ПУТИН УПОЗОРИО СВЕТСКЕ ЛИДЕРЕ: Мира неће бити док…

PUTIN UPOZORIO SVETSKE LIDERE: Mira neće biti dok…

4 decembra 2018

Mira između Rusije i Ukrajine neće biti sve dok je na vlasti u Kijevu Petro Porošenko, smatra ruski predsednik Vladimir Putin.

On je u subotu na samitu G20 u Argentini upozorio da režim u Kijevu želi rat i da će nastaviti da provocira i potpiruje konflikt sa Rusijom, baš kao što je to učinio nedavno u Kerčkom moreuzu.Sukob kao opravdanje

Putin je naveo da je provokacija Kijeva, koja se dogodila 25. novembra kad je Moskva zaplenila tri ukrajinska broda jer su ušli u ruske teritorijalne vode kod Krima, najbolji primer za to kako Porošenkova garnitura funkcioniše.

– Kad se osvrnem na poslednji incident u Crnom moru, kao i na ono šta se dešava u Donbasu, sve upućuje na to da sadašnje ukrajinsko rukovodstvo uopšte nije zainteresovano za rešavanje situacije. Naročito nije zainteresovano za rešavanje problema na miran način – izjavio je ruski lider.

On je dodao da je potpuno jasno da Kijev želi rat.

– Trenutna vlada u Ukrajini je zagovornik rata i dok god bude na vlasti, ovakve tragedije će se dešavati, ovaj sukob će trajati – istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Kijev žudi za ratom iz dva razloga. Prvi je taj što režim na ratu profitira.

– Kao što oni kažu: „Za jedne je rat, a za druge majka.“ To je glavni razlog zašto ukrajinska vlada nije zainteresovana za mirno rešenje konflikta – objasnio je Putin.

Drugi razlog je, kako kaže, taj što režim u Kijevu uvek može da opravda svoju propalu ekonomsku i socijalnu politiku ratom.

– Uvek mogu da okrive nekog „agresora“, u ovom slučaju Rusiju – rekao je ruski predsednik.

Njega takvo ponašanje Kijeva veoma zabrinjava.

– Nama je stalo do Ukrajine jer su Ukrajinci naše komšije – naglasio je Putin.

Tramp ima svoju viziju

Ruski predsednik je novinarima u Buenos Ajresu rekao da je o incidentu u Crnom moru razgovarao i sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom, koji je baš zbog toga otkazao zvanični sastanak s Putinom.

– Razgovarali smo kratko tokom večere. Objasnio sam mu o čemu je reč, međutim imamo različita gledišta na to. On ima svoju viziju cele priče, a ja imam svoju – otkrio je Putin.

Šef Kremlja se ipak nada da će sa Trampom imati normalan sastanak, pre ili kasnije.

– Verujem da će se to desiti kad SAD budu spremne na to. Moskva neće postavljati nikakve preduslove jer su stvari o kojima treba da pričamo veoma ozbiljne. Strateška stabilnost je tema broj jedan jer je od vitalnog značaja za smanjenje nuklearnog oružja u svetu. Treba da razgovaramo i o našoj ekonomskoj i pravnoj saradnji, o našoj saradnji u Siriji, Avganistanu, Severnoj Koreji… Sve su to stvari koje su veliki problem i za ostale, zbog čega nam je neophodan dijalog – kazao je Putin.

S Porošenkom ne zna o čemu da priča

Vladimir Putin je izjavio da nije protiv sastanka sa Petrom Porošenkom, ali ne zna o čemu s njim treba da priča.
– Kad je reč o kontaktu na najvišem nivou, nisam protiv toga. Istina, sa Porošenkom nisam razgovarao, ali to ne znači da prekidamo svaki kontakt. Međutim, teško je komunicirati jer je nejasno o čemu treba da pričamo – rekao je Putin.

S Merkelovom razgovarao uz kavijar i ribu

Vladimir Putin je u subotu u Argentini razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je ugostio u svojim prostorijama. Zajedno su doručkovali, a ruski predsednik je za nju posebno iz Rusije doneo kavijar i svežu ribu.

Putin je Merkelovoj predstavio grafikon koji pokazuje kako je izgledala ukrajinska provokacija u Kerčkom moreuzu i dao joj podrobno objašnjenje. Merkelova je, kako mediji prenose, ponudila da posreduje u rešavanju krize.

Dan pre sastanaka s njom Putin je i predsedniku Francuske podrobno objasnio sve o ukrajinskoj provokaciji. Ipak, ruski predsednik nije mogao da obeća da će pustiti zarobljene mornare na slobodu, što je Makron tražio.

Zarobljeni mornari pod istragom

Putin je rekao da su 24 ukrajinska mornara, zadržana zajedno sa tri broda, pod istragom i da bi ceo proces trebalo da se obavi prema zakonu.

– U ovom trenutku ne razmišljamo o razmeni sa Ukrajinom, niti je Kijev uopšte potegao tu temu. Mornari su pod istragom. Moramo da ustanovimo činjenicu da je incident u Kerčkom moreuzu bila provokacija ukrajinske vlade i treba sve to da stavimo na papir, prema zakonu – rekao je Putin.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

 1. Velika Metla says:

  Potrošenko,isto kao i onaj šlihtarski neuspeli abortus Haradinaj,ne radi ama baš ništa bez naređenja "duboke države"! I dok god "duboku državu" ne eliminišete neće biti mira! Sve ostalo je prazno naklapanje! Evropi,a i Rusiji,treba jedan Staljin,od kojega možete naučiti kako se "RAZGOVARA" s neprijateljima!

 2. M says:

  Teško će više biti mira između Ukrajine i Rusije,ma tko bio na vrhu Ukrajine!Jer je Ukrajina prešla granicu pameti i mjere i izgubila zato i Krim i Azovsko more,ne diskutirajući o moralnosti i ispravnosti toga,i to će do daljnjeg ostati predmet spora među njima,i šire,u međunarodnoj računici i zakonu!Toliki da će se to talambasanje nastaviti sve dok Ukrajina ne uđe s Rusijom u veći konflikt,toliko velik da će(Ukrajina)biti prekrojena do stabilnosti,dijela stabilno pro-Ruskog,i onog manjeg pro-Zapadnog,i neizvjesne budućnosti!I to tako u najboljem slučaju!Ukrajini je kasno da sad bude pametna,nažalost!

  • Deda Micko says:

   Dragi Putko, pa Zapad živi od ratnog profiterstva, o kakvom miru ti pričaš, zabrinjavaš me. Da li je moguće da Putko veruje da je Zapad ikada želeo mir. E, moj Putko, opet im se udvaraš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *