Путине, чувај се Грка и кад дарове носе!

Putine, čuvaj se Grka i kad darove nose!

16 jula 2015

vladimir-putin-alexis-cipras-610x418Što se tiče Rusa, oni su besni zbog toga što ih je Cipras tako izigrao. Oni po svom običaju nisu ništa rekli, ali sigurno je da neće zaboraviti ono što se dogodilo.

Kako protumačiti Ciprasovu kapitulaciju nad zahtevima Merkelove nakon referenduma koji je sam sazvao i sam pregazio?

Pošto Cipras ni u jednom trenutku nije planirao da napusti evro niti da nađe alternativni izvor novca van evrozone, čini se da se on približavao Rusiji samo kako bi uplašio Evropljane da mu odobre veći broj ustupaka.

Nažalost, grčka politička klasa, čiji su deo Cipras i Siriza, potpuno je posvećena evropskom projektu i ne može da pronađe rešenje koje ga ne uključuje.

Međutim, grčka politička klasa ne oslikava obavezno i grčki narod kao celinu. Na osnovu rezultata referenduma je sasvim jasno da je grčki narod manje odan evru nego njegovi lideri.

Zapravo, Grcima se ne daje izbor o evrozoni, već samo o smanjenju mera štednje u okviru evrozone. Ukoliko bi Grčka izašla iz evrozone, bila bi suočena sa kolapsom.

Grke lažu iz dana u dan, a sada se tvrdi da najnoviji sporazum obećava moguć otpis duga, iako tekst sa samita održanog u ponedeljak to kategorički isključuje.

Ciprasovi podržavaoci čak tvrde da je Grčka pobedila Šojbleovu zlu šemu po kojoj bi Grčka bila izbačena iz evrozone, te da je bilo ko ko se protiv sporazumu neprijatelj Grčke. Šojble je u Grčkoj toliko ocrnjen da svi smatraju da je on kovao zaveru protiv Grčke.

Zapravo, rasprava o evru u Grčkoj dosta podseća na period kada se u Ukrajini raspravljalo o pridruživanju EU. Ankete su navodno pokazale da je većina Ukrajinaca želela da se pridruži EU, pre nego ruskoj Evroazijskoj uniji, a čitava rasprava je nameštena. Niko Ukrajini ni ukrajinskom narodu ni u jednom trenutku nije ponudio članstvo u EU, dok je ponuda za članstvo u Evroazijskoj uniji bila postojana.

Dok grčka politička klasa ne odbaci ove proevropske stavove, bliži odnosi sa Rusijom će biti isključivo iluzorni. Međutim, grčki referendum je pokazao da postoji mogućnost da do toga jednog dana dođe.

U svakom slučaju, sada je sigurno da će sporazum o cevovodu sa Gazprom-om, koji je potpisao ministar Lafazanis, pasti u vodu.
Ovaj ministar se od samog početka protivio sporazumu koji je Cipras nedavno potpisao u Briselu, što verovatno znači da su njegovi dani na vlasti odbrojani. Bez njega, neće više biti podržavalaca cevovoda. Takođe, pošto je Grčka sada pod komandom Merkelove, gotovo je sigurno da ona neće dozvoliti da se tako nešto realizuje.

Što se tiče Rusa, mora da su besni zbog toga što ih je Cipras tako izigrao. Oni po svom običaju nisu ništa rekli, ali sigurno je da neće zaboraviti ono što se dogodilo.

Alexander Mercouris (russia-insider)

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Miticus says:

  Moguce je da je Cipras ispao pizda, ali bih pre rekao da je ucenjen i zaplasen (licno, fizicki, prorodicom) i to je jos najavio Obama, rekavsi da se Grci moraju zadrzati po svaku cenu u EU. Takodje, sada i nekima u Srbiji, koji nemaju logiku i imaju IQ manji od 3, treba da je jasnije zasto su Rusi u svemu uzdrzani (to je odavno Putin i rekao, jos pocetkom svog prvog mandata, govoreci da se Rusija mnogo puta, u istoriji, izletala zbog drugih i posle sama stradala). Rusi hoce svima pomoci svojski, ako taj trazi pomoc, ako ne trazi, zasto bi im se gurali, ako taj nece rusku pomoc?

 2. hz says:

  I rusi su govna, jer i nakon ovoga daju nemcima severni tok. Svi su oni govna.

 3. Vuk Samotnjak says:

  Ovo sa reakcijom Rusije na stezanje obruca oko nje me pomalo podseca na vreme kada spremano cerecenje Srbije 90-tih godina proslog veka, jer pozivati se na tzv. Medjunarodno pravo u borbi sa jevrejskim nemanima, zeljnih da potpuno ovladaju planetom Zemljom, je ravno samoubistvu. Sto Sirize i ciprasa tice, oni askenaski projekat i to se vec pokazalo. Grci!!!!!! Ko njima veruje gori je od njih!

 4. deda mraz says:

  Rusi nisu govna jer su jasno rekli da im prijatelji iz interesa tj. zbog para ne trebaju.To je bila poruka Putina pravoslavnim zemljama koje su se preko usljive pravoslavne elite prodali zapadu.Nemci su pametni sebe obezbedili preko severnog toka sto se tice plina a ovim supljoglavcima iz istocne Evrope ostavili da se bore za Americki gasovod koji ide preko Ukrajine tj. Bajdenov gasovod koji su odmah oteli od Ukrajine.Naravno da ovaj sljam od takozvane elite sve radi da taj gasovod ostane i uopste im nije bitna sudbina njihovih zemalja nego samo da su Ameri zadovoljni.Elita usljiva iz pravoslavnih zemalja je potpuno u rukama Amera i to su trojanski konji sto se tice Rusije i uvek smo takvi bili kroz istoriju.

 5. hz says:

  Vuk i Deda, samo cu dodati da se slazem i sa vasim konstatacijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *