ПУТИН ЗАПАЛИО ЗАПАД ТЕКСТОМ НАПИСАНОМ ЗА „DIE ZEIT“: Оружани пуч у Украјини 2014. извеле су САД уз подршку ЕУ

PUTIN ZAPALIO ZAPAD TEKSTOM NAPISANOM ZA „DIE ZEIT“: Oružani puč u Ukrajini 2014. izvele su SAD uz podršku EU

24 juna 2021

VLADIMIR Putin je danas – 22. juna, na dan napada Hitlerove Nemačke na SSSR – telefonski razgovor sa Angelom Merkel.

Kremlj je saopštio da je Putin preneo nemačkoj kancelarki da Rusija ceni njeno i Franka Valtera Štajnmajera učešće u komemorativnim događajima posvećenim 22-om junu 1941-ve.Lideri dve zemlje su tokom razgovora naveli da je prevazilaženje međusobnog neprijateljstva i pomirenja ruskog i nemačkog naroda bilo od najveće važnosti za sudbinu posleratne Evrope, navodi se u saopštenju na veb stranici Kremlja.

Otkriveno je da je predsednik RF – na njen zahtev – obavestio Merkelovu o glavnim rezultatima rusko-američkog samita u Ženevi 16. juna.

Nemački list Die Zeit prethodno je objavio Putinov članak „Biti otvoren uprkos prošlosti“, u kojem je ocenio da su sovjetski vojnici-oslobodioci uspeli da spasu Evropu i svet od porobljavanja.

Posebno je ukazao da je sovjetski vojnik na nemačko tlo došao ne da bi se osvetio Nemcima, već sa plemenitom velikom misijom oslobodioca.

Putin je u istom tekstu naveo da su Sjedinjene Države organizovale puč u Ukrajini 2014. godine, a da su zemlje EU taj prevrat preko volje podržale, što je dovelo do raskola unutar Ukrajine i istupanja Krima iz njenog sastava.

Dodao je da su mnoge države tada bile suočene sa ultimatumom – da budu sa Zapadom ili sa Rusijom i da je upravo ta agresivna politika dovela do ukrajinske tragedije:

„U stvari, to je bio ultimatum. Do kakvih posledica je dovela takva agresivna politika, vidimo na primeru ukrajinske tragedije 2014. Evropa je aktivno podržala antiustavni oružani puč u Ukrajini. Tako je sve počelo. A zašto je to uopšte trebalo učiniti? Tada se aktuelni predsednik Janukovič već bio složio sa svim zahtevima opozicije“.

Ruski lider je ocenio da je širenje NATO faktički sahranilo nade da će Evropa postati kontinent bez linija podele.

Podsetio je da je lider nemačkih socijaldemokrata, Egon Bar, sredinom 1980-ih predložio radikalnu obnovu celokupnog evropskog sistema bezbednosti nakon ujedinjenja Nemačke, uz učešće SSSR-a i SAD, ali da to tada niko ni u SSSR, ni u Sjedinjenim Državama, ni u Evropi, nije želeo da sluša.

U maju je Putin ocenio da se Rusija sve češće suočava sa pokušajima izvrtanja istorije i klevetanja uloge Crvene armije u pobedi nad fašizmom. A da je razlog samo jedan – obuzdavanje Rusije.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Nije jasno zašto Putin nije rekao da je Puč u Ukrajini izvršen od strane Evroatlante kao posledica Janukovićevog odustajanja od pregovora za pristup Evropskoj Uniji (i Natu). Čim je Januković to objavio, započela je Zapadna Nevolja Majdan. .………………..Jedan moj sagovornik, biznismen, se zalagao za ulazak u EU. Kaže, ako bi Srbija odbila da uđe u EU, oni bi nas bombardovali opet. Ja dodajem da bi nam uveli sankcije opet. I da bismo sigurno trebali da vratimo donacije i one pare iz predpristupnih fondova, po uslovima napisanim onim sitnim slovima u Ugovoru O Donaciji. Doduše, Srpskim firmama ne bi mogli ništa da naude, jer Srpske firme ne postoje, sve su to Evroatlantske i Kineske firme. Da vidimo kako će Kineskim firmama u Srbiji da lupe sankcije. Uostalom, sve ovo što sam napisao jeste u cilju pokazivanja da je car go, odnosno da smo debelo u okupaciji. Okupatori su velika sila – zemlje Evroatlante. Pristupni pregovori su samo jedan dobar način da se žaba skuva na tenane.

  • persida says:

   Kosovac, ovo sto ti pitas u poslednje vreme ja sam pitala pre vise godina. Tada si me sa jos nekim citaocima zasipao najbezumnijim optuzbama. Ali, kako narod kaze: Dosla maca na vratanca.

   • Kosovac says:

    @ persida, …..Da, došla maca na vratanca, i ćorava kokoška ubode poneko zrno.

 2. test01 says:

  Trebalo im je samo 7 godina da to kazu otvoreno a da ne govorim kako su uopste dozvolili da im se to desi u drzavi u kojoj se uglavnom koristi Ruski jezik. Pa sta onda ocekivati na drugim mestima i kako to rade Ruske bezbednosne sluzbe...

 3. persida says:

  To si, Putine, morao napisati pre sedam godina, ovako delujes smesno, otkrivas toplu vodu na Havajima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *