Putin zahteva da se pravno zaštite domaći ruski proizvodi

Putin zahteva da se pravno zaštite domaći ruski proizvodi

15 oktobra 2013

putin 01Predsednik RF Vladimir Putin pozvao je na odbranu interesa ruskih proizvođača oružja i zaštitu domaće intelektualne svojine, prenosi agencija RIA Novosti.

„Naš zadatak je da obezbedimo zaštitu naučnih proizvoda i intelektualne svojine, da branimo prava ruskih proizvođača — i ruskih preduzeća, kao i autora pronalazaka. Potrebno je razviti sveobuhvatni sistem pravne zaštite domaćih proizvoda. To je važno kako za svakog pojedinačnog proizvođača, tako i za jačanje uloge Rusije na tržištu visokih tehnologija u celini” — rekao je ruski lider na sednici Komisije za vojno-tehničku saradnju RF s drugim zemljama.

Svetsko tržište oružja prepuno je slučajeva nezakonitog kopiranja tuđih pronalazaka. I RF je imala problema s tim, istakao je Putin.

Naglasio je da će zaštita intelektualnih prava omogućiti da se poveća investiciona privlačnost preduzeća u RF i da će otvoriti put za nove oblike saradnje.

„Treba povećati zaštitu intelektualne svojine pri proizvodnji ruskog oružja u inostranstvu u skladu s postojećim normama međunarodnog prava. Ne radi se samo o proizvodima koji se prave na osnovu ugovora koje je zaključio još Sovjetski Savez, što se naročito odnosi na Istočnu Evropu. Mi tu često nailazimo na još uvek nerešene probleme . Ali, radi se i o novim i najnovijim modelima oružja” — rekao je Putin.

On je nazvao impresivnim rezultate RF u sferi vojno-tehničke saradnje i obećao da će se nastaviti u tom pravcu. Putin je istakao da je važno stvarati uslove za dalji razvoj ruskog odbrambeno-industrijskog kompleksa i serijski proizvoditi nove vrste oružja.

„Pojava perspektivnog oružja i perspektivnih vojnih tehnologija omogućava širenje vojno-tehničkih veza s tradicionalnim partnerima, stvara pretpostavke za izlazak ruskih preduzeća na nova tržišta. Zato je potrebno aktivnije koristiti i mogućnosti u izložbenoj sferi” — rekao je Putin.

Na sednici Komisije za vojno-tehničku saradnju RF sa stranim državama, ruski predsednik je naglasio da Rusija ima reputaciju odgovornog učesnika na svetskom vojnom tržištu.

Mi u potpunosti izvršavamo preuzete obaveze, poštujemo sporazume o neširenju i kontroli naoružanja” — rekao je Putin. „Rusko zakonodavstvo dozvoljava isporuke oružja drugim državama isključivo u skladu s njihovim pravnim sistemima. Rusija zaključuje ugovore samo s legitimnim vlastima i samo u cilju obezbeđivanja odbrambene sposobnosti i suvereniteta tih država” — dodao je predsednik Rusije.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *