Путин зове богаташе да врате капитал у Русију

Putin zove bogataše da vrate kapital u Rusiju

28 marta 2015

vvp Putin 35456Ruski bogataši koji nameravaju da vrate svoj kapital u zemlju pod povoljnim uslovima koje im nudi predsednik Vladimir Putin, bez ispitivanja porekla imetka, moći će to da učine do kraja godine. Zakon o amnestiji kapitala biće donet do 1. juna.

Po procenama časopisa „Forbs“, u Rusiji živi 88 dolarskih milijardera, od kojih mnogi zarađuju novac u otadžbini, ali ga radije drže na Zapadu. U Kremlju se nadaju da bi povratak kapitala mogao da poboljša investicionu klimu u zemlji.

Oni koji budu hteli da iskoriste povoljnosti zakona i ne strahuju da im Zapad pravi poteškoće zbog sankcija Moskvi, moraće da dobrovoljno popune deklaraciju o imetku, računima u bankama kao i akcijama u stranim kompanijama. S druge strane, ruska država im garantuje da neće obelodanjivati informacije. Zakon se odnosi na one koji kontrolišu strane kompanije. U Rusiji je porez fizičkim licima 13 odsto, a pravnim 20.

Ne računajući ofšor-zone, London je glavno mesto akumulacije ruskog kapitala. Iako šef diplomatije Filip Hamond kaže da je „Rusija jedina opasnost za britansku bezbednost“, London se ne boji ruskog „prljavog novca“.

Analitičari nemačke „Dojče banke“ tvrde da je u poslednjih 10 godina u Britaniju stiglo skoro 100 milijardi funti „skrivenog kapitala“. Londonski „Tajm“ piše da je većina tog kapitala iz Rusije.

Analitičari „Dojče banke“ pronalaze vezu između informacija Ruske centralne banke o oticanju kapitala i rasta britanskog platežnog balansa. Nemci sugerišu zaključak – koliko se povećava odliv kapitala iz Rusije, toliko raste priliv u Britaniju.

Putinov pomoćnik Andrej Belousov izjavio je da je malo verovatno da se u ovoj godini zaustavi oticanje, a poveća priliv kapitala u Rusiju. Premijer Dmitrij Medvedev je takođe kazao da ne treba očekivati trenutni povratak novca u Rusiju. Bivši ministar finansija Aleksej Kudrin poručuje da dok se ne podigne poverenje u pravosudne organe novac neće ići nazad.

Ruski predsednik je svestan da povratak neće ići lako, pa je upozorio biznismene da će neke zapadne zemlje sigurno praviti smetnje da se kapital ne vrati u „rodinu“, gde je zarađen. Međunarodna organizacija za borbu protiv pranja novca već je upozorila Rusiju da je može staviti na crnu listu i insistira da se obavezno traži poreklo novca.

NE OBRĆU, SAMO TROŠE

Građani Rusije koji misle da im je sigurnije da novac drže u inostranstvu često koriste poznatu „šemu“, pa prebaciju novac u banke bivših sovjetskih republika na Baltiku, a zatim preko njih u Veliku Britaniju, Švajcarsku, ili neku drugu zemlju „stare“ Evrope. Na prste se mogu prebrojati, ne samo Rusi, već i građani drugih bivših sovjetskih republika koji na Zapadu obrću novac. Na Zapadu bivši sovjetski građani umeju samo da troše.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *