PUTIN: Žestoko ćemo odgovoriti na razmeštanje naoružanja NATO pakta

PUTIN: Žestoko ćemo odgovoriti na razmeštanje naoružanja NATO pakta

22 jula 2014

Putin meets with government membersRusija će adekvatno i proporcionalno reagovati na približavanje vojne infrastrukture NATO-a granicama Rusije i neće ignorisati razmeštanje globalne protivraketne odbrane i povećanje zaliha strateškog oružja visoke preciznosti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je na sednici Saveta za bezbednost Rusije u Moskvi rekao da se snage NATO-a „demonstrativno jačaju na teritoirji istočnoevropskih zemalja“.

„Šta se dešava? Faktički se formacija snaga NATO-a na teritoriji istočnoevropskih zemalja demonstrativno jača, između ostalog, u vodama Crnog i Baltičkog mora“, rekao je Putin a prenosi Itar-Tass.

„Često nam govore da je sistem protivraketne odbrane odbrambeni. Uopšte ne, to je ofanzivni sistem, deo ofanzivnog odbrambenog sistema SAD, iznetog na periferiju“, kazao je Putin.

„Šta god govorile naše strane kolege, dobro vidimo šta se u stvarnosti dešava (…) Rastu razmere i intenzitet operativne i borbene pripreme (…) Neophodno je u potpunosti i na vreme realizovati sve planirane mere za jačanje odbrambene bezbednosti zemlje, uključujući Krim i Sevastopolj, gde faktički moramo ponovo da gradimo vojnu infrastrukturu“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je, pritom, rekao da Rusiji i njenoj teritorijalnoj celovitosti trenutno ne preti ništa.

„Nikakve vojne pretnje, pretnje suverenitetu, teritorijalnoj celovitosti zemlje, danas nema“, rekao je on i dodao da je za to garancija „strateška ravnoteža snaga u svetu“.

Prema njegovim rečima, Rusija „strogo poštuje norme međunarodnog prava, svoje obaveze prema partnerima“.

„Rusija ne ulazi niukakve alijanse, i u tom je u znatnom stepenu zalog našeg suvereniteta“, podvukao je Putin.

Predsednik Rusije je izrazio očekivanje da će i druge zemlje i savezi uvažavati nacionalne interese Rusije, a da će se sporna pitanja rešavati „isključivo diplomatskim putem, pregovorima“ i da se niko neće mešati u unutrašnja pitanja Rusije.

Putin je na sednici, takođe, kritikovao shvatanje demokratije u nekim zemljama, rekavši da radi dostizanja ciljeva određene zemlje „koriste mehanizme konkurentske borbe na međunarodnoj areni“.

„Za to se angažuju kapaciteti specijalnih službi, upotrebljavaju moderne informativno-komunikacione tehnologije, kanali zavisnih ‘filijala’, mehanizmi tzv. meke sile (…) Sve se to u nekim zemljama shvata kao demokratija“, rekao je ruski lider.

„Mi treba odgovarajuće da reagujemo na te pretnje i najvažnije je raditi sistematski, rešavati probleme, koji nose potencijalni rizik za jedinstvo naše zemlje i društva“, kazao je Putin.

U Rusiji, kako je naglasio, nije moguć scenario „obojenih revolucija“, iako se „pokušaji da se situacija uzdrma spolja preduzimaju i preduzimaće se“, kako bi Rusija postala podložnija uticaju na međunarodnoj areni.

Putin je izrazio uverenje da recepti koji se primenjuju na slabe i neuspele države u Rusiji „neće funkcionisati“.

„Naši ljudi, naši građani, građani Rusije to neće dopustiti“, rekao je on.

Putin je, takođe, pozvao da se osmisle dopunski potezi za snižavanje zavisnosti ruske privrede od spoljnih faktora, ne samo nestabilnosti na globalnim tržištima, već i od političkih rizika.

Prema njegovim rečima, ljudi su došli na vlast oružanim i antiustavnim  putem, posle izbora su se na čelu države ponovo našli oni koji su  finansirali ili sprovodili prevrat, a deo stanovništva, koji se ne slaže  sa takvim razvojem događaja, silom pokušavaju da uguše, bez ikakvog  pokušaja da se održe bar neki pregovori.

PAD MALEZIJSKOG AVIONA 

Rusija će, kako je istakao, učiniti sve što od nje zavisi radi opsežne i transparentne istrage katastrofe malezijskog „boinga“ u ukrajinskom vazdušnom prostoru. Izražavajući još jednom saučešće porodicama poginulih, Putin je nazvao pad aviona „užasnom tragedijom“.  Putin je izrazio revolt zbog ukrajinskog tenkovskog napada na Donjeck u vreme dok su predavane „crne kutije“ srušene letelice.

„Međunarodni stručnjaci koji su došli na mesto tragedije nisu mogli glave da promole“, rekao je on i dodao da ustanici nisu mogli da pucaju sami na sebe

SPOLjA FINANSIRANI PREVRATI

Predsednik Rusije je rekao da se u nizu zemalja koje vode nezavisnu politiku trenutno dešavaju „državni prevrati, izazvani i finansirani spolja“.

„Sve češće se u svetu čuje jezik ultimatuma i sankcija a sam pojam državnog suvereniteta se urušava. Neugodne zemlje i režimi koji sprovode nezavisnu politiku ili su se prosto našli na putu nečijim interesima, destabilizuju se“, naveo je ruski predsednik.

„Često se akcenat stavlja na radikalne nacionalističke, pa i neofašističke i fundamentalističke snage – kao što se dešavalo u mnogim zemljama postsovjetskog prostora i kako se dešava sada u Ukrajini“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Počeo je Putin da stvari naziva pravim imenima.

  2. Spasoje says:

    Pa naravno da je počeo da naziva praavim stvarima,već je izneo istinu o Natou i zapadne strategije.Pokazao im je ko je u svetu za pravdu i saradnju sa svim zemljama,bile to male ili velike kao Kina,Indija,Brazil.Samo da se zna da niko ne može da udari na veliku silu Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *