ПУТИН УПОЗОРАВА: Србија ће бити прва на удару! ЕВО ОД КОГА И ЗАШТО

ПУТИН УПОЗОРАВА: Србија ће бити прва на удару! ЕВО ОД КОГА И ЗАШТО

14 октобра 2019

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да недавно упозорење руског председника Владимира Путина како би се многи борци поражене Исламске државе могли појавити на Балкану, треба узети крајње озбиљно.

Галијашевић, између осталог, тврди да садашње геополитичко понашање САД „неодољиво подсећа на деведесете године прошлог века“, када су, према његовим речима, Американци широм отворили врата Балкана за радикалне исламисте.

– Ако се сетимо 90-их година и начина на који су ратови са Блиског истока политичком вољом западних земаља пребачени на Балкан, онда све ово подсећа на то време. САД војно напуштају Сирију и смањују своје присуство на Блиском истоку, а у исто време концентришу своје јединице и потенцијале у односу на Иран и према Балкану. Америчка претходница већ је дошла на Балкан. Овде су дошли бројни специјалци задужени за одређене послове. Многи специјални саветници, сарадници, људи који треба да решавају кризе на (тзв.) Косову и БиХ – истиче он.Он, такође, тврди да војници поражене тзв. Исламске државе у БиХ „неће долазити неорганизовано“.

– Они овдје имају и потенцијале за прихват, а постоје и одређени аранжмани које је проводио Запад. У задњих десет година Исламска држава, Ал каида, Ал Нусра фронт, били су војна и геополитичка пешадија Запада, појашњава он.

Галијашевић каже да НАТО није слао своје војнике у бројна подручја, али истиче да  је зато слао Исламску државу, разбијајући Либију и Сирију. Главни ратови које је НАТО водио практично су, како додаје он, вођени преко радикалних исламиста.

Управо то изазива забринутост јер видимо да су САД, заправо, извор нестабилности западног Балкана. Све што раде на Балкану је дестабилизација и за то користе и дипломатске и војне механизме. У том смислу, наводи Галијашевић – упозорење председника Путина и те како треба озбиљно схватити.

– Јер нас то враћа у деведесете године и тренутак када је Бил Клинтон, чим је преузео дужност председника САД, све потенцијале радикалних исламиста и авганистанске ветеране пребацио на Балкан, дозволио да Алија Изетбеговић легализује одред „Ел муџахедин“ као војну формацију у оквиру Армије БиХ, а онда га помагао из ваздуха разним НАТО интервенцијама против положаја и важних мјеста Војске РС и према самој Републици Српској, закључује он.

(ин4с)

KOMENTARI6 коментара

 1. Istina says:

  Dževad Galijašević je pravi srbin, ozbiljno ga brine balkanska budučnost, on već godinama upozorava na problem ali od ovdašnjih političara niko ga i ne shvata ozbiljno, treba da se radi na smanjenju tenzija ali đabe kad imamo wild west amerikance koji prave problem gde god dođu...

 2. E.Lirsch says:

  Kako samo "car" opominje? E mlooogo nam pomaze!!!!

 3. Republika Srpska says:

  Čemerima treba rat i pokušavaju da zapale gde god mogu a gde su ruski interesi u pitanju. Tako da Balkan je sledeći na redu, a rbija je uvek prva na meti zapadno-muslimanskih naci-fašišta. Samo...nisu više '90-te, Rusija ratuje, drugačije ćemo sada da rešavamo stvari.

 4. milorad2 says:

  ne mogu oni da dovuku veći broj sunitskih plaćenika iz sirije ovde, nije ovo avganistan to bi se primetilo i automatski bi izazvalo da SVE naše komšije (sem ustaša) zdušno stanu uz NAS.Da li je neko ikada pomislio, recimo, eto, fantastičnu ideju, da srbija i mi srbi nekako nestanemo u trenutku ..puf nema srbije i umesto srbije neka nakazna šiptarska narko džamahirija sa šerijatskim zakonima i džihadom kao državnom politikom,šta bi se desilo sa grcim, bugarima rumunima, madjarima, šta bi ONI mislili o tome?Mislim da je jasno kakva bi njihova reakcija bila u takvoj SF situaciji i zato bi ISTA takava reakcija bila i kada bi amerikanci počeli da transportusju islamaske plaćenike na kosovo u većim količinama.Nema od toga ništa već samim tim što amerikanci SIGURNO neće spasavati saudijske džihadiste od sirijske armije jer oni su izgubili rat i nisu više NIKOME potrebni a najamanje amerikancima a videlis smo kako prolaze američki kolaboracionisti i saveznici kada izgube rat.To isto čeka i šiptare i ZNAJU šiptari to,zato toliko i luduju. Vide da se bliži čas OSVETE i ČIŠĆENJA iz naše zemlje i da nema te amerike koja će da ih spase, jer amerika niti može, niti želi da to radi oni su šiptare pustili u klozet još samo da povuku vodu.

  • Beli Orao says:

   Лудости се радујеш неби нико стао уз Србију и Србе , можда Грци и Србска све друго заборави !!! Русија би али ишло би теже туђе земље прелијетати!!!

 5. Beli Orao says:

  Нажалост у праву је !!! А ви паметњаковићи пушке у руке и у стрељану , вјежбајте док не научите а брбљати заборавите!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u