ПУТИН ЗАВРНУО СЛАВИНУ: Хладан туш за НАТО државу

PUTIN ZAVRNUO SLAVINU: Hladan tuš za NATO državu

26 februara 2023

RF je obustavila isporuke nafte Poljskoj preko naftovoda Družba, izjavio je Daniel Obajtek, izvršni direktor poljske rafinerije PKN Orlen

– Efektivno osiguravamo zalihe. Rusija je obustavila isporuke Poljskoj, za šta smo spremni. Samo 10 odsto sirove nafte dolazi iz Rusije i mi ćemo je zameniti naftom iz drugih izvora – napisao je Obajtek na Tviteru.PKN Orlen je saopštio da može u potpunosti da snabdeva svoje rafinerije morskim putem i da obustava snabdevanja naftovodom neće uticati na isporuku benzina i dizela potrošačima, prenosi Rojters.

Od februara, nakon što je istekao ugovor sa ruskim Rosnjeftom, Orlen je dobijao naftu po ugovoru sa ruskim Tatnjeftom.

Družba je izuzeta od sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji nakon sukoba da Ukrajinom. Naftovod, koji snabdeva Poljsku i Nemačku, kao i Mađarsku, Češku i Slovačku, isključen je iz sankcija kako bi pomogao zemljama sa ograničenim opcijama za alternativne isporuke.

Orlen je nakon početka sukoba sa Ukrajinom i pre evropskog embarga na rusku naftu koja dolazi morskim putem prestao da kupuje rusku naftu i goriva.

Trenutno energente nabavlja iz zapadne Afrike, sa Sredozemlja, Meksičkog zaliva i od arapskih zemalja. Sa saudijskim ARAMCO-om Orlen ima ugovor od 2022. godine.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Sad će Poljaci kupovati naftu i plin jeftinije!

  2. Petrovgrad says:

    Ja da sam na mesto Poljaka, nebi kupovao naftu od Rusa. Kupio bi Američko, pa šta košta da košta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *