ПУТИН: Зеленски изгубио легитимитет

PUTIN: Zelenski izgubio legitimitet

24 maja 2024

Polazna tačka za Rusiju je da Vladimir Zelenski više nema legitimitet, poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

„Naravno, svesni smo da je legitimitet aktuelnog šefa države okončan“, rekao je Putin.Predsednički mandat Zelenskog istekao je 20. maja. Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine otkazani su zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

Ruski lider je napomenuo da je Moskva uvek bila otvorena za pregovore.

„Što se tiče pregovaračkog procesa, govorio sam o tome mnogo puta i ovde u Minsku želim ponovo da istaknem: Rusija nikada nije odbila te pregovore… Nismo nikome zabranili (da pregovara); mi smo za pregovore“, dodao je predsednik Rusije.

On je dodao da nastavak pregovora mora biti zasnovan na „zdravom razumu“, ali i da se u slučaju pregovora mora uzeti u obzir „realnost na terenu“, kao i prethodno postignuti sporazumi u Minsku i Turskoj.

„Ja polazim od toga da mirovne pregovore treba nastaviti, i to ne na osnovu ultimatuma, već uz pomoć zdravog razuma“, rekao je Putin komentarišući pitanje o legitimitetu kijevskog režima i dodao da Rusija mora znati „sa kim može da ima posla“.

U slučaju pregovora, Rusija mora biti „potpuno uverena da ima posla sa legitimnim vlastima“, napomenuo je ruski predsednik.

„Na ovo pitanje mora da se odgovori u samoj Ukrajini. Pre svega, mislim da sa pozicije parlamenta, ustavno sud, pa ili neke druge vlasti“, rekao je Putin, dodavši da bi odgovore na pitanje o legitimitetu Zelenskog trebalo tražiti i u ukrajinskom Ustavu.

Kako je rekao, jedan od ciljeva predstojeće „mirovne“ konferencije u Švajcarskoj je pokušaj zapadne zajednice, koju je nazvao „sponzorima kijevskog režima“, da potvrdi legitimitet Zelenskog.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *