vojnu aktivnost.

Ovaj analitičar nedavno je bio koautor filma „Budući rat“ koji istražuje kako Sjedinjene Države i Evropa mogu da konsoliduju vojne snage suočene sa sve većim „pretnjama“ iz zemalja kao što su Rusija i Kina i kako da unaprede metode upravljanja sukobima.

Profesor Lindli-Frenč rekao je da su Vladimir Putin i njegov šef Generalštaba Valerij Gerasimov daleko od namere da podstaknu stvarni sukob, ali da bi tokom ove granične krize mogli da steknu važno znanje o mogućnostima Ukrajine, ali i da odredi „ciljeve“ u Evropi za slučaj eskalacije i proširenja sukoba sa Ukrajinom.

On je za Dejli ekspres rekao:

„To je bio odličan test odbrane Ukrajine za generala Gerasimova i Putina. Rusi znaju da su ukrajinske oružane snage bolje nego što su bile 2014. godine kada su napustile Krim, delom i zbog borbene obuke zapadnih zemalja. Na taj način, tokom nedavnog raspoređivanja jakih snaga kod ukrajinske granice mogli su da posmatraju reakciju Ukrajine – gde je i kako reagovala.“

„Sve ovo Moskva vrlo pažljivo nadgleda, tako da ako Putin u nekom trenutku odluči da zaista pojača kontrolu nad Donbasom i nokautira Ukrajince, tačno će znati gde da napadne i kako to da učini.

Uprkos najavi Vladimira Putina da planira da povuče trupe sa ukrajinske granice, vojnici i vojna oprema ostali su u regionu do sredine maja, zaključuje britanski list. Prema profesoru Lindli-Frenču, Kremlj ne žuri da interveniše u sukobima između Jermenije i Azerbejdžana ili Palestine i Izraela. Na granici sa Ukrajinom drži vojsku. Putin istovremeno pažljivo beleži svaku reč ili akciju NATO-a i EU. Ovo mu omogućava da vidi od koga dolazi najveća opasnost.

Britanski list zaključuje da Putin ispituje evropske države, utvrđuje koje su od njih vojno najopasnije i „stavlja na papir“, dok u isto vreme neposredno testira spremnost Ukrajine da odgovori na vanredne situacije.

KOMENTARI4 komentara

 1. Covid histery idiot says:

  Koji tupson, tipican EUrobljanin :-)))

 2. Rista says:

  Jel neko od vas ikad bio na vojnom balu? Dok sam bio mlađan momak ja, gotovo tri godine sam išao samo na vojne balove. Nisam ni znao kakve gluposti se plešu na civilnim balovima i kada sam najzad i tamo otišao, mal nisam pao u nesvest od kretena koji se tresli i krivili ko oni malo zbunjeni. Onako u blještavoj svečanoj uniformi sa prekrasnim gajtanima, uspeo sam da pronađem jednu devojku koja je zaista znala da pleše i kada sam je zamolio za "par plesova" sa osmehom je prihvatila. Za manje od deset sekundi cela sala zamukla i ukočila se posmatrajući nas ko da smo pali smarsa. Sećam se koliki se aplauz prolomio posle svakog od tri plesa koje je prelepa mlada dama odigrala samnom. Kasnije sam saznao da se bavi plesom pomalo profesionalno. Ne znam kako je danas jer nam vojska davno nesnađena i razbijena a oficiri puni NATO lekcija i ne verujem da su uzor kao što su nekad bili. Vojni bal je gotovo savršena umetnost u odnosu na civilne. Ti civilni kreteni su slični ovim ukrajinskim i ostalim kretenima koji plešu oko Rusije. Onda Rusija zapleše u svojoj bal sali i ceo svet blene. Jee, taj potez Rusije bio Ruski savremeni vojni bal. Lepota, brate mili. Ukrajinski kreteni oma postiđeno i razočarano zaustavili svoj ratni ples.(Iako sam stekao utisak da će banderovci napasti, kada mečka zaigrala savremeni ples, svi naokolo stali i zadivljeno gledali savremeni Ruski vojni ples. Umetnost. Stvarno sam bio prijatno iznenađen i potsetio se najlepših godina svog života)

 3. Gagi says:

  Odlicno su ti sa gajtanima odigrali ples u Krajini, Bosni i celoj ex jugi. Mogli su ti gajtani mnogo bolje da im posluze osim za ukras. Na kraju je Srpski narod dobio jedan veliki gajtan da mu se nadje. Lepo je to i srecno vreme bilo, plesalo se i igralo dok su siptari silovali devojcice po KiM i otimali Srpsku zemlju. Ko je tada mogao da cuje ruzne reci upucene nasem narodu od predivne muzike koja je opijala i opustala sva ljudska cula. Nikada se vise takvo lepo vreme nece vratiti, niko nije brinuo nizasta, samo se zivelo i uzivalo u plodovima srecnog sistema. Naravno, Srbin je uvek morao da dobija cuske da bi ta sreca i veselje opstali.

  • Rista says:

   Dobro, dobri moj Gagi. Ovog puta, što ti i ne znaš, su te zaštitili jer Rista napravio grešku u koracima. Samo ta greška uopšte nije moj komentar gore, na osnovu koga si me optužio da sam izdao Srbe i samo još nisi rekao da sam i bombardovao Srbe 99.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *