Putin zabranio uvoz poljoprivrednih proizvoda, Kanada uvela nove sankcije

Putin zabranio uvoz poljoprivrednih proizvoda, Kanada uvela nove sankcije

6 avgusta 2014

2012-01-12-putin_reutersPredsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz „O primeni određenih specijalnih ekonomskih mera u cilju bezbednosti Ruske Federacije“, saopštila je pres služba Kremlja.

Konkretno, tim dekretom se zabranjuje ili ograničava na period od godinu dana uvoz u Rusiju poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane iz zemalja koje su se pridružile sankcijama protiv Rusije, prenela je agencija Interfaks.

Inače, danas je Kanadska vlada uvela nove sankcije protiv ruskih zvaničnika, banaka i kompanija zbog, kako se navodi u saopštenju, podrške zvanične Moskve proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Kanadski premijer Stiven Harper izjavio je da „nastavak ilegalne okupacije ukrajinskog poluostrva Krima i provokativne vojne aktivnosti Rusije na istoku Ukrajine i dalje veoma zabrinjavaju Kanadu i ostatak međunarodne zajednice“, prenela je agencija AFP.

Novom rundom kanadskih sankcija biće obuhvaćeni najviši zvaničnici ruskih bezbednosnih i obaveštajnih organa, predsednik Čečenije i nekolicina poslovnih ljudi.

Na listi sankcionisanih se našlo i nekoliko ruskih banaka, aviokompanija „Dobrolet erlajns“, brodograđevinska kompanija „Junajtid šipbilding korporejšn“, kao i lideri proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Harper je naveo da je kanadska vlada „posvećena i uvođenju neophodnih mera za ograničenje izvoza tehnologije koju Rusija koristi u sektoru istraživanja i eksploatacije nafte. Te sankcije ćemo uvesti istovremeno sa našim saveznicima.“

KOMENTARIJedan komentar

  1. buchkalo says:

    Pa cete zajedno sa saveznicima da svetlite fenjerom kad vam dogori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *