ПУТИНОВ ЧОВЕК ИЗ СЕНКЕ дошао са С-400 и остао у Србији! ОВО ЈЕ ЊЕГОВ ЗАДАТАК – ЗАПАД У ПАНИЦИ

PUTINOV ČOVEK IZ SENKE došao sa S-400 i ostao u Srbiji! OVO JE NJEGOV ZADATAK – ZAPAD U PANICI

29 oktobra 2019

Rusija, kao i EU i SAD, ulaže sve više napora da ojača svoje prisustvo na Balkanu, a na putu ka tom cilju, sudeći prema poslednjim dešavanjima, odlučila je da se posluži i novim sredstvima, širenjem meke moći.

Potpuno ispod radara prošla je nedavna poseta Leonida Vadimoviča Dračevskog Srbiji, izvršnog direktora Fonda za podršku javne diplomatije „A. M. Gorčakov“ i njegov boravak u Nišu. Jer upravo on slovi za čoveka zaduženog za širenje meke moći, a blizak je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Nedavno se pojavio i u Crnoj Gori, o čemu su pisali tamošnji mediji, kako bi uručio zahvalnicu direktoru Istorijskog instituta Crne Gore Radoslavu Raspopoviću.U Nišu, gde se nalazi i Ruski humanitarni centar (trn u oku Zapadu), fond koji Dračevski vodi je u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug, gradskim vlastima, ali i NVO „Balkansko-ruski ekonomski forum“, organizovao konferenciju o širenju ekonomske saradnje Rusije i Srbije. Toj NVO odobren je i grant Fonda za tu namenu, a na konferenciji je učestvovalo 28 stručnjaka iz Rusije.

Kada se poslažu ove informacije, uz činjenicu da je u Srbiju prvi put stigao S-400 (inače, prvi put da ruski sistemi učestvuju na vojnim vežbama u inostranstvu) i obelodanjivanje da je ruski Savet za međunarodne odnose (RIAC) izradio specijalni projekat „Rusija na Balkanu“, nije teško izvući zaključak da je Dračevski krenuo u akciju širenja meke moći.

Ali prvo, ko je Dračevski?

Već dve decenije je blizak saradnik i čovek od poverenja predsednika Putina. U ruskoj spoljnoj politici je još od vremena Borisa Jeljcina, a Putinov uspon na vlasti sledio je i uspon Dračevskog. Bio je na funkcijama ministra zaduženog za saradnju sa Zajednicom nezavisnih država (zemlje bivšeg SSSR), predsednikovog predstavnika za Sibir, i potpredsednika Rosbanke.

Koliko je Dračevski Putinov čovek od poverenja, govori i to što je predstavljao Rusiju 2007. godine na američko-ruskom forumu posvećenom „resetovanju odnosa“, gde je sa druge strane bio, između ostalih, Henri Kisindžer. Pored Dračevskog, u ruskoj delegaciji bili su Sergej Lavrov, Jevgenij Primakov i Igor Ivanov.

Na sadašnju poziciju postavio ga je tadašnji premijer Dmitrij Medvedev 2011. godine. Na sajtu Kremlja objavljeno je da ga je na to mesto predložio lično Putin, uz zajedničku fotografiju Putina i Dračevskog. Da je ova organizacija zadužena za širenje ruske meke moći u Fondu „Gorčakov“ ni ne kriju, već u ciljevima na svom sajtu navode da su prepoznali koji potencijal i ulogu ona ima u međunarodnim odnosima. Kaže se da „prioritet nije dat vojnoj ili ekonomskoj sili, već sposobnosti države i društva da uvećaju svoj uticaj u međunarodnim vodama služeći se kulturnim, istorijskim i političkim vrednostima“.

Pet poglavlja projekta „Rusija na Balkanu“

U dokumentu nazvanom „Rusija na Balkanu“ koji je objavljen ove godine, strategija Rusije postavljena je kroz pet poglavlja. Ističe se da Balkan može zauzeti važno mesto u nadolazećoj arhitekturi odnosa, ali se i konstatuje da Rusija nema toliki uticaj na Balkanu kako to predstavljaju zapadni mediji kroz isticanje „ruske pretnje“. Stoga se predlaže nov pristup i nova strategija Rusije na Balkanu. Neki od taktičkih principa su stvaranje podrške konstruktivnim političkim snagama u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji i drugim zemljama u regionu, tj. snaga koje bi bile orijentisane prema projektima Moskve.

Tu su i širenje medijskog pristupa na Balkanu, kojim bi trebalo zameniti narativ „Rusija kao pružalac sigurnosti“ i „Rusija kao dobavljač energije“ narativom „Rusija kao sredstvo regionalne stabilnosti“, „Rusija kao sredstvo humanitarne saradnje“ i „Rusija kao dobavljač e-tehnologija i efikasnih tehnoloških rešenja“. Među ciljevima su kontinuirano i sve veće ulaganje u regionalne proizvodne kompanije, pretvaranje ekonomske prisutnosti u rast obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje i razvijanje konstruktivnih pristupa religiji, uzimajući u obzir trend prema fragmentaciji istočnog hrišćanskog prostora.U fondu „Gorčakov“ bliski Putinovi saradnici

Da je cilj fonda „Gorčakov“ širenje ruske meke moći, svedoči i uprava, u kojoj su, pored Dračevskog, i Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova, Jevgenij Primakov, bivši premijer, Igor Ivanov, bivši ministar spoljnih poslova, Sergej Prihotko, bivši potpredsednik ruske vlade, Sulejman Kerimov, jedan od najvećih ruskih tajkuna koji je blizak sa Putinom, Ališer Usmanov, rudarsko-medijski magnat koji je takođe u veoma bliskim odnosima sa ruskim predsednikom, Aleksandar Besmertnik, bivši šef diplomatije SSSR-a, Konstantin Kosačov, šef Komiteta za spoljne poslove Gornjeg doma ruske Dume, Sergej Ordžokinidze, dugogodišnji diplomata i visoki funkcioner ministarstva (radio i u UN), Vagit Alekperov, jedan od najbogatijih Rusa, biznismen Vladimir Jevtušenkov, takođe čest gost Kremlja, Andrej Kokoškin, član Dume i visoki funkcioner u više njenih komiteta, Vladimir Jakunjin, biznismen koji je u bliskim vezama sa Putinom…

Ciljevi Fonda „Gorčakov“
1. Kontinuirano i sve veće ulaganje u regionalne proizvodne kompanije
2. Pretvaranje ekonomske prisutnosti u rast obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje
3. Razvijanje konstruktivnih pristupa religiji, uzimajući u obzir trend fragmentacije istočnog hrišćanskog prostora

Taktički principi
1. Podrška konstruktivnim političkim snagama u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji i drugim zemljama u regionu,
tj. snagama koje bi bile orijentisane prema projektima Moskve.
2. Zamena tvrdnji „Rusija pružalac sigurnosti“ i „Rusija dobavljač energije“ narativom „Rusija sredstvo regionalne
stabilnosti“, „Rusija sredstvo humanitarne saradnje“ i „Rusija dobavljač e-tehnologija i efikasnih tehnoloških
rešenja“.
3. Širenje medijskog pristupa na Balkanu

KOMENTARI20 komentara

 1. Jura iz Samobora says:

  Mi u Hrvatskoj krepavamo od straha. Srbi i Rusi, ćudesno opasni

  • Za Srbiju says:

   Mnogo si glup. Kada hrvacka završi na smetlištu istorije, shvatićeš.

  • padre says:

   Ti stvarno misliš, da se Rusi bave vama?

  • Marko st says:

   Koga vise zabole za konjusare...

  • dijagnoza hrvat says:

   Pušite "lulu" bedni kopačko-kontejnerski KROmanjonci. Uskoro ćete vi ponovo na preplivavanje ko '92., samo sada ne više preko Save nego preko Drave !

   • Milan says:

    Konjusari austrougarski vi ste medicinski fenomeni. Trista godina zivite bez mozga. Vi ste za ginisa.

  • zdravko says:

   majmune jel ti to sebe hrabriš ili ne vidiš kak na zadnje prolaze američki dupelisci ...

 2. frenki says:

  Istraživanja Instituta za evropske poslove pokazala su da je Srbija u 2018. godini dobila najviše donacija od Sjedinjenih Država (oko 2.375.000 evra), dok je od svih ostalih, nešto više od dva miliona. Rusija je bila među pet najmanjih donatora Srbije prošle godine. Vojska Srbije učestvovala je u 11 zajedničkih vojnih vežbi sa NATO-om, kao i u 98 vojnih vežbi sa državama članicama Alijanse od 2012 do 2018. A ipak, većina ispitanika u Srbiji protivi se članstvu Srbije u NATO-u. Nikola Lunic, direktor Saveta za stratešku politiku, rekao je za Deutsche Vellen da je jedina donacija Ruske Federacije Srbiji deset oklopnih vozila, u vrednosti oko 150.000 dolara. SAD su Srbiji dale "hamere" vozila od 40,5 miliona dolara u vrednosti od 7,5 miliona dolara. "A kada pitate obične ljude u Srbiji, svi su čitali i čuli za rusku donaciju, dok za američki"hamere "potpuno neupućeni. Iz Ruske Federacije dobijamo zastarele stvari, koje uzimaju, a umesto spajanja i proizvodnje drugih stvari, daju ih trećim zemljama kao donaciju.

  • padre says:

   Šta si hteo da kažeš, da su nas kupili?

  • test01 says:

   Kao dali su 2 pisljiva milion koja su potrosena ZA NJIHOVE POTREBE a zele da otmu 17% teritorije Srbije sa rudnim bogastvima itd (cena - neprocenjivo). Nisu oni nista dali, oni MUZU i PLJACKAJU ovu zemlju vec 20 godina i izmuzli su bilione iz bivse YU. Stavi prst na celo pre nego sto pocnes da pises o njihovim dobrim delima. I tvoja `Lipa` je totalno izmuzena i zaduzena mnogo vise nego srbija ali vas Jadransko more (turizam) spasava.

   • frenki says:

    nisam ja to pisao , ja sam to samo provodio sa nemackog.

    • teoretičar says:

     Džaba ste se mučili. Taj "prevod" je objavljen još pre oko nedelj dana na nekoj stranici Intermagazina samo me mrzi da je tražim. Ja prvo pomislio da ste nam odabrali kao neki rezime tog teksta, kad vidim vi ste ga čak i prevodili sa nemačkog. Eto, već je prevedeno sve što je DVV pisao i objavljeno je.

  • zdravko says:

   vežbe slovenski Štit u Rusiji i neki dan u Srbiji prevazilaze sve vežbe koje je Srbija imala sa NATO fašistima i u kojima su se Srbski vojnici obućavali na najboljim PVO sistemima u svetu Pancir-S1 i S-400 i koji su ostali u Srbiji zaboravljaš donaciju 30 tenkova i BOV-a eskadrilu Mig- 29 po povoljnim uvjetima plačena je samo modernizacija i još mnoga takva davanja Rusije Srbije konačno mnoga nisu ni javna a obečanje Putina da če svako ko napadne Srbiju ili RS biti uništen največa je donacija zato ne seri gluposti :::

 3. Goran Swe says:

  Čudesno je opasan podanički nentalni sklop ali se od mržnje ogledalo i ne vidi. Preduboko je to Jure.

 4. milorad2 says:

  Ali kad pročitam GRANT oću da povratim,jbte kao da ne postoji Srpska reč ZAJAM ili francuska pozajmica na koju smo već navikli KREDIT.Ne razumem ZAŠTO SADA I GRANT.Uskoro ću morati da znam bar ČETRI svetska jezika da razumem svoj MATERNJI (da ne pričam koliko ružno zvuče naročito engleske posrbnice):Elem, povodom histerija oko ovog čoveka, činjenica je da rusi rade samo one iste stvari koje već odavno EU NATO i ostali rade ovde.Ništa više ali daleko manje od čitave BULUMENTE NVO i fondacija koje ovde deluju i finansiraju se iz inostranstva ISKLJUČIVO.Neki su toliko opušteni da JAVNO dobijaju pare od poznatih obaveštajnih NVO FILIJALA iz USA,koje su dokazano tokom vremena označene kao obaveštajni paravani američkih agencija u stranim državama.Šta tek od TAKVIH da očekujemo i koliko su nam zla i štete upravo te grupe nanele do sada?Ako smo već postali neka vrsta švajcarske u špijunaži a JESMO, onda ne vidim zašto i rusija ili kina nebi napravili svoju mrežu ovde, to je sasvim neophodno da bi i dalje ova zemlja bila švajcarska u špijunskom svetu.A švajcarska smo zato jer kao što i sve najveće banke imaju svoje filijale i ogranke u švajcarskoj iz specifičnih bankarskih razloga(uglavnom kriju ukradene pare) isto tako i u špijunskoj švajcarskoj svaka jača firma mora da ima svoje rezidente i filijale:)Takodje smo još švajcarska špijunaže u svetskim razmerama, zbog toga što smo BUŠNI ko švajcarski sir ali to i ne mora da bude baš tako loše kao što se neukima čini na privi pogled:)Znači konkurentske filijale galame ali dobro znaju da će morati da žive sa konkurencijom:)To je neminovnost nesvrstane i neutralne države a izgleda da će upravo tako da bidne sa našom Srbijicom jednim delom baš zog špijunskih razloga.

  • teoretičar says:

   Prvo i najozbiljnije, vaš komentar je zaista tačan i koristan. A sad da se malo našalim, a šala se nažalost odnosi na sve pa i na mene. Napisali ste sasvim ispravno "Uskoro ću morati da znam bar ČETRI svetska jezika da razumem svoj MATERNJI (da ne pričam koliko ružno zvuče naročito engleske posrbnice)" pa tamo negde dole ubacite sasvim komotno "ima svoje rezidente"! Jel to znak da smo ne samo okupirana država, nego i kultura? Pa, na žalost, jeste! Isuviše prepreka da bi smo ih sve preskočili pa neke i zaobiđemo ostavljajući ih da rastu.

  • mudrijaš says:

   GRANT predstavlja novčani iznos koji je ODOBREN (granted) za određeni projekt, koji je izabran na konkursu, u odnosu na određeni projektni zadatak. Ovakva sredstva se daju bespovratno, i nisu zajam, niti pozajmica. Drugim rečima, to je javni poziv na npr. konkurs za pljuvanje Srba, koje organizuje npr. Soroš, Rokfeler fond, USAID, NED, Karnegi fond, i more ostalih, samo što se to ne kaže tako otvoreno, već npr. "promocija manjinskih prava", ili "promocija evropskih vrednosti"....od GRANTova žive strane NVO poput Crnih žena, AŽC, i sl. a i mnogi glumcci, reditelji, "umetnici", koji snime pljuvački film ili naprave pljuvačku predstavu sa cepanjem zastave....

 5. M says:

  Kolko znam,u Hrvatskoj su Rusi većinski vlasnici Agrokora(hrane i velikih komplexa polj.zemlje),jedne značajne banke,velikog dijela luke Ploče,i glavni suradnik jedne HR firme koja je najveći dobavljač ugljikovodika u HR,a nastoje se ekonomski širiti i dalje,očigledno smisleno i planski!Meni je to ok,puno više nego da u HR uđe samo jedan monopolist ili grupa!Osim toga,Rusija(Euro-Azija)su i ogromno tržište,kulture,itd.Ako se svijet pretvara u globalno selo,onda kad je bal nek je bal!

 6. Ataman SKS says:

  Ovaj čovek nije nikakav Putinov čovek, to su novinarske gluposti,a u Srbiju je došao kako bi se spojio sa ovom vešću. U stvari to je više brit obaveštajna služba...Sarađivali sa kumom Dragana Đilasa i zavetnicima.

 7. persida says:

  Cova je iz Jeljcinovog kabineta, a kad sam pisala da Putin nastavlja Jeljcinovu politiku u drugom pakovanju, hteli su da me obese.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *