Putin: Vojna industrija je adut Rusije

Putin: Vojna industrija je adut Rusije

25 juna 2013

Vladimir PutinRusija je od početka 2013.  povećala izvoz oružja za 15 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine – saopštio je predsednik RF Vladimir Putin na zasedanju državne komisije za vojno tehničku saradnju sa drugim državama.

Na aprilskom zasedanju iste komisije, Putin je ocenio da Rusija drži više od četvrtine svetskog tržišta naoružanja jer je u 2012. prodala oružja i vojne opreme za oko 15 milijardi i 700 miliona dolara.

Ruski lider je, uprkos dobrim rezultatima, upozorio nacionalno vojno-industrijski kompleks da mora dalje povećavati konkurentnost svoje izvozne ponude i boriti se za još veći deo međunarodnog tržišta.

Prema njegovim rečima, vojno-industrijski kompeks i njegov dalji razvoj biće u samom centru posebne pažnje državnog rukovodstva.

„Nacionalni proizvođači vojne i specijalne tehnike i dalje će imati svestranu podršku. Iz federalnog budžeta su tokom protekle tri godine samo u vidu dotacija dobili više od 27 milijardi rubalja”, naglasio je Putin.

Pre Putinovog nastupa je šef državne korporacije „Rosteh” Sergej Čemezov saopštio da je Rusija od početka 2013. izvezla oružja za šest milijardi i 500 miliona dolara, a da je portfelj Rosoboroneksporta, državne kompanije za trgovinu oružja, početkom maja 2013. dostigao 38 milijardi dolara.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *