PUTIN: Zbog čega Japan pokorno sledi Zapad i zašto je izdao istočne zemlje?

PUTIN: Zbog čega Japan pokorno sledi Zapad i zašto je izdao istočne zemlje?

2 novembra 2014

RUSSIA-JAPAN-DIPLOMACYNoć je 10. septembra, jedna soba u Kremlju.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin (62) pojavio se sa omiljenom bordo kravatom i seo za sto sa čajem i slatkišima za kojim je već sedeo Joširo Mori (77, bivši japanski premijer).

Razgovarali su o džudou i drugim sportovima, ali je Putin – kada se povela reč o ukrajinskoj krizi i zapadnim sankcijama – sa prezrivom grimasom rekao: „Njima (Zapadu) se ne sme verovati. Zbog čega Japan čini ono što mu kažu da učini?”

Te reči su bile neka vrsta šamara.

Sadašnji ruski predsednik je od 1985. do 1990, kada se završavao hladni rat, bio saradnik KGB u Nemačkoj. Jednom prilikom je na televiziji rekao o svom životu u Drezdenu: „Deca su išla u obližnji dečji vrtić, za Božić smo išli u planine. Nedostaju mi ta vremena”.

Onda je predsednik SSSR Mihail Gorbačov 1990. godine pristao da se Nemačka ujedini. Pri tom je od NATO dobio uveravanja da se ta organizacija neće širiti na Istok. Uprkos tome, mnoge zemlje istočnog bloka potom su se našle pod kontrolom alijanse.

Putin se tada nalazio na prvoj liniji informativnog fronta i nije mogao da povodom toga nema određena strahovanja. Zato je jednom prilikom, kada je postao uticajan političar, ovako izrazio svoj odnos prema onome što se dogodilo: «Zbog izdaje (zemalja istočnog bloka) – Zapad nas je okružio».

On je u to postao potpuno uveren posle državnog prevrata u Ukrajini koji se dogodio iako su prozapadne snage i predsednik države Janukovič 21. februara potpisali sporazum koji je nudio rešenje političke krize.

Prozapadni političari su prekršili taj sporazum i krenuli su, dobivši za to zapadnu podršku, na rušenje vlasti. Tada je Putin pobesneo, rekavši: „I trpljenje ima granicu”.

Održao je tajno savetovanje sa nacionanim Savetom bezbednosti i odlučio se da uzvratni udarac usmeri na Krim, gde živi mnogo Rusa.

Poričući sam fakt vojnog mešanja, Putin je poslao na Krim vojne specijalce bez oznaka na uniformama koji su izigravali lokalne odrede samoodbrane.

Sredinom aprila, kada je poluostrvo već ušlo u sastav Rusije, on u jednoj televizijskoj emisiji, sa hladnim osmehom na licu, priznao da je Rusija poslala vojsku na Krim.

Predsednik moskovskog Instituta za Bliski Istok Jevgenij Satanovski, koji dobro zna Putina iz 90-ih godina, povodom svega ovoga kaže: „Putin deli poglede KGB na stvari, a KGB izdaju smatra najvećim zločinom”.

(Iz komentara objavljenog u japanskom listu „Nikei”)

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *