ПУТИН УСРЕД ФРАНЦУСКЕ понизио Америку и ЕУ!

ПУТИН УСРЕД ФРАНЦУСКЕ понизио Америку и ЕУ!

1 јуна 2017

Још увек је рано говорити о томе да ли ћу бити кандидат на председничким изборим који ће се одржати наредне године, изјавио је руски председник Владимир Путин у разговору за француски „Фигаро“. Страна која је изгубила изборе у САД, поручује он, мора да прихвати пораз, тек тада ће Москви и Вашингтону бити лакше да сарађују.

Он је нагласио да су све последње изборне кампање у Русији биле у складу са уставом земље. Обећао да ће урадити све да и председничка кампања 2018. године буде исто таква.

– Сви људи који имају на то право, сви људи који прођу предвиђене процедуре, могу и учествоваће, ако буду желели, на изборима на свим нивоима: И за законодавну власт и за парламент и на председничким изборима – рекао је Путин.

Пораз није крај света

Да ли ће се он лично кандидовати није желео да одговори.

– Још је рано да се о томе говори -закључио је Путин.

Први човек Руске Федерације истиче да страна која је изгубила изборе у САД мора да прихвати пораз, као и да ће тек тада Москви и Вашингтону бити лакше да сарађују.

– Они који су изгубили изборе желе себи и другима да докажу да је њихова политика била исправна, да нису криви за овакав исход, да их је неко трећи изиграо – рекао је Путин и додао да они сами између себе могу да доказују ко је бољи, а ко паметнији и да нема потребе мешати у тај процес треће земље.

Када је реч о билатералним односима, Путин је рекао да је бирократија у САД изузетно јака, и да она кочи реализацију и оних добрих планова.

Истакао је и да о кључним питањима Москва и Вашингтон морају да се договарају.

– Ја сам говорио и са једним и са другим, па и са трећим председником САД. Председници долазе и одлазе, а политика се не мења. Знате зашто? Зато што је бирократија у тој земљи веома јака, променити нешто је изузетно тешко – рекао је Путин.

Као пример Путин је навео затвор у Гвантанаму и жељу претходног председника Барака Обаме да га затвори.

– Обама је либералних схватања, чак је у предизборној кампањи говорио да ће затворити затвор у Гвантанаму. Да ли је то урадио? Није. Зашто, није хтео? Изузетно је то желео, међутим није успео. Видите, није све тако једноставно – објаснио је Путин.

Контакти са Трампом

Говорећи о Сирији, Путин је рекао да је актуелни председник САД Доналд Трамп већ подржао идеју о формирању зона деескалације у Сирији.

– Јако је било тешко договарати се са Американцима. Међутим, у последње време, приметни су којекакви помаци, имамо конкретне резултате. Разговарао сам са Трампом телефоном и он ми је потврдио да генерално подржава идеју формирања зона деескалација – додао је.

Европа не би требало, истакао је Путин, да измишља којекакве митске руске претње. Боље би било кад би се позабавила питањима сарадње у свим правцима, укључујући и безбедност.

– Сматрам да ми сви тежимо ка безбедном и мирном животу који је заснован на благостању и сарадњи. Самим тим нема потребе правити од муве слона, не треба измишљати митске претње које пристижу из Русије, којекакве хибридне ратове. Све сте то сами измислили, а потом сами себе плашите. Исто важи и за Америку. Када с тим будете престали, све ће бити далеко боље – рекао је Путин.

Путин је оценио и да на таквој основи нема смисла формулисати политичку перспективу.

– Перспектива постоји само у једном – у сарадњи у свим правцима, између осталог и у пољу безбедности. Проблем безбедности је тероризам. Експлозије у Француској, експлозије у Русији, рат на Блиском истоку. О томе треба размишљати, а не о претњама које ствара Русија – нагласио је руски председник.

Асад је жртва завере

Путин је такође одбацио било какве наговештаје да снаге сиријског председника Башара ел Асада стоје иза напада хемијским оружјем у провинцији Идлиб у априлу, када је погинуло више десетина особа.

Штавише, он је те оптужбе назвао провокацијом.

– Према нашим информацијама, нема доказа да је Асад користио хемијско наоружање. Ми смо убеђени да он то није урадио – рекао је Путин.

Путин је рекао да је понудио да организује инспекције на месту где се догодио напад у Кан Шеикуну, али да су све велике силе то одбиле.

Он тврди да је циљ оптужби да се дискредитује Асад и изврши притисак на њега.

– То је био начин објашњавања међународној заједници зашто је било неопходно да се настави наметање мера како би се вршио притисак на Асада, између осталог и војни -рекао је Путин.

(Фигаро)

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u