ПУТИН: Земље НАТО нека воде рачуна да имају малу а густо насељену територију

PUTIN: Zemlje NATO neka vode računa da imaju malu a gusto naseljenu teritoriju

28 maja 2024

VLADIMIR Putin je izjavio da su „elementi imperijalnog ponašanja SAD“ povezani sa predstojećim američkim izborima.

Po završetku posete Uzbekistanu, tu svoju ocenu je dodatno precizirao:

„Vašingtonski zvaničnici lete po celom svetu – sad u Latinsku Ameriku, sad u Afriku, sad na Istok – a svuda zastrašuju – to su elementi imperijalnog ponašanja. Uostalom, američki politički komentatori i analitičari direktno govore da su Sjedinjene Države imperija. Njihove imperijalne ambicije su u velikoj meri vezane za domaće političke događaje. Tamo će uskoro predsednički izbori, a sadašnje vlasti žele da potvrde svoj status imperije“.Povodom sve glasnijih pretnji udarima zapadnim preciznim raketama po ruskoj teritoriji, Putin je upozorio:

„Svi koji tako nastupaju moraju biti svesni sa čime se igraju kada to izgovaraju. Takvo oružje se ne može koristiti bez sredstava za izviđanje iz svemira. Takvo oružje se koristi bez prisustva ukrajinskog vojnog osoblja. Stalna eskalacija sukoba, uključujući napade na mirna područja gradova, dovešće do ozbiljnih posledica. Zemlje NATO neka vode računa da imaju malu a gusto naseljenu teritoriju“.

Putin je naglasio da su trenutno legitimni samo njen parlament i njegov spiker.

Potom je prokomentarisao izjavu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog o ozvaničenju prisustva francuskih plaćenika na teritoriji Ukrajine:

– Rusija odavno zna da su oni tamo. I to naknadno legitimisanje je eskalacija i još jedan korak ka globalnom sukobu. Ako neki vojni kontingenti iz različitih zemalja uđu u Ukrajinu zajedno sa Poljacima, drugi će otići, Poljaci nikada, to je očigledna stvar… Ali, ko god bude tamo, biće u zoni razaranja naših oružanih snaga. Da li im to treba? Videćemo, a mi ćemo raditi kako nam odgovara, bez obzira ko se nalazi na teritoriji Ukrajine. To neka svi znaju“.

Povodom „mirovne konferencije o Ukrajini“, u Švajcarskoj polovinom juna, rekao je:

„Žele da stvore privid da sve to podržava to što oni konstruišu, odnosno – da to predstave kao poziciju međunarodne zajednice. Samo, to im neće poći za rukom“.

Ruski lider je rekao da se seća Jensa Stoltenberga iz vremena kada je bio predsednik vlade Norveške i da može posvedočiti da tada „nije patio od demencije“.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao da se Evropa plaši da protivreči Amerikancima povodom Ukrajine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *