ПУТИН УПОЗОРАВА: Србија ће бити прва на удару! ЕВО ОД КОГА И ЗАШТО

PUTIN UPOZORAVA: Srbija će biti prva na udaru! EVO OD KOGA I ZAŠTO

14 oktobra 2019

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da nedavno upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi se mnogi borci poražene Islamske države mogli pojaviti na Balkanu, treba uzeti krajnje ozbiljno.

Galijašević, između ostalog, tvrdi da sadašnje geopolitičko ponašanje SAD „neodoljivo podseća na devedesete godine prošlog veka“, kada su, prema njegovim rečima, Amerikanci širom otvorili vrata Balkana za radikalne islamiste.

– Ako se setimo 90-ih godina i načina na koji su ratovi sa Bliskog istoka političkom voljom zapadnih zemalja prebačeni na Balkan, onda sve ovo podseća na to vreme. SAD vojno napuštaju Siriju i smanjuju svoje prisustvo na Bliskom istoku, a u isto vreme koncentrišu svoje jedinice i potencijale u odnosu na Iran i prema Balkanu. Američka prethodnica već je došla na Balkan. Ovde su došli brojni specijalci zaduženi za određene poslove. Mnogi specijalni savetnici, saradnici, ljudi koji treba da rešavaju krize na (tzv.) Kosovu i BiH – ističe on.On, takođe, tvrdi da vojnici poražene tzv. Islamske države u BiH „neće dolaziti neorganizovano“.

– Oni ovdje imaju i potencijale za prihvat, a postoje i određeni aranžmani koje je provodio Zapad. U zadnjih deset godina Islamska država, Al kaida, Al Nusra front, bili su vojna i geopolitička pešadija Zapada, pojašnjava on.

Galijašević kaže da NATO nije slao svoje vojnike u brojna područja, ali ističe da  je zato slao Islamsku državu, razbijajući Libiju i Siriju. Glavni ratovi koje je NATO vodio praktično su, kako dodaje on, vođeni preko radikalnih islamista.

Upravo to izaziva zabrinutost jer vidimo da su SAD, zapravo, izvor nestabilnosti zapadnog Balkana. Sve što rade na Balkanu je destabilizacija i za to koriste i diplomatske i vojne mehanizme. U tom smislu, navodi Galijašević – upozorenje predsednika Putina i te kako treba ozbiljno shvatiti.

– Jer nas to vraća u devedesete godine i trenutak kada je Bil Klinton, čim je preuzeo dužnost predsednika SAD, sve potencijale radikalnih islamista i avganistanske veterane prebacio na Balkan, dozvolio da Alija Izetbegović legalizuje odred „El mudžahedin“ kao vojnu formaciju u okviru Armije BiH, a onda ga pomagao iz vazduha raznim NATO intervencijama protiv položaja i važnih mjesta Vojske RS i prema samoj Republici Srpskoj, zaključuje on.

(in4s)

KOMENTARI6 komentara

 1. Istina says:

  Dževad Galijašević je pravi srbin, ozbiljno ga brine balkanska budučnost, on već godinama upozorava na problem ali od ovdašnjih političara niko ga i ne shvata ozbiljno, treba da se radi na smanjenju tenzija ali đabe kad imamo wild west amerikance koji prave problem gde god dođu...

 2. E.Lirsch says:

  Kako samo "car" opominje? E mlooogo nam pomaze!!!!

 3. Republika Srpska says:

  Čemerima treba rat i pokušavaju da zapale gde god mogu a gde su ruski interesi u pitanju. Tako da Balkan je sledeći na redu, a rbija je uvek prva na meti zapadno-muslimanskih naci-fašišta. Samo...nisu više '90-te, Rusija ratuje, drugačije ćemo sada da rešavamo stvari.

 4. milorad2 says:

  ne mogu oni da dovuku veći broj sunitskih plaćenika iz sirije ovde, nije ovo avganistan to bi se primetilo i automatski bi izazvalo da SVE naše komšije (sem ustaša) zdušno stanu uz NAS.Da li je neko ikada pomislio, recimo, eto, fantastičnu ideju, da srbija i mi srbi nekako nestanemo u trenutku ..puf nema srbije i umesto srbije neka nakazna šiptarska narko džamahirija sa šerijatskim zakonima i džihadom kao državnom politikom,šta bi se desilo sa grcim, bugarima rumunima, madjarima, šta bi ONI mislili o tome?Mislim da je jasno kakva bi njihova reakcija bila u takvoj SF situaciji i zato bi ISTA takava reakcija bila i kada bi amerikanci počeli da transportusju islamaske plaćenike na kosovo u većim količinama.Nema od toga ništa već samim tim što amerikanci SIGURNO neće spasavati saudijske džihadiste od sirijske armije jer oni su izgubili rat i nisu više NIKOME potrebni a najamanje amerikancima a videlis smo kako prolaze američki kolaboracionisti i saveznici kada izgube rat.To isto čeka i šiptare i ZNAJU šiptari to,zato toliko i luduju. Vide da se bliži čas OSVETE i ČIŠĆENJA iz naše zemlje i da nema te amerike koja će da ih spase, jer amerika niti može, niti želi da to radi oni su šiptare pustili u klozet još samo da povuku vodu.

  • Beli Orao says:

   Ludosti se raduješ nebi niko stao uz Srbiju i Srbe , možda Grci i Srbska sve drugo zaboravi !!! Rusija bi ali išlo bi teže tuđe zemlje prelijetati!!!

 5. Beli Orao says:

  Nažalost u pravu je !!! A vi pametnjakovići puške u ruke i u streljanu , vježbajte dok ne naučite a brbljati zaboravite!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *