PUTIN: Zapad ima uvek istu strategiju – sve što rade, okrivljuju Rusiju da to radi

PUTIN: Zapad ima uvek istu strategiju – sve što rade, okrivljuju Rusiju da to radi

24 maja 2014

vladimir-putin-russia-presidnet 42432Rusija smatra da je u pravu povodom Krima – i suštinski i pravno, izjavio Vladimir Putin, dodajući da je Zapad oko prisajedinjenja postupao sa pozicija sile.

„Smatramo da su sa nama pokušali da razgovaraju uz pomoć sile a da smo mi, upravo postupajući u istoj logici, dali adekvatan odgovor. Nadam se da se to nikada, ni u kakvim okolnostima i nigde više neće ponavljati“, rekao je ruski predsednik.

Odbacujući tvrdnje da Rusija planira obnavljanje SSSR-a, Putin je u razgovoru sa čelnicima vodećih svetskih novinskih agencija na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu rekao i da su sankcije zapadnih zemalja Rusiji apsolutno kontraproduktivne, kao i da će se sa uvažavanjem odnositi prema svakom izboru ukrajinskog naroda na sutrašnjim izborima i da je Moskva spremna da radi sa organima vlasti koji budu formirani posle izbora.

Putin je rekao da je Rusija zainteresovana da u Ukrajini budu stvoreni uslovi za stabilizovanje situacije. „Mislim da su naši partneri i u SAD i u evropskim zemaljama postupali u Ukrajini grubo, nelegalnim metodama, podstakli antidržavni prevrat i stvorili, kako mi shvatamo, pretnju za temeljne interese Rusije i to ne samo u oblasti privrede, nego pre svega i u oblasti bezbednosti“, istakao je ruski predsednik a prenosi RIA Novosti.

Putin je rekao da oni koji su isprovocirali državni prevrat u Ukrajini trebalo je da pažljivije balansiraju posledice takvog postupanja.

Prema Putinovim rečima, u slučaju ulaska Ukrajine u NATO i rasporedjivanju borbenih ofanzivnih sistema Alijanse u njoj, za Rusiju bi bila stvorena apsolutno nova situacija.

Ukoliko bi se to desilo, kako je rekao, to bi izazvalo velike geopolitičke posledice a Rusija bi bila potisnuta iz crnomorskog regiona „za čije se legalno prisustvo tamo borila ne jedan vek“.

Putin je rekao da nisu postojale garancije da se na Krimu neće pojaviti elementi „protivraketne odbrane“.

U odnosima Ukrajine i Krima, kako je naglasio, pojavila se „linija ruskih interesa preko koje Rusija nije mogla preći“.

Putin je, pritom, dodao da Rusiju ne čudi pozicija Kanade oko Ukrajine, bliska Vašingtonu, koliko nacionalni interesi Kanade prema toj zemlji, u poredjenju sa Rusijom.

Takodje, kako je naveo, čudi se priključivanju Japana sankcijama protiv Rusije.

Putin je podsetio na pokušaje Moskve da ukaže na privredne posledice potpisivanja sporazuma o asocijaciji izmedju Ukrajine i EU, ali da joj je direktno rečeno da treća strana ne treba da se uključuje u odnose izmedju Kijeva i Brisela.

Putin je rekao da bi u Ukrajini bilo logičnije da je prvo održan referendum i promenjen ustav, a potom da se održavaju izbori.

Predsednik Rusije smatra delom informativnog rata širenje stavova na Zapadu o namerama Rusije da obnovi „imperiju, Sovjetski Savez“. „Težimo gradjenju intergracionih procesa na postsovjetskom prostoru ne zato da bi obnovili SSSR, imperiju, već radi toga da bi koristili prednosti koje imaju sve naše nezavisne države“, naveo je Putin.

Za sankcije koje Zapad uvodi Rusiji, Putin je kazao da su apsolutno kontraproduktivne, da nisu zasnovane na ispravnom odnosu prema postojećim problemima, diktirane željom da se Rusiji nametne takav razvoj medjunarodnih odnosa koji ne odgovara ni medjunarodnom pravu, ni uzajamnim interesima „a pogotovo ne odgovora ruskim interesima“, preneo je Itar-Tas s.

„Pitanje izolacije takve zemlje (kao što je Rusija) je efemerno. To je nemoguće“, podvukao je ruski predsednik, podsećajući na medjuzavisnost pri robnoj razmeni sa Evropom od 440 milijardi dolara i 27 milijardi sa SAD.

Moguće posledice bile bi negativne po sve i mogu dovesti i ievropsku i rusku i svetsku privredu do takvih turbulentnih procesa za koje niko nije zainteresovan“, kazao je Putin izražavajući čudjenje zbog „upornog odbijanja briselske birokratije da održava veze sa Carinskom unijom i Evroazijskim ekonomskim savezom“.

Putin je, takodje, rrekao da ne vidi znake početka novog „hladnog rata“ i izrazio nadu da se to neće desiti.

„Ne bih da mislim da je ovo početak novog ‘hladnog rata’. Za to niko nije zainteresovan i, mislim, da se to neće desiti“, rekao je ruski predsednik čelnim ljudima Agencije Frans pres, EFE, AP, Rojters, Kanadijen pres (Canadian pres s), Pres asosiejšn (Pres s As sociation), DPA, Sinhua, Kjodo, PTI, ANSA i Itar-Tas s.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *