PUTINOV AVION – KOMANDNO MESTO: Saznajte sve o ličnoj vazduhoplovnoj floti i automobilima predsednika Rusije

PUTINOV AVION – KOMANDNO MESTO: Saznajte sve o ličnoj vazduhoplovnoj floti i automobilima predsednika Rusije

11 oktobra 2014

RA-96016-Rossiya-Russian-Airlines-Ilyushin-Il-96_PlanespottersNet_334696Prvi u istoriji zvanični inostrani let šefa Kremlja odigrao se novembra 1943. godine. Kada su Staljina pitali kojim od dva pripremljena aviona želi da putuje na Teheransku konferenciju – onim kojim upravlja general-pukovnik avijacije Golovanov ili pukovnik Gračov – generalisimus se opredelio za ovog drugog. „General-pukovnici retko upravljaju avionima, letećemo sa pukovnikom”, odlučio je Staljin, i sa Molotovom, Vorošilovom i Berijom ukrcao se na američki C-47.

Od tada je prošlo više od sedam decenija, i danas jedino predsednici Rusije i SAD imaju na raspolaganju punokrvni „Air Force One”, to jest avion koji je posebno dizajniran, izgrađen i korišćen samo za potrebe šefa države. U slučaju Vladimira Putina, čiji se dolazak u srpsku prestonicu očekuje u četvrtak, 16. oktobra, reč je o „iljušinu” IL-96-300PU(M1). Dva slova u njegovom nazivu, PU, znače „komandni punkt”, jer predsednik RF u ovom avionu ne samo što može dugo i komforno da boravi, već i da obavlja sve državničke poslove kao da se nalazi u Kremlju, uključujući i komandu nad oružanim i strateškim snagama RF. Oznaka M1 ukazuje da je reč o modernizovanoj i unapređenoj verziji, u odnosu na predsedničke avione izgrađene devedesetih godina, na kojima je leteo Boris Jeljcin.

Državna vazduhoplovna flota trenutno se sastoji od 38 aviona i 19 helikoptera i na raspolaganju je najvišim ruskim funkcionerima, pre svega članovima vlade. Za predsednika lično na raspolaganju su dva Il-96-300PU(M1), a postoje još dva slična, izgrađena 1995. po narudžbini Jeljcina. Drugi, moderniji par „iljušina”, napravljen je specijalno za Putina, pod nadzorom i po tehnologiji britanske kompanije „Dajmonajt erkraft furnišings”. Ukupno, lična flota predsednika Rusije ima 24 vazduhoplova, to jest 13 aviona i 11 helikoptera.

Celokupan posao brige o državnoj floti poveren je preduzeću Specijalni letački odred „Rusija”, pod neposrednom upravom kabineta predsednika RF. Avio-baza ove kompanije nalazi se na moskovskom aerodromu „Vnukovo”. U svom sastavu „Rusija” nema transportne avione, pa se za prevoz predsedničkih automobila i ostalog tereta koriste avioni 224. letačkog odreda, moglo bi se reći ćerke-firme Ministarstva odbrane RF.

Predsednički „iljušin” izrađen je u ukupno četiri primerka u poslednje dve decenije i oni se međusobno gotovo ne razlikuju, kada je reč o tehničkim parametrima. Svi imaju ugrađene sisteme za povećani domet, kao i opremu za komandovanje oružanim snagama u uslovima nuklearnog rata. Konkretno, to znači da predsednik može da ima punu kontrolu nad atomskim „štitom i mačem”, čak i ako su sva ostala komandna mesta uništena.

U avionu postoje tri bara, soba za odmor sa dva kreveta, radni kabinet od 10 kvadratnih metara, kupatilo sa tuš kabinom. Delovi unutrašnjosti su urađeni od zlata i dragog kamenja. Okvirna cena jednog aviona je oko 150 miliona evra, a do kraja sledeće godine planirana je isporuka još jednog, petog predsednikovog vazduhoplova. Avion je opremljen tako da može da poveze ne samo predsednika, već i čitavu vladu, gde će oni imati uslove za sastanke i rad.

PUTIN,-automobilOdvojenim avionom, na odredište predsednika prebacuje se njegov specijalni automobil „mercedes S600 pulman gard”. Naravno, nije reč o jednom automobilu, već Putin ima na raspolaganju nekoliko identičnih, sa najvišim stepenom zaštite. Prema rečima upućenih, ovo vozilo može da izdrži i manji nuklearni udar. Putinov „mercedes” i prateća vozila uvek stižu na aerodrom pre njegovog vlasnika. Takođe, iako spolja izgledaju isto, Putin koristi različita vozila u Moskvi i u inostranstvu.

U njegovoj pratnji prilikom poseta inostranstvu je obično između 20 i 30 automobila i 10 motocikala. Čak i ako ulice nisu zatvorene za saobraćaj, kao prilikom njegove letošnje posete Beču, predsednička kolona se iz bezbednosnih razloga nikada ni na trenutak ne zaustavlja, bez obzira na to da li je na semaforu crveno svetlo. U Putinovoj koloni su uvek najmanje još dva ili tri „mercedesa”, jedan putnički, to jest džip i jedan kombi, u kome su pripadnici njegovog najužeg obezbeđenja i oni tesno okružuju predsedničku limuzinu. Prema navodima ruskih medija, u pratnji se gotovo uvek nalazi i vozilo medicinske pomoći, ali se ono spolja ne razlikuje od ostalih.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Nadam se da ovaj avion prati nekoliko borbenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *