Putina ponovo porede sa Hitlerom

Putina ponovo porede sa Hitlerom

23 juna 2014

vladimir-putin 34Litvanska predsednica Dalija Gribauskajte uporedila je ruskog kolegu Vladimira Putina s nacističkim liderom Adolfom Hitlerom i sovjetskim predsednikom Staljinom.

„To je vrlo objektivni opis onoga što Putin radi. Koristi nacionalizam kako bi vojno osvojio neku zemlju. To je tačno ono što su radili Staljin i Hitler. Takvo poređenje je potpuno odgovarajuće“, ocenila je ona u intervjuu za nemački magazin Fokus.

Dalija Gribauskajte je rekla da ruska vojska skoro svake nedelje održava vojne vežbe u ruskoj enklavi Kalinjingradu, kod granice sa Litvanijom.

„Rusija protiv nas vodi pravi rat informacija. Moskva manipuliše ruskim manjinama u baltičkim državama i navodi ih da podrže Putinovu agresiju u Ukrajini“, dodala je predsednica Litvanije.

NATO je u baltičkim zemljama početkom juna pokrenuo vojne vežbe u kojima učestvuje 10 zemalja.

Rusiji je kritikovala održavanje vežbi, uz ocenu da je u pitanju „manifestacija neprijateljskih namera“.

Litvanija je Moskvu „napustila“ kao prva sovjetska republika posle raspada komunističkog bloka 1990, a priključila se NATO i EU 2004. godine.

Podsetimo, Putina sa Hitlerom, ranije ove godine, poredili su i nemački ministar finansija Volfgang Šojble, kao i bivša predsednica vlade Ukrajine Julija Timošenko.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *