ПУТИН УЗВРАЋА УДАРАЦ: „Прича о допингу је политички ударац, а јадници нападају руске спортисте!“

PUTIN UZVRAĆA UDARAC: „Priča o dopingu je politički udarac, a jadnici napadaju ruske sportiste!“

19 jula 2016

Russia's President Putin chairs a meeting with members of the government at the Novo-Ogaryovo state residence outside MoscowRuski predsednik Vladimir Putin rekao je da su optužbe protiv ruskih sportista u izveštaju nezavisne komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o dopingu tokom Olimpijskih igara u Sočiju, zasnovane na dokazima osobe, kako je naveo, jadnog ugleda.

Putin je najavio da će zvaničnici imenovani u izveštaju komisije WADA kao neposredni izvršioci biti privremeno suspendovani sa svojih radnih mesta dok se ne završi istraga, navodi Tas, dodajući da Rusija ipak traži od te agencije da obezbedi detaljnije i objektivnije informacije.

U objavljenom izveštaju navodi se da su antidoping laboratorije u Moskvi i Sočiju štitile dopingovane ruske sportiste, u sklopu državnog doping sistema, kojim je upravljalo, kontrolisalo i nadgledalo ministarstvo sporta, uz pomoć ruske tajne službe.

„Optužbe protiv ruskih sportista zasnovane su na iskazu jedne osobe, čoveka sa skandaloznom reputacijom“, rekao je predsednik Rusije.

Ruska agencija Tas navodi da se Putinova izjava izgleda odnosi na nekadašnjeg šefa antidoping laboratorije Rusije Grigorij Rodčenkova, koji živi u Los Anđelesu.

Protiv Rodčenkova je 2012. godine pokrenut krivični postupak zbog kršenja antidoping pravila, ali su prikupljeni dokazi bili nedovoljni i slučaj je zatvoren. Slučaj protiv Rodčenkova ponovo je otvoren u junu na osnovu novih dokaza i jedan od njegovih rođaka već je osuđen u Rusiji zbog nezakonite trgovine anaboličkim steroidima, navodi Tas.

„Pitanje je da li su zaključci zasnovani isključivo na osnovu svedočenja ovakvih ljudi merodavno i ubedljivo“, rekao je Putin.

Putin je takođe naveo da sadašnji doping skandal predstavlja ponovno opasno uplitanje politike u sport.

„Oblici takvog mešanja su se promenili, ali je suština ista – da se sport učini instrumentim geopolitičkog pritiska, stvaranjem negativnog ugleda država i naroda“, naveo je Putin.

Nezavisnu istragu o sistemskom dopingu vodio je kanadski profesor prava Ričard Meklaren.

Istragu je u maju naložila Svetska antidoping agencija (WADA), pošto je nekadašnji šef antidoping laboratorije Rusije Grigorij Rodčenkov javno rekao da je država organizovala sistemski doping tokom Olimpijskih igara u Sočiju.

Istražitelji su u izveštaju naveli da je su u periodu od 10. septembra i 10. decembra 2014. godine menjani uzorci iz laboratorije u Moskvi. Prema tim navodima, tim operacijama je upravljao ministar sporta Vitalij Mutko uz pomoć ruskih bezbednosnih službi.

Meklaren je rekao da je „apsolutno siguran“ u nalaze izveštaja. Ovi rezultati mogli bi da dovedu i do suspenzije Rusije s Igara u Rio de Žaneiru sledećeg meseca.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Baja says:

    Hik vodka je good good hik hik...... Hahahahahahah

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *