Путин затвара лоповске банке!

Putin zatvara lopovske banke!

1 avgusta 2015

vladimir-putin435Centralna banka Rusije je pokazala da ne namerava da toleriše kršenje propisa, pa je krenula u ofanzivu zatvaranja „neposlušnih banaka“. Generalni direktor Agencije za osiguranje uloga Andrej Meljnikov izjavio je da je u procesu likvidacije 197 banaka. Sistemom osiguranja uloga obuhvaćene su 854 banke. Samo u poslednjih pet meseci oduzete su licence za rad više od 30 banaka.

Kod biznismena u Moskvi izazvala je pravi medijski šok vest da je oduzeta licenca za rad banci Ruski kredit, koja je na 45. mestu najvećih ruskih banaka i dosad se smatrala vrlo pouzdanom. Da su građani verovali banci Ruski kredit, pokazuje to da je samo u junu štednja porasla 10 odsto, a na depozitima su ukupno imali 42,7 milijardi rubalja.

Pročitajte još:

NAJBOLJE ŠTO SE DOGODILO RUSIJI: Što je više kleveta i laži, Putin nam je miliji i draži

ANKETA KOJA JE ŠOKIRALA ZAPAD: 84% građana Ukrajine želi da im predsednik bude Putin!

Bez licence ostaju i AMB banka, Mostrojekonom banka i Tulska banka. Vlasnik sve četiri banke je Anatolij Motiljov (49). U Centralnoj banci Rusije su objasnili da je Ruskom kreditu oduzeta licenca zbog visikorizičnih kredita. Banke čiji je vlasnik Motiljov imale su „rupu“ u poslovanju od čak 50 milijardi rubalja.

Motiljov je 2008. već imao problema sa Centralnom bankom, kao vlasnik Globeks banke. Ta banka je, inače, kreditirala gradnju velikih zgrada u vlasništvu Motiljova. On je sin bivšeg direktora sovjetskog jedinog osiguranja „Gostraha“, koji je posle raspada SSSR bio direktor „Rostraha“.

Kasnije je Anatolij Motiljov osnovao zajedno sa osiguranjem „Rostrah“ banku Globeks. Posle promene rukovodstva u „Rostrahu“, Motiljov se preselio u Globeks, gde mu je partner bio bivši ministar unutrašnjih poslova Rusije Adrej Dunajev. Baš on je pomogao Motiljovu da se oslobodi optužbi da je protivzakonito prebacivao novac „Rostraha“ u Globeks. Ali, kad je 2008. došlo do krize u Rusiji, iz Globeksa je otišlo mnogo kapitala i tu banku je preuzela država.

Čim je prošla kriza, Motiljov je opet okupio bankarsku grupu i postao vlasnik čak četiri banke. Dobro upućeni kažu da je napravio grešku kad je postao suviše halapljiv, pa je uzeo pod kontrolu desetak penzionih fondova. Ljudi koji su donedavno radili u Ruskom kreditu tvrde da je Motiljov „žrtva konkurentskog rata“.

Za one koji su radili sa tom bankom i imali u njoj depozite zbog dobijanja bankovnkih garancija, a među njima je bilo i srpskih biznismena, nema utehe, jer su ostali bez novca. Sada se mnogi pitaju gde je uopšte sigurno držati depozite. Ispada da je najbolje raditi sa najvećim državnim bankama koje su najglomaznije, ali je zato rizik najmanji.

KOMPENZACIJA ZA GRAĐANE

Posle oduzimanja licence banci, Centralna banka odredi privremenu administraciju, a onda se ide na sud da bi se posle mesec do dva dana išlo na likvidaciju. Agencija za osiguranje uloga napravi spisak imovine, a zatim se namiruju prvo fizička lica, građani koji su imali uloge na računima. Oni mogu da dobiju kompenzaciju koja ne prelazi milion i 400.000 rubalja, što je oko 20.000 dolara. Za kompanije koje su imale račune uglavnom ne ostane ništa, ili ostanu samo „kosti“.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. mija says:

    Ovaj Putin je ozbiljno zasukao rukave i zavodi red u svim sferama poslovanja. :) Na opšte oduševljenje ruskih gradjana. Šteta što se i kod nas nije rodio jedan isti takav?!

  2. mali says:

    Mija Mozda se i rodio,ali mu nedamo da se pokaze i dokaze...

  3. Lady Gaga......odrasla sam ovce čuvajući, i čobanske pesme pevajući............ says:

    Molim da odete na sledeću adresu www.svet.rs i vidite kako na jednom srpskom portalu divljaju ustaše, balije i šiptari, sa sve domaćim izrodima, a reči SRBIN i SRBIJA su zabranjene i izložene sprdnji. Pročitajte teme o kojima pišu i ostaćete zapanjeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *