Putin upozorio Ukrajinu zbog sporazuma sa EU

Putin upozorio Ukrajinu zbog sporazuma sa EU

22 avgusta 2013

putin--621x414Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će, ukoliko Ukrajina potpiše politički i trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, Carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana razmotriti usvajanje zaštitnih mera.

„Ukoliko naši susedi krenu ka značajnoj liberalizaciji carinskog režima sa EU onda će ukrajinsko tržište biti preplavljeno proizvodima čiji su kvalitet i cena dosta dobri“, rekao je Putin i dodao da će time ukrajinski proizvodi biti potisnuti sa tržista te zemlje.

„Tada će države Carinske unije morati da razmisle o zaštitnim merama, takva mogućnost postoji“, kazao je Putin, javile su ruske novinske agencije.

Putin je dodao da će ukrajinska delegaciji stići u Moskvu naredne sedmice kako bi se razgovaralo o mogućnosti da Ukrajina potpiše sporazum sa EU i posledicama tog poteza.

„Naredne sedmice naše ukrajinske kolege će doći u Mosku kako bi analizirali na međuvladinom nivou sve pretnje vezane za ovu situaciju“, istakao je Putin.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov otputovaće u Moskvu na razgovore sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom u ponedeljak, rekao je portparol Medvedeva za AFP.

Oštro upozorenje Putina dolazi u trenutku kada se Kijev priprema da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU na samitu u Vilnjusu u novembru.

Ruski predsednik je ranije ove godine izjavio da bi Ukrajina, ukoliko se pridruži Carinskoj uniji, godišnje imala korist u vrednosti oko devet milijardi dolara, zbog većeg prihoda od izvoza svojih proizvoda i drastično niže cene ruskog gasa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *