Путин уручио орден Николићу

Путин уручио орден Николићу

4 новембра 2017

Руски председник Владимир Путин уручио је данас председнику Националног савета за координацију сарадње Србије са Руском Федерацијом и Кином Томиславу Николићу Орден пријатељства за велики лични допринос у јачању стратешког партнерства и пријатељских веза између Русије и Србије.

Висока државна награда Руске Федерације бившем председнику Србије је уручена у Кремљу, на свечаности поводом Дана националног јединства.

„Овај орден у име грађана Србије добијам од Руске Федерације, државе која за Србију и српски народ историјски представља најближег пријатеља и савезника. Овај орден добијам од руског народа, који нам је близак по пореклу, језику, вери, историји, са којим градимо заједничку будућност“, рекао је Николић на церемонији.

Николић је изразио задовољство што је Путин препознао напоре које је он као председник Србије, од маја 2012. до маја 2017. године, „уложио и поред многобројних тешкоћа и препрека“ да се српско-руски односи доведу до нивоа стратешких, јавио је „Спутњик“.

Он је новинарима рекао да су нови председник и Влада Србије на истом путу да развијају сарадњу са Русијом.

Николић је истакао да је Канцеларију, на чијем је челу, основала Влада Србије, а да су девет министара чланови Савета и нагласио је да ће ускоро бити нових програма сарадње са Русијом.

„На добром смо путу да боље сарађујемо, очекујемо руске инвеститоре“, рекао је Николић.

Он је оценио да спољнотрговинска размена није у складу са добрим односима и нагласио да нико озбиљан у Србији није био против сарадње са пријатељском Русијом са којом Србију вежу традиционалне историјске, духовне, културне и друге везе.

Указ о додели Државне награде Русије – Ордена пријатељства, Путин је потписао 30. маја 2017. године, у време док је Николић још обављао функцију предсједника Србије.

Орден пријатељства додјељује се од 1994. године страним држављанима за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и узајамног разумевања међу народима, за зближавање и узајамно богаћење култура.

Прошле године је Орденом одликован прослављени српски режисер Емир Кустурица.

У Русији се данас низом манифестација обиљежава Дан народног јединства, установљен у знак народног устанка ослобођења Москве од Пољске у 17. веку, а Руска православна црква и православни верници славе Дан иконе Богородице Казањске, чији је лик повезан са ослобађањем Русије.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u