ПУТИН УЗВРАЋА УДАРАЦ ТРАМПУ: Руси жестоко одговарају…

PUTIN UZVRAĆA UDARAC TRAMPU: Rusi žestoko odgovaraju…

11 jula 2017

Moskva planira da protera oko 30 američkih diplomata i zapleni nekoliko objekata u vlasništvu SAD u Rusiji, piše list „Izvestija“, pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu inostranih poslova.

Kako navodi ruski list, na ovakve mere rusku stranu je naterala odluka Vašingtona da ne vraća imovinu Ambasade koja je zaplenjena u decembru 2016. godine. Ovo pitanje je ostalo nerešeno i nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa u Hamburgu.

„Izvestija“ pišu da nakon održanih razgovora lidera dveju država na samitu G20, gde je o temi diplomatske imovine takođe bilo govora, postalo je jasno da SAD nisu saopštile da imaju plan za rešavanje krize. U tim uslovima, navode izvori lista, Rusija je prinuđena da odgovori recipročno — protera 30 radnika američke diplomatske misije u Rusiji i uvede recipročne sankcije prema američkoj imovini u Rusiji.

Moskva je saopštila i da ne želi da uvede ovakve mere, ali da ne može da ostavi bez odgovora neprijateljski akt Vašingtona.

– Postoji preliminarni dogovor o održavanju sastanka u Sankt Peterburgu sa zamenikom državnog sekretara SAD Tomasom Šenonom. Ako ni tada ne dođe do kompromisa, moraćemo da se odlučimo na ovakve mere – prokomentarisao je za „Izvestija“ predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, kompanija i fizičkih lica, uključujući GRU i FSB, zbog „mešanja u izbore i pritiska na američke diplomate koji rade u Rusiji“.

SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. „seoskim vikendicama“, stalnog predstavništva Rusije u Njujorku i Ambasade Rusije u Vašingtonu, koji su diplomatska imovina. Takođe, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao persone non grata.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Sta ste cekali Rusi, to je trebalo odmah da uradite. Ne daj boze da dodje do rata, vi biste gadjali Ameriku nekoliko godina posto je rat vec u toku.

  2. Za Srbiju says:

    A šta čekate? Da kriminalci vrate oteto?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *