ПУТИН ЗАВРНУО СЛАВИНУ: Хладан туш за НАТО државу

ПУТИН ЗАВРНУО СЛАВИНУ: Хладан туш за НАТО државу

26 фебруара 2023

РФ је обуставила испоруке нафте Пољској преко нафтовода Дружба, изјавио је Даниел Обајтек, извршни директор пољске рафинерије ПКН Орлен

– Ефективно осигуравамо залихе. Русија је обуставила испоруке Пољској, за шта смо спремни. Само 10 одсто сирове нафте долази из Русије и ми ћемо је заменити нафтом из других извора – написао је Обајтек на Твитеру.ПКН Орлен је саопштио да може у потпуности да снабдева своје рафинерије морским путем и да обустава снабдевања нафтоводом неће утицати на испоруку бензина и дизела потрошачима, преноси Ројтерс.

Од фебруара, након што је истекао уговор са руским Росњефтом, Орлен је добијао нафту по уговору са руским Татњефтом.

Дружба је изузета од санкција које је Европска унија увела Русији након сукоба да Украјином. Нафтовод, који снабдева Пољску и Немачку, као и Мађарску, Чешку и Словачку, искључен је из санкција како би помогао земљама са ограниченим опцијама за алтернативне испоруке.

Орлен је након почетка сукоба са Украјином и пре европског ембарга на руску нафту која долази морским путем престао да купује руску нафту и горива.

Тренутно енергенте набавља из западне Африке, са Средоземља, Мексичког залива и од арапских земаља. Са саудијским АРАМЦО-ом Орлен има уговор од 2022. године.

(Информер)

KOMENTARI2 коментара

  1. M says:

    Sad će Poljaci kupovati naftu i plin jeftinije!

  2. Petrovgrad says:

    Ja da sam na mesto Poljaka, nebi kupovao naftu od Rusa. Kupio bi Američko, pa šta košta da košta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u