Путин зове богаташе да врате капитал у Русију

Путин зове богаташе да врате капитал у Русију

28 марта 2015

vvp Putin 35456Руски богаташи који намеравају да врате свој капитал у земљу под повољним условима које им нуди председник Владимир Путин, без испитивања порекла иметка, моћи ће то да учине до краја године. Закон о амнестији капитала биће донет до 1. јуна.

По проценама часописа „Форбс“, у Русији живи 88 доларских милијардера, од којих многи зарађују новац у отаџбини, али га радије држе на Западу. У Кремљу се надају да би повратак капитала могао да побољша инвестициону климу у земљи.

Они који буду хтели да искористе повољности закона и не страхују да им Запад прави потешкоће због санкција Москви, мораће да добровољно попуне декларацију о иметку, рачунима у банкама као и акцијама у страним компанијама. С друге стране, руска држава им гарантује да неће обелодањивати информације. Закон се односи на оне који контролишу стране компаније. У Русији је порез физичким лицима 13 одсто, а правним 20.

Не рачунајући офшор-зоне, Лондон је главно место акумулације руског капитала. Иако шеф дипломатије Филип Хамонд каже да је „Русија једина опасност за британску безбедност“, Лондон се не боји руског „прљавог новца“.

Аналитичари немачке „Дојче банке“ тврде да је у последњих 10 година у Британију стигло скоро 100 милијарди фунти „скривеног капитала“. Лондонски „Тајм“ пише да је већина тог капитала из Русије.

Аналитичари „Дојче банке“ проналазе везу између информација Руске централне банке о отицању капитала и раста британског платежног баланса. Немци сугеришу закључак – колико се повећава одлив капитала из Русије, толико расте прилив у Британију.

Путинов помоћник Андреј Белоусов изјавио је да је мало вероватно да се у овој години заустави отицање, а повећа прилив капитала у Русију. Премијер Дмитриј Медведев је такође казао да не треба очекивати тренутни повратак новца у Русију. Бивши министар финансија Алексеј Кудрин поручује да док се не подигне поверење у правосудне органе новац неће ићи назад.

Руски председник је свестан да повратак неће ићи лако, па је упозорио бизнисмене да ће неке западне земље сигурно правити сметње да се капитал не врати у „родину“, где је зарађен. Међународна организација за борбу против прања новца већ је упозорила Русију да је може ставити на црну листу и инсистира да се обавезно тражи порекло новца.

НЕ ОБРЋУ, САМО ТРОШЕ

Грађани Русије који мисле да им је сигурније да новац држе у иностранству често користе познату „шему“, па пребацију новац у банке бивших совјетских република на Балтику, а затим преко њих у Велику Британију, Швајцарску, или неку другу земљу „старе“ Европе. На прсте се могу пребројати, не само Руси, већ и грађани других бивших совјетских република који на Западу обрћу новац. На Западу бивши совјетски грађани умеју само да троше.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u