ПУТИН: Узалуд покушавају да униште Русију – неће им успети

PUTIN: Uzalud pokušavaju da unište Rusiju – neće im uspeti

19 marta 2015

685217 345Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je u prazničnom koncertu pored zidina Kremlja povodom prve godišnjice ujedinjenja Krima i Rusije.

Svečanosti je prisustvovalo više od 100 hiljada ljudi s prazničnim transparentima i ruskim zastavama.

„Hvala vam na podršci – obratio se Putin okupljenima. – Živela Rusija!“

On je napomenuo da je pre ravno godinu dana, kada je potpisan sporazum o ulasku Krima i Sevastopolja u sastav RF, ruski narod pokazao „zadivljujuću sabranost, zadivljujući patriotizam u davanju podrške Krimljanima i Sevastopoljcima da se vrate kući“.

„Mi smo tada svi zajedno glavom i srcem shvatili i osetili koliko je za nas važan most između generacija i epoha, koliko mnogo su naši herojski preci učinili za našu zemlju“ – naglasio je šef ruske države.

„Shvatili smo da se u slučaju Krima ne radi samo o nekoj teritoriji, makar ona bila i strateški važna. Radi se o milionima Rusa, o milionima naših sunarodnika kojima je potrebna naša pomoć i podrška“ – kazao je ruski predsednik.

„Shvatili smo koliko je sve to važno za nas. Shvatili smo da se ne radi prosto o teritoriji, koje imamo dovoljno, radi se o istorijskim korenima, o izvorima naše duhovnosti i državnosti, radi se o onome što nas čini istim narodom i jedinstvenom monolitnom nacijom“ – istakao je on.

„Mi smo uvek smatrali da su Rusi i Ukrajinci isti narod. Ja i sad tako mislim. Naravno, ekstremni nacionalizam je uvek štetan i opasan. I siguran sam da će ukrajinski narod tek dati pravi i objektivni sud o onima su doveli zemlju u stanje u kojem je ona danas“ – kazao je Putin.

– Mi ćemo sa svoje strane činiti sve što od nas zavisi da Ukrajina prođe kroz ovaj težak period svog razvoja što je brže moguće, i sve da vratimo normalne međudržavne odnose“.

Ruski predsednik smatra „uzaludnom rabotom“ pokušaje da se Rusiji oteža život spolja.

„Naravno da ćemo prevazići sve teškoće koje pokušavaju da nam ubace spolja – rekao je on. – To je uzaludna rabota kada je u pitanju Rusija“.

Putin je zajedno sa učesnicima koncerta izveo na sceni himnu Rusije.

Otpevavši poslednju strofu refrena „Slavna budi, zemljo, ponosimo se tobom!“, Putin je, obraćajući se učesnicima akcije, dodao: „A naša zemlja se ponosi vama!“

Prethodno je ruski lider čestitao svim građanima RF prvu godišnjicu ulaska Krima u sastav RF.

Na sastanku posvećenom razvoju Krima šef ruske države je istakao da se on održava na „poseban, značajan dan“.

„Hteo bih još jednom da čestitam i Krimljanima, i svim građanima naše zemlje na tom događaju (prisajedinjenju Krima) i, naravno, da se zahvalim svima koji žive na Krimu, u Sevastopolju na čvrstini, na hrabrosti koju su demonstrirali pre godinu dana“ – istakao je Putin.

Ruski predsednik smatra da sadašnje sankcije protiv Rusije zbog Krima nanose određenu štetu u radu, ali da nisu fatalne.

„Već tada (pre godinu dana) smo shvatali da je pred nama ogroman posao, velikih razmera, i da će cela zemlja morati da radi na razvoju Krima, na pitanjima kojima decenijama nije posvećivana potrebna pažnja, da nam predstoji da rešimo veliki broj pitanja vezanih za povećanje kvaliteta života ljudi, razvoj privrede i socijalne sfere“ – kazao je šef ruske države.

Putin je priznao da je „bilo očigledno da ćemo se suočiti s objektivnim teškoćama u prelaznom periodu, ali i sa pokušajima uticanja spolja“.

„Tako je i bilo – ceo niz zapadnih zemalja uveo nam je takozvane sankcije, kako protiv Krima, tako i Rusije u celini.

Treba reći da se ni naši susedi ne odlikuju nekom naročitom inventivnošću – te isključuju vodu, te stvaraju neke druge probleme“ – istakao je predsednik RF.

Putin je zatražio da se problemi Krimljana rešavaju bez odugovlačenja, kako bi se opravdala njihova očekivanja o poboljšanju kvaliteta života, i dodao da je potrebno brzo reagovanje na birokratske probleme.

Cilj je da se Krim učini samodovoljnim regionom koji se dinamično razvija, naglasio je šef ruske države.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    nek vam je sa srecom. Uskoro cemo i mi Kosovo da vratimo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *