ПУТИН ЗАПРЕТИО ЕВРОПИ: Ако пожелим, за два дана ШАЉЕМ ВОЈСKУ

PUTIN ZAPRETIO EVROPI: Ako poželim, za dva dana ŠALJEM VOJSKU

24 maja 2020

Ruski predsednik je u jeku sukoba sa Zapadom zbog aneksije Krima, pretio i slanjem vojske u zemlje Evropske unije, otkrivaju nemački mediji.

Vladimir Putin poslao je trupe u Krim 2014. godine, aneksirajući region koji je pripadao Ukrajini, a taj potez su osudili zapadni lideri. To je takođe naljutilo Ukrajinu – zemlju koja od tada trpi velike unutrašnje sukobe – što je dovelo do povećane tenzije u Istočnoj Evropi.Prema nemačkom listu „Zidojče Cajtung“, Putin je navodno rekao tadašnjem ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku: „Ako poželim, za dva dana mogao bih da imam ruske trupe ne samo u Kijevu, već i u Rigi, Viljnusu, Talinu, Varšavi i Bukureštu.“

To bi bilo prvi put da je Putin razgovarao o ideji da ruske trupe budu u nekoj državi članici EU ili NATO-a. Upozorenje da bi mogao poslati ruske trupe u prestonice Letonije, Litvanije, Estonije, Poljske i Rumunije pretilo bi da izazove rat sa zemljama NATO koje su članom pet sporazuma obavezne da pomognu ako je neka od njih napadnuta.

Putinova navodna pretnja ima sličnosti sa primedbama koje je izrekao Žoze Manuelu Barozu, bivšem predsedniku Evropske komisije u kojima je upozorio: „Ako to želim, mogu da zauzmem Kijev za dve nedelje.“

Iste nedelje kada je to rekao, Ukrajina je ratifikovala istorijski sporazum o pridruživanju sa EU, čime je ta zemlja stavljena na put ka eventualnom članstvu u EU. To je bio ishod koji je ruski predsednik Putin želeo da izbegne pošto ima za cilj da poveća uticaj Moskve u bivšim republikama Sovjetskog Saveza.

(Kurir.rs/Blic)

KOMENTARI14 komentara

 1. Zaliv says:

  Neko veruje Porosenku? Ajte molim vas!

  • persida says:

   Porosenko je svojevremeno uveo Rusiji sankcije. Putin ga nije kaznio zbog toga nego mu je u vreme trajanja tih sankcija dozvolio da pravi milione izvozeci svoje cokolade u Rusiju. Rusofili bi morali da odgovore: da li je Putin glup ili je u nekom biznisu sa Porosenkom? Ja bih rekla da je ovo drugo.

 2. persida says:

  Putin radi za Ukrajinu i trulu EU. A da bi to sakrio, ponekad preti kao kauboj.

  • Mile says:

   Sido,ti radiš za trulu EU. Evo i sad su navalila nogama i rukama i svim ostalim delovima tela. Prdiš i smrdiš i na prednje i na zadnje organe intenzivno. Koliko si plaćena za toliki trud?

   • persida says:

    Kad bi ti rekla koliko dobijam, ne bi verovao. Da mozda ne trazis posao, da te povezem. Mnogo si priglup ako verujes da bi iko na ovoj planeti placao bilo kome da se raspravlja sa anonimusom Milancetom.

   • Djoka Brica says:

    Mile kako se ti to ponashash prema dami? Izgleda da si ti neki ljudski talog i mutant.

    • Mile says:

     O, koliko takvih "dama" ima u našoj Stradiji. Oseća se velika nestašica i metli i onih govnjivih motki.

   • Egzekucija says:

    Ma sve je u redu braćo i sestre, mi nemamo ništa s tim, ali ako već Putin želi da šalje vojsku neka sačeka to za njegov rođendan da napravi dobar vatromet i da ispali oniko raketica koliko ima godinica, tek da se zna - kada Putin šalje vojsku. Prvo idu kaćuše S-400, pa sukhoji, pa oklopne divizije, pa pešadija, mornarica i padobranci, pa specijalne jedinice, pa inžinjerija, pa onda generalna inspekcija odbrane da utvrdi učinak, i ako Putin nije zadovoljan onda ide crveno dugme na daljinskom za hipersoničnu raketu sa bojevom glavom koju su nazvali Sotona. A sve vreme Putin provodi rođendan pod šatorom - vojnim gde mu peva Ceca, i naravno Džej.

 3. Slobodanka says:

  Ovo je izfabrikovana laž koja služi Nemačkoj i celoj EU da bude agresivna prema Rusiji. EU nije unela nikakav napredak u Evropu u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta država, naprotiv ona nastoji da se širi i na istok kao nekad i na jug kao nekad tokom prvog i drugog svetskog rata. Uopšte ne čudi što Nemačku interesuje Ukrajina i ne samo Ukrajina. Teritorijalni gubici koje je Rusija imala nakon Breht Litovskog sporazuma iz marta 1918 godine gotovo su identični sadašnjim apetitima EU predvodjene Nemačkom. KAD GOD JE RUSIJA SLABA ZAPAD RADI NA SVOM ŠIRENJU NA ISTOK - ovo je glavno pravilo Zapada. Jedino sada se to nastoji sakriti i izvodi perfidnije pod maskom borbe za demokratiju i ljudska prava i kroz obećavanje razvoja a zapravo rade suprotno stvaraju nove kolonije i to u Evropi. Interesovanje Nemačke i zapadnih sila konkretno za potpunim preuzimanjem Ukrajine trajaće još neko vreme. Ukrajina bez obzira na veličinu zemlje postala je igračka u rukama Zapada, ali Krim i Donbas nisu na to pristali i evo slušamo kako Nemci zbog toga luduju do besa.

  • Slobodanka says:

   ... BreSt-Litovski sporazum ...

 4. Miraš says:

  Nemci očigledno imaju problem kako da obezbede dovoljan nivo mržnje prema Rusiji. Nemačka ne sme da dozvoli ukidanje sankcija prema Rusiji, zato palikuća Nemačka održava plamen vatre koji su potpalili u Ukrajini sa svojim ostalim saveznicima i povremeno doliva ulje na tu vatru. Ukrajina je periferija ruskog sveta, a Bolgorod (Porošenkov rodni grad) je jugozapadna periferija Ukrajine blizu Moldavije i Rumunije. Vidimo u šta je Zapad pretvorio Ukrajinu postavljanjem kadra-debila iz Bolgoroda za predsednika Ukrajine. Čak i sad kad nije na vlasti taj debil im je dragocen, koriste ga za dalje ošamućivanje već dezintegrisane Ukrajine i najvažnije za svoje geopolitičke igre prema Rusiji. Biće u problemu ako Nemci nisu dovoljno nahuškani.

 5. vanja says:

  "Putin je navodno rekao ..." prenosi list Bavarske klerikalne propagande. Sve je sadrzano u ovih nekoliko reci. Ostalo i ne morate da procitate.

  • rodja says:

   Vanja, bravo! U dve rečenice je zaključak "ove priče".

 6. test01 says:

  Izvukli su reci iz konteksta, po obicaju, da bi postigli propagandni efekat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *