ПУТИН УПУТИО ПОЗИВ СРБИЈИ који се не одбија…

PUTIN UPUTIO POZIV SRBIJI koji se ne odbija…

17 maja 2017

Evroazijska unija koju predvodi Rusija proširuje veze sa Srbijom, Egiptom, Iranom, Indijom i Singapurom. To će omogućiti ekonomski prostor od Atlantskog do Pacifičkog okeana, kaže Putin…

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin poručio je juče da je Srbiji mesto u Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EEU) koju predvodi Moskva.

Tokom obraćanja na Okruglom stolu svetskih lidera u Pekingu Putin je istakao da oko 50 država širom Evrope, Azije i Latinske Amerike želi blisku saradnju sa EEU. Kako je rekao, trenutno traju konsultacije sa Srbijom, jedinom državom iz regiona koja učestvuje na kineskom forumu „Jedan pojas – jedan put“.

Stručnjaci ocenjuju da je ovim Putinovom pozivom jasno stavljeno do znanja da je Srbija jedan od lidera na Balkanu i da postaje zemlja na koju Rusija, ali i Kina najozbiljnije računaju.

Veliko partnerstvo

Predsednik Putin je u svom govoru istakao da se vode ozbiljni razgovori o takozvanom „velikom evroazijskom partnerstvu“.

– To partnerstvo podrazumeva saradnju sa zemljama EEU, Šangajskom organizacijom za saradnju i Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije. U toku su pregovori o trgovinskom sporazumu i ekonomskoj saradnji s Kinom, slobodnoj trgovini s Izraelom, kao i konsultacije sa Srbijom, Egiptom, Iranom, Indijom i Singapurom. Radimo na sistemu za pojednostavljenje bilateralnih i multilateralnih ugovora u oblasti carine, sanitarne i fitosanitarne kontrole, investicija i zaštita prava intelektualne svojine. To će sve omogućiti formiranje velikog ekonomskog prostora od Atlantika do Pacifika – podvukao je Putin.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji sa najvažnijim svetskim liderima učestvuje u radu foruma u Pekingu, rekao je da Beograd od početka podržava inicijativu „Jedan pojas – jedan put“ i bliske veze sa zemljama Evroazijske ekonomske unije.

– Glavne reči kojima bi mi opisali ovu inicijativu su povezanost i veza. Mi mislimo na nove infrastrukturne projekte, aerodrome, mostove i radimo na tome da uspostavimo bolje odnose. Zato je jako važno da investiramo u jačanje veza među ljudima, jačanje veza i u inovacionim tehnologijama, da razmenjujemo ideje, da poštujemo različitosti… Pozivam da sledeći forum u ovom formatu bude organizovan u Srbiji – rekao je Vučić, koji je i citirao predsednika Kine: Jata ptica mogu da pobede i oluju, ali nema ptice koja to može da uradi sama.

Ko čini Evroazijsku ekonomsku uniju

* Rusija
* Kirgistan
* Kazahstan
* Belorusija
* Jermenija

Na to se kineski predsednik Si Đinping zahvalio Vučiću i čestitao mu na izbornoj pobedi.

– Srbija je razvila jak kulturni i obrazovni sektor, snažna je sila u sportu i privreda joj je sve jača… Naša kulturna razmena je odlična, imamo i sporazum o viznim olakšicama i u našim odnosima smo stigli dosta daleko – poručio je Đinping.

Postajemo sila

Milorad Vučelić, urednik nedeljnik „Pečat“, ocenjuje da su vesti iz Pekinga velika stvar za Srbiju i da pokazuju da Srbi postaju sve bitniji.

– Srbija je bila i ostala sila u regionu. U centru smo dešavanja i politiku bi trebalo da zasnivamo na ravnoteži sa Istokom i Zapadom. Moramo biti svesni svog značaja… – naglašava Vučelić.
Dragan Dobrašinović iz Nadzora za javne finansije ističe da su ovo veoma dobre vesti za Srbiju.
Mihajlovićeva i Ksijaopeng: Biće još boljeMinistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je s kineskim ministrom transporta Li Ksijaopengom o proširenju saradnje i korišćenju svih potencijala programa „Jedan pojas, jedan put“. Mihajlovićeva je ocenila da je dosadašnja saradnja Srbije s Kinom i kineskim kompanijama koje rade na infrastrukturnim projektima dobra.

– Najviši mogući nivo saradnje sa Rusijom i Kinom ojačava naš strateški, politički i ekonomski značaj u regionu, ali i u celoj Evropi… – zaključuje Dobrašinović.

Sa Putinom i o „velikoj Albaniji“Vučić je juče kazao i da je sa Putinom razgovarao o projektu „velike Albanije“ i pretnjama sa Kosova.

– Pričali smo o stanju na Balkanu, pretnjama stvaranja „velike Albanije“ i ostalim problemima u regionu. Postigli smo visoku saglasnost u tim pitanjima, što je za našu malu zemlju od izuzetnog značaja – rekao je Vučić, dodajući da će Srbija morati da znatno pojača korišćenje ruskog gasa.

(Tanjug, informer.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. Trifun says:

  Sve je to dobro, medutim ono sto mi moramo da uradimo sto prije a to je da postanemo nuklearna sila! Srpski narod ima pravo da se naoruza nuklearnim oruzjem! Makar i tajno. Kao Izrael. Nakon zadnjeg genocida bacanjem nuklearnog otpada na nasu zemlju srpski narod MORA DA POCNE da razmislja o nuklearnom oruzju. Zapadne genocidne hijene postuju samo silu i pretnju odmazdom. Nista drugo. Apelujem na sve da se pocne razmisljati o tome. Njihove agresije i genocidi nece prestati. Ko vjeruje tim hijenema taj je kukavica i degen. Nemacka koja je napravila stravicne genocide nas svojim gradanima i drugim narodima ukljucujuci Srbiju je dobila veliku pomoc zapadnih hijena i sada ima preko 200 nuklearnih bombi na svojoj teritoriji da je stite kao nagradu. A mi, nad kojima su te zapadne genocidne hijene izvrsile stravicne genocide, niti smo dobili bilo kakvu pomoc, naprotiv blokirali su nam razvoj miniranjem Juznog toka i slicno, ostavljeni smo razoruzani i bez zastite kako bi mogli da nastave sa svojim agresijama i genocidima nad nama opet. Apelujem na sve, mi MORAMO NABAVITI NUKLEARNO ORUZJE. MORAMO.

 2. goran says:

  Lazu i Putin i Vucic. Laze Tramp, laze Erdogan. Ko god je u medijima, slika se i kezi, laze. Dajte nam nesto o obicnim ljudima, kako siromasni hrane svoju decu, na primer.

  • RS says:

   kopaj krompir...

  • RS says:

   kopaj krompir i ne mijesaj se u politiku..

 3. Mare says:

  Narod gladuje i živi bedno a ekipa je na vlasti evo već dobrih 5 godina. Putevi su u očajnom stanju i ako se svaki dan slikaju na otvaranju nekih koridora,infrastruktura ne postoji ili je urnisana,lopovluk gori i od vremena žutih,korupcija i kriminal na rekordnom nivou,sela su opustela i plodne oranice su pretvorene u korov. Ni jedna industrija ne funkcioniše,pedeset hiljada mladih napusti Srbiju svake godine. O čemu mi pričamo i kome mi trebamo Rusi nisu u mogućnosti da nam pošalju ni pet kanti od mig 29 a Evropa sve izmišlja kako nas ne bi primila u uniju i stalno neki novi uslovi i nova poniženja. Šiptarski teroristi se sprdaju sa Vučićem i prete. Mi nismo dobri ni sami sebi kao nacija. Dok se ponovo ne rodi neko poput Kralja Petra prvog ili neko poput Cara Dušana nama kao naciji neće biti dobro. Ovo sada na vlasti su sam ološ sa kolca i konopca nesposobnost im je najveća vrlina.

  • DN says:

   Saglasna sam u potpunosti, sve je tačno, gledam to iz blog sveta i tugujem zbog nesrecnog, užasno teškog ekonomskog života u Srbiji.

 4. Mali says:

  Poceo covek da kopa bunar,pa posle dva-tri dana pomisli"a ovde nema vode"pa poce da kopa na drugom mestu.Opet posle 2-3 dana pomisli:"a i ovde nema vode"pa se premesti na trece mesto...Nikad nije dosao do vode,a ceo zivot kopao.Da je svu energiju ulozio na prvo mesto,odavno bi dosao do vode. Toliko o nasoj politici

 5. Za Srbiju says:

  Sve je ovo lepo, ali kada se AV vrati kući, posetiće ga zapadni ambasadori da mu natrljaju nos. Od ovoga posla neće biti ništa. Jer Srbija je okupirana, čak i vojno. NATO oficiri sede u našem Generalštabu, a naši im generali redovno referišu situaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *