PUTIN: Zapadna politika određuje cenu nafte

PUTIN: Zapadna politika određuje cenu nafte

8 novembra 2014

Vladimir_Putin_April_2013_interview_to_the_German_ARD-003Sadašnji pad cena nafte posledica je ne samo ekonomskih nego i političkih faktora, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu koji je dao kineskim novinarima uoči odlaska u tu zemlju gde će se održati samit azijskih i tihookeanskih zemalja (9 – 11. novembar). Iako Putin nije objasnio čija je to politika uticala na cenu nafte, očigledno da je mislio na Vašington, koji je pritiskom na svoje partnere da povećaju proizvodnju crnog zlata, oborio svetske cene.

– Objektivni razlog za pad cene nafte je svakako usporavanje rasta svetske ekonomije, što je uticalo na to da se smanji potrošnja energenata u nizu zemalja. Ali postoje i drugi faktori – izjavio je ruski predsednik. – Jedan od njih je što se zalihe nafte u razvijenim zemljama nalaze na nivou istorijskog maksimuma. Savremene tehnologije dobijanja nafte doprinele su da se stvore nove količine na regionalnim tržištima. Ali politički faktori u ceni nafte su uvek postojali. Štaviše, u nekim kriznim momentima, stvara se utisak da u formiranju cene energenata prevladava upravo politika.

A u petak je o međunarodnim odnosima govorio i predsednik ruske Dume (parlamenta) Sergej Nariškin, koji je izjavio da američke vlasti stoje iza međunarodnog ucenjivanja Moskve.

– Vašington je postao toliko bezobrazan i nepristojan da više i ne skriva da otvoreno koordinira pritisak na Rusku Federaciju – kazao je Nariškin posle razgovora sa Mashitom Komurom, zamenikom predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Japana. Nariškin je otvoreno rekao da je Moskva jako razočarana time što su japanski partneri poslušali SAD i krenuli u uvođenje sankcija prema Rusiji.

HOĆE, NEĆE…

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je u petak da je moguće da se na marginama samita G-20 u Australiji (15. i 16. novembar u Brizbejnu) sretnu Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama. Ova izjava je suprotna od prethodnih na ovu temu. Naime, ranije su u Kremlju izjavili da se ne priprema susret „u velikom formatu“ između Putina i Obame. Očigledno je da sa obe strane postoji želja da se razgovara o izlasku iz sadašnje krize koja svakako šteti ne samo Rusiji nego i zapadu, pogotovo Evropi čija privreda trpi gubitke zbog zaustavljenog izvoza u Rusiju.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *