ПУТИН: Запад наоружава Украјинце, али то није изненађење за нас

PUTIN: Zapad naoružava Ukrajince, ali to nije iznenađenje za nas

17 februara 2015

Vladimir putin_620x0 3443Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Zapad da snabdeva oružjem ukrajinsku vojsku, ali je dodao da je uprkos tome optimista kada je reč o sprovođenju mirovnog sporazuma u Minsku, navodi “Raša tudej“.

“Prema informacijama koje imamo, oružje je već isporučeno kijevskim snagama“, rekao je Putin, koji je bio u poseti Mađarskoj.

“Ovo nije iznenađenje za nas. Uveren sam da, iako može da se desi da bude veći broj mrtvih zbog snavdebanja vlasti u Kijevu oružjem, konačan ishod ne može da se promeni. Većina pripadnika Vojske Ukrajine nemaju motiv da učestvuju u sukobima daleko od kuće, dok se milicija Donbasa bori kako bi zaštitili svoje porodice“, izjavio je Putin na konferenciji za novinare posle susreta sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom.

Ruski predsednik apelovao je na zvaničnike Kijeva da ne sprečavaju ukrajinske vojnike u nameri da se predaju proruskim snagama u Debaljcevu, gde se trenutno vode oštre borbe.

PUTIN POZIVA EVROPSKE PARTNERE NA SARADNJU KAKVA JE POSTOJALA RANIJE

Povratka na realizaciju projekta „Južni tok“ u njegovom ranijem vidu ne može biti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, pozivajući evropske partnere na ozbiljnu i dugoročnu saradnju, kakva je postojala ranijih godina.

„Povratka na “Južni tok“ u vidu u kojem je ranije najavljen, naravno, ne može biti“, rekao je Putin posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, sa kojim je u Budimpešti postigao politički dogovor o isporukama gasa nakon što ove godine istekne postojeći ugovor.

Ističući da je Rusija pouzdan partner Evrope i Mađarske kada je reč o gasnim i naftnim isporukama, Putin je dodao da Rusija nikada nije odustajala od realizacije „Južnog toka“.

„Nama prosto nisu dali da ga realizujemo“, rekao je sa žaljenjem predsednik Rusije, podsećajući da je aprila 2014. godine Evropski parlament nazvao „Južni tok“ ne samo besperspektivnim, nego i „štetnim za EU“.

Posle toga, Bugarskoj je bilo upućeno pismo sa zahtevom da se prekinu pripremni radovi.

Putin je, kako prenosi TAS S, rekao da je Rusija spremna sa evropskim partnerima da razmotri alternative projektu „Južni tok“, ali da ne namerava da odustaje od saradnje sa Turskom, s kojom je postigla dogovor o izgradnji novog gasovoda.

„Spremni smo da ga izgradimo u tom obimu da kroz Tursku taj gas može da ide i u EU. Pritom, ne nameravamo nikoga da kažnjavamo, ni na koga da se ljutimo“, kazao je ruski predsednik.

„Međutim, mislim da ono što smo već dostigli sa mađarskim partnerima, zajedničko preduzeće, može biti iskorišćeno i pri širenju radova sa našim turskim prijateljima u delu koji se odnosi na tzv. Turski tok“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, „postoje različite varijante“.

„Spremni smo da ih razmatramo sa svima koji su zaitneresovani za zajednički rad“, rekao je lider Rusije.

Putin je rekao da će se u izboru partnera u budućem projektu Rusija rukovoditi logikom „gde je povoljnije i ekonomičnije“.

Nastavak saradnje sa EU je moguć „ako nam budu pomagali, ali ako nas budu ometali, tada to nije naš izbor“, kazao je on.

„Ukoliko ne budu ometali, deo Južnog toka možemo realizovati kroz Tursku, između ostalog, koristeći naša zajednička preduzeća sa Mađarskom, Srbijom, možemo izaći preko Austrije – sve je to moguće, ako bude želje naših partnera za saradnju“, rekao je Putin, dodajući da se takvi pregovori već vode.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *