ПУТИН О НОВОМ СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ

PUTIN O NOVOM SVETSKOM PORETKU

8 novembra 2023

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je da je stvaranje zajedničkog prostora mira, stabilnosti i prosperiteta u Evroaziji neophodno za formiranje novog svetskog poretka.

On je u intervjuu za „Kazahstansku gazetu“ kazao da Rusija ima posebna očekivanja od Šangajske organizacije za saradnju budući da ta organizacija ima veoma moćni politički i ekonomski potencijal budući da se prostire od Jugoistočne Azije do Bliskog istoka i Evrope.Putin je kazao i da je privlačnost ŠOS-a u njenom fokusu na stvaranje raznovrsne saradnje, međusobno uvažavanje interesa, jednakost, otvorenost, poštovanje kulturne i civilizacijske raznolikosti.

„Upravo su te stvari koje u velikoj meri čine ŠOS drugačijom organizacijom od blokovskih struktura koje promoviše Zapad i koje su sastavljene od uskog broja učesnika“, dodao je ruski lider.

Osvrnuo se i na Zajednicu nezavisnih država rekavši da je ta organizacija takođe neotuđivi element kada je reč o održavanju mira i stabilnosti u Evroaziji.

„Od 1. januara 2024. godine Rusija će predsedavati Zajednicom nezavisnih država. Naši osnovni principi su produbljivanje ekonomske saradnje, širenje kulturnih veza, kao i kontakti kada je reč o bezbednosti i očuvanja reda i mira“, dodao je Putin za „Kazahstansku gazetu“, a preneo Kremlj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *