PUTIN VS. KLIČKO: Ko bi pobedio kad bi problem rešavali na muški način?

PUTIN VS. KLIČKO: Ko bi pobedio kad bi problem rešavali na muški način?

5 marta 2014

putŠta bi se desilo kada bi vođa opozicije u Ukrajini VItalij Kličko i predsednik Rusije Vladimir Putin rešili da ovu internacionalnu krizu reše na tradicionalni način – pesnicama?

I Kličko i Putin imaju prilično impresivno borilačko iskustvo.

Kličko iza sebe ima sedamnaest godina dugu profesionalnu karijeru boksera i smatra se „penzionisanim šampionom“ teške kategorije.

Putin sa druge strane, poseduje crni pojas u džudou i proveo je poslednjih pet decenija izučavajući ovaj sport.

S obzirom na njihovo impresivno iskustvo, sajt Business Insider zatražio je pomoć dva stručnjaka borilačkih veština da utvrde ko bi iz ovog dvoboja izašao kao pobednik ukoliko bi se našli unutar ringa.

Profesor Edvin Mejli poseduje crni pojas u džudou 8. dan. on je proveo poslednjih šezdeset godina predavajući džudo.

„Vraćate se u biblijska vremena kada se David borio protiv Golijata. Tako su se nekada okončavali ratovi, međusobno bi se borili – dva čoveka bi zašla pred vojske i tako bi sve bilo rešeno“, izjavio je Mejli.

Mejli je posetio Japan sa poznatim džudo učiteljem Džinom Lebelom, koji je učestvovao u egzibicionim mečevima sa borcima iz drugih borilačkih veština kako bi se promovisao sport. Ovi susreti su ga ubedili da veštine koje džudo borci poseduju daju određenu prednost nad protivnikom.

Međutim, borilački stil i politički savezi nisu jedine razlike između Klička i Putina. Sa 204 centimetra Kličko ima značajnu prednost u visini u odnosu na Putina koji je visok svega 170 centimetara. Međutim, talentvoani džudista bez problema može da izađe na kraj sa razlikom u visini tvrdi Mejli.

Sa druge strane, Brajan Mikelino, instruktor mešovitih borilačkih sportova takođe smatra da je džudista generalno u prednosti nad bokserom koji poseduje sličnu veštinu.

„Da su protivnici jednaki, ukoliko imamo dve osobe sa sličnim iskustvom koje se međusobno nadmeću, mislim da bi džudo pobedio“, smatra Mikelino.

Iako je predvideo da bi džudista imao prednost, Mikelino ipak tvrdi da bi Putin bio „smrvljen“ u borbi sa Kličkom. Uprkos Putinovoj ljubavi prema borilačkim veštinama, Mikelino tvrdi sumnja da bi profesionalni političar bio u podjednako dobroj kondiciji kao profesionalni atleta poput Klička.

„Ukoliko posmatramo realističan scenario, onda imamo meč profesionalnog boksera i političara, niko se neće kladiti na Putina. Ukoliko bi pričali o profesionalnim džudistima, u tom slučaju bi se Kličko dosta pomučio, ali mislim da mu Vladimir Putin ne bi zadao previše problema“, ističe Mikelino.

Međutim, visina nije jedino polje na kom Kličko ima prednost. Ruski vođa ima 61 godinu dok kličko ima svega 42 godine, a Mikelino smatra da ne postoji nivo fizičke spreme koji bi mogao da Putinu da prednost nad Kličkom.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *