PUTIN: Vlast na Krimu je potpuno legitimna

PUTIN: Vlast na Krimu je potpuno legitimna

10 marta 2014

E5 Putin statement n_sRuski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su proruske vlasti na Krimu koje će organizovati referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji „legitimne“.

U telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, Putin je posebno istakao da su „mere koje su preduzele legitimne vlasti Krima zasnovane na normama međunarodnog prava i da imaju za cilj da zaštite legitimne interese stanovništva poluostrva“, navodi se u saopštenju Kremlja.

„Ruski predsednik je takođe skrenuo pažnju svojim sagovornicima nedostatak bilo kakve akcije sadašnjih vlasti u Kijevu da ograniče aktivnosti ultranacionalista i radikalnih snaga u glavnom gradu (Ukrajine) i u brojnim regionima“, dodaje se u saopštenju.

Angela Merkel je u razgovoru ponovila Putinu da je taj referendum suprotan ukrajinskom ustavu i međunarodnom pravu, izjavio je portparol nemačke kancelarke.

Prema saopštenju iz Londona ruski predsednik je ipak dao uveravanja britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da želi da nađe diplomatsko rešenje krize i rekao da će razgovarati sa svojim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim o formiranju „kontakt grupe“ koju želi zapad.

„Predsednik Putin je istakao da je u interesu svih nas da imamo stabilnu Ukrajinu“, navodi se u saopštenju Dauning strita.

Rusija stalno ističe da je situacija u Ukrajini izmakla kontroli i da je stanovništvo koje govori ruski na meti nasilja od kada je 22. fabruara svrgnut proruski predsednik Viktor Janukovič a na vlast došli proevropski lideri, navodi agencija Frans pres.

Zapad smatra da nema dokaza o nasilju i optužuje Rusiju, čije snage de fakto kontrolišu Krim, da se koristi propagandom.

„Uprkos razlikama u pristupu situaciji sagovornici su izrazili zajednički interes za smanjenje napetosti i za normalizaciju situacije što je pre moguće“, dodaje se u saopštenju.

Ukrajinski premijer Arsenij Jatcenjuk je u četvrtak ocenio nelegitimnom odluku Krimskog parlamenta da pripoji to poluostrvo Rusiji, posle sastanka sa zvaničnicima EU u Briselu.

Jacenjuk je takođe rekao da referendum koji će biti organizovan na Krimu 16. marta nema nikakvo pravno utemeljenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *