ПУТИН: Уништавамо последњу залиху хемијског оружја, ово је историјски догађај!

PUTIN: Uništavamo poslednju zalihu hemijskog oružja, ovo je istorijski događaj!

27 septembra 2017

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je uništavanje poslednje hemijske municije u zemlji „istorijskim događajem”.

Poslednji kilogram od 40.000 tona zaliha otrovnih materija koji se nalazio u Rusiji, a koji se nalazio u dve artiljerijske granate, uništen je u objektu „Kizner” u Udmurtiji.

„Ovo je veoma važan istorijski događaj, jer će danas biti uništena poslednja zaliha ruskog arsenala hemijskog oružja”, rekao je Putin tokom telefonske video-konferencije sa Udmurtijom.

„Bez ikakvog nepotrebnog patosa može se reći da je ovo zaista istorijski događaj, s obzirom na ogromni arsenal koji nam je ostao iz sovjetskog vremena”, dodao je predsednik.

Ruski predsednik je dodao da Sjedinjene Američke Države ne ispunjavaju svoje obaveze da unište hemijsko oružje i tri puta su odlagale rok pozivajući se na nedostatak sredstava, međutim Rusija očekuje da i Amerika i druge zemlje ispune sve svoje obaveze prema međunarodnim sporazumima.

„Kao što je poznato, najviše hemijskog oružja posedovala je Rusija i još uvek poseduju SAD, koje, nažalost, ne ispunjavaju svoje obaveze prema rokovima uništenja hemijskog oružja i već tri puta su odlagale svoju likvidaciju, između ostalog i pod izgovorom nedovoljno budžetskih sredstava”, rekao je Putin.

„Iskreno govoreći, to zvuči čudno. Ali, mi očekujemo da će SAD, kao i druge zemlje, ispuniti sve svoje obaveze prema međunarodnim sporazumima”, zaključio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *