ПУТИНОВ БРУТАЛНИ ОДГОВОР НА АМЕРИЧКЕ РАКЕТЕ У РУМУНИЈИ: Русија размешта…

PUTINOV BRUTALNI ODGOVOR NA AMERIČKE RAKETE U RUMUNIJI: Rusija razmešta…

18 marta 2019

Raspoređivanje ruskih bombardera dalekog dometa Tu-22M3 na avio-bazi na Krimu predstavlja odgovor na razmeštanje američkog protivraketnog sistema u Rumuniji, budući da je time drastično izmenjen balans snaga u regionu, izjavio je šef odbrambenog komiteta Saveta federacije Rusije Viktor Bondarev.

„Razmeštanje američkog protivraketnog sistema u Rumuniji predstavlja ozbiljan izazov zbog kojeg je rusko Ministarstvo odbrane donelo odluku da na Krimu razmesti bombardere Tu-22M3, koji su u stanju da nose rakete“, pojasnio je.Bondarev je takođe naveo i da je od trenutka povratka Krima u sastav Ruske Federacije drastično izmenjena situacija sa vojnim prisustvom na poluostrvu.

„Tamo se sada nalazi jaka grupacija ruske vojske, koja se konstantno pojačava. Trenutno su razmešteni raketni sistemi S-300, S-400, Buk-M2, Pancir-S1, kao i Iskander i to u dve modifikacije. Pored toga, tamo su i obalski raketni sistemi Bal i Bastion, koji su opremljeni najsavremenijim hipersoničnim raketama. Razmeštene su i podmornice Novosibirsk i Rostov-na-Donu“, precizirao je on.

Prema rečima Bondareva, takav raspored snaga ne daje ni najmanju mogućnost potencijalnom protivniku da pomisli da napadne na Rusiju iz tog pravca.

„Crnomorska flota je danas ozbiljan zaštitnik jugozapadne Rusije“, ocenio je.

Bondarev je takođe rekao i da se paralelno sa izgradnjom nove infrastrukture ruskih snaga na Krimu povećava i borbena gotovost same vojske koja je razmeštena na tom poluostrvu.

„Da nije došlo do operativnog povratka Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, te teritorije bi završile pod protektoratom Amerike. SAD bi munjevitom brzinom razmestile tamo svoje borbene komplekse“, ukazao je.

Bondarev je naveo i da u slučaju da Krim nije bio vraćen u sastav Ruske Federacije, Amerika bi u slučaju rata mogla da minira dno Bosfora i time spreči izlazak ruske mornarice, kako bi izvršavala borbene zadatke.

„Danas je to isključeno. Kompleksi Iskander kontrolišu celokupnu obalu Crnog mora, uključujući i Bosfor. Nijedan protivnik više nije u stanju da blokira rusku flotu“, zaključio je.

(rs.sputniknews. com)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *