Putin upozorava Kijev

Putin upozorava Kijev

10 aprila 2014

E5 Putin statement n_sPredsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da se nada da Kijev neće načiniti nikakve nepovratne korake tokom krize u Ukrajini.

Ruski predsednik se nada da će diplomatski napori Rusije biti uspešni.

Putin je u sredu upozorio Kijev da ne preduzima bilo kakvu „nepopravljivu“ akcije pre pregovora koji bi trebalo da se održe u roku od nedelju dana o najgoroj krizi u odnosima Istok-Zapad od kraja „Hladnog rata“.

Nadam se da privremene vlasti neće učiniti ništa što kasnije neće moći da se popravi„, rekao je Putin, prema agenciji Interfaks.

Putin je dodao i da se nada da će napori Rusije da smiri tenzije kroz razgovore kao posledicu imati pozitivan rezultat, preneo je AFP.

Putinovo upozorenje je odgovor ministru unutrašnjih poslova proevropske vlade u Kijevu, koju Moskva ne priznaje, koji je u sredu zapretio intervencijom protiv proruskih separatista utvrđenih u državnim zgradama u dva grada na istoku Ukrajine.

„Za one koji prihvataju dijalog, biće političkog rešenja, a oni marginalni koji traže sukob, dobiće snažan odgovor“, rekao je Arsen Avakov na Savetu ministara i procenio da bi „kriza mogla da se reši u narednih 48 sati“.

Upozorivši „privremene vlasti“ Ukrajine da „ne učine ništa nepopravljivo“, Putin je izrazio nadu da će najavljena diplomatska inicijativa „doneti ishod koji će biti pozitivan“.

Na tim razgovorima će se okupiti Amerikanci, Rusi, Ukrajinci i Evropska unija, a trebalo bi da se, po diplomatskom izvoru u Briselu, održe 17. aprila u Beču.

Vašington je cilj postavio nisko: „Nemamo velika očekivanja (…), ali mislimo da je veoma važno da diplomatska vrata budu otvorena“, rekla je Viktorija Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu.

Pokušavajući da stave pod kontrolu najgoru krizu u odnosima Istok-Zapad od kraja „Hladnog rata“ 1989, Amerikanci, Evropljani i NATO upozorili su više puta Moskvu, optuženu za izazivanje nemira u Ukrajini.

Ali, NATO je u sredu „u potpunosti negirao“ tvrdnje zamenika ministra odbrane Rusije da NATO planira da razmesti velike snage u blizini granice Rusije što bi bio težak izazov za Moskvu.

Zapadnjaci Rusiji prete novim ekonomskim sankcijama ako izvede novu vojnu intervenciju.

I Putin je u sredu potegao ekonomsko oružje, iako Rusija već trpi zbog krize, uz pad prognoze rasta na pola i masivan odliv kapitala.

On je pribegao politici „vruće-hladno“ u vezi sa izvozom prirodnog gasa – što je uobičajen pritisak, prihvatajući „dodatne pregovore“, ali tek pošto je doneo kaznenu odluku da za 80 odsto podigne cenu gasa za Ukrajinu, i to uz pretnju da bi to moglo trajati „zauvek“.

To otvara opasnost od novog „gasnog rata“ koji bi pogodio zemlje širom Evrope, kao 2006 i 2009. godine.

Federalne rezerve SAD (FED) su, takođe u sredu, upozorile da kriza u Ukrajini može „negativno uticati na rast privrede u svetu“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *