ПУТИНОВ ЧОВЕК ИЗ СЕНКЕ дошао са С-400 и остао у Србији! ОВО ЈЕ ЊЕГОВ ЗАДАТАК – ЗАПАД У ПАНИЦИ

ПУТИНОВ ЧОВЕК ИЗ СЕНКЕ дошао са С-400 и остао у Србији! ОВО ЈЕ ЊЕГОВ ЗАДАТАК – ЗАПАД У ПАНИЦИ

29 октобра 2019

Русија, као и ЕУ и САД, улаже све више напора да ојача своје присуство на Балкану, а на путу ка том циљу, судећи према последњим дешавањима, одлучила је да се послужи и новим средствима, ширењем меке моћи.

Потпуно испод радара прошла је недавна посета Леонида Вадимовича Драчевског Србији, извршног директора Фонда за подршку јавне дипломатије „А. М. Горчаков“ и његов боравак у Нишу. Јер управо он слови за човека задуженог за ширење меке моћи, а близак је руском председнику Владимиру Путину. Недавно се појавио и у Црној Гори, о чему су писали тамошњи медији, како би уручио захвалницу директору Историјског института Црне Горе Радославу Распоповићу.У Нишу, где се налази и Руски хуманитарни центар (трн у оку Западу), фонд који Драчевски води је у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Југ, градским властима, али и НВО „Балканско-руски економски форум“, организовао конференцију о ширењу економске сарадње Русије и Србије. Тој НВО одобрен је и грант Фонда за ту намену, а на конференцији је учествовало 28 стручњака из Русије.

Kада се послажу ове информације, уз чињеницу да је у Србију први пут стигао С-400 (иначе, први пут да руски системи учествују на војним вежбама у иностранству) и обелодањивање да је руски Савет за међународне односе (РИАЦ) израдио специјални пројекат „Русија на Балкану“, није тешко извући закључак да је Драчевски кренуо у акцију ширења меке моћи.

Али прво, ко је Драчевски?

Већ две деценије је близак сарадник и човек од поверења председника Путина. У руској спољној политици је још од времена Бориса Јељцина, а Путинов успон на власти следио је и успон Драчевског. Био је на функцијама министра задуженог за сарадњу са Заједницом независних држава (земље бившег СССР), председниковог представника за Сибир, и потпредседника Росбанке.

Kолико је Драчевски Путинов човек од поверења, говори и то што је представљао Русију 2007. године на америчко-руском форуму посвећеном „ресетовању односа“, где је са друге стране био, између осталих, Хенри Kисинџер. Поред Драчевског, у руској делегацији били су Сергеј Лавров, Јевгениј Примаков и Игор Иванов.

На садашњу позицију поставио га је тадашњи премијер Дмитриј Медведев 2011. године. На сајту Kремља објављено је да га је на то место предложио лично Путин, уз заједничку фотографију Путина и Драчевског. Да је ова организација задужена за ширење руске меке моћи у Фонду „Горчаков“ ни не крију, већ у циљевима на свом сајту наводе да су препознали који потенцијал и улогу она има у међународним односима. Kаже се да „приоритет није дат војној или економској сили, већ способности државе и друштва да увећају свој утицај у међународним водама служећи се културним, историјским и политичким вредностима“.

Пет поглавља пројекта „Русија на Балкану“

У документу названом „Русија на Балкану“ који је објављен ове године, стратегија Русије постављена је кроз пет поглавља. Истиче се да Балкан може заузети важно место у надолазећој архитектури односа, али се и констатује да Русија нема толики утицај на Балкану како то представљају западни медији кроз истицање „руске претње“. Стога се предлаже нов приступ и нова стратегија Русије на Балкану. Неки од тактичких принципа су стварање подршке конструктивним политичким снагама у Србији, Словенији, Хрватској, Албанији и другим земљама у региону, тј. снага које би биле оријентисане према пројектима Москве.

Ту су и ширење медијског приступа на Балкану, којим би требало заменити наратив „Русија као пружалац сигурности“ и „Русија као добављач енергије“ наративом „Русија као средство регионалне стабилности“, „Русија као средство хуманитарне сарадње“ и „Русија као добављач е-технологија и ефикасних технолошких решења“. Међу циљевима су континуирано и све веће улагање у регионалне производне компаније, претварање економске присутности у раст образовне, економске и културне сарадње и развијање конструктивних приступа религији, узимајући у обзир тренд према фрагментацији источног хришћанског простора.У фонду „Горчаков“ блиски Путинови сарадници

Да је циљ фонда „Горчаков“ ширење руске меке моћи, сведочи и управа, у којој су, поред Драчевског, и Сергеј Лавров, министар иностраних послова, Јевгениј Примаков, бивши премијер, Игор Иванов, бивши министар спољних послова, Сергеј Прихотко, бивши потпредседник руске владе, Сулејман Kеримов, један од највећих руских тајкуна који је близак са Путином, Алишер Усманов, рударско-медијски магнат који је такође у веома блиским односима са руским председником, Александар Бесмертник, бивши шеф дипломатије СССР-а, Kонстантин Kосачов, шеф Kомитета за спољне послове Горњег дома руске Думе, Сергеј Орџокинидзе, дугогодишњи дипломата и високи функционер министарства (радио и у УН), Вагит Алекперов, један од најбогатијих Руса, бизнисмен Владимир Јевтушенков, такође чест гост Kремља, Андреј Kокошкин, члан Думе и високи функционер у више њених комитета, Владимир Јакуњин, бизнисмен који је у блиским везама са Путином…

Циљеви Фонда „Горчаков“
1. Kонтинуирано и све веће улагање у регионалне производне компаније
2. Претварање економске присутности у раст образовне, економске и културне сарадње
3. Развијање конструктивних приступа религији, узимајући у обзир тренд фрагментације источног хришћанског простора

Тактички принципи
1. Подршка конструктивним политичким снагама у Србији, Словенији, Хрватској, Албанији и другим земљама у региону,
тј. снагама које би биле оријентисане према пројектима Москве.
2. Замена тврдњи „Русија пружалац сигурности“ и „Русија добављач енергије“ наративом „Русија средство регионалне
стабилности“, „Русија средство хуманитарне сарадње“ и „Русија добављач е-технологија и ефикасних технолошких
решења“.
3. Ширење медијског приступа на Балкану

KOMENTARI20 коментара

 1. Jura iz Samobora says:

  Mi u Hrvatskoj krepavamo od straha. Srbi i Rusi, ćudesno opasni

  • Za Srbiju says:

   Mnogo si glup. Kada hrvacka završi na smetlištu istorije, shvatićeš.

  • padre says:

   Ti stvarno misliš, da se Rusi bave vama?

  • Marko st says:

   Koga vise zabole za konjusare...

  • dijagnoza hrvat says:

   Pušite "lulu" bedni kopačko-kontejnerski KROmanjonci. Uskoro ćete vi ponovo na preplivavanje ko '92., samo sada ne više preko Save nego preko Drave !

   • Milan says:

    Konjusari austrougarski vi ste medicinski fenomeni. Trista godina zivite bez mozga. Vi ste za ginisa.

  • zdravko says:

   majmune jel ti to sebe hrabriš ili ne vidiš kak na zadnje prolaze američki dupelisci ...

 2. frenki says:

  Istraživanja Instituta za evropske poslove pokazala su da je Srbija u 2018. godini dobila najviše donacija od Sjedinjenih Država (oko 2.375.000 evra), dok je od svih ostalih, nešto više od dva miliona. Rusija je bila među pet najmanjih donatora Srbije prošle godine. Vojska Srbije učestvovala je u 11 zajedničkih vojnih vežbi sa NATO-om, kao i u 98 vojnih vežbi sa državama članicama Alijanse od 2012 do 2018. A ipak, većina ispitanika u Srbiji protivi se članstvu Srbije u NATO-u. Nikola Lunic, direktor Saveta za stratešku politiku, rekao je za Deutsche Vellen da je jedina donacija Ruske Federacije Srbiji deset oklopnih vozila, u vrednosti oko 150.000 dolara. SAD su Srbiji dale "hamere" vozila od 40,5 miliona dolara u vrednosti od 7,5 miliona dolara. "A kada pitate obične ljude u Srbiji, svi su čitali i čuli za rusku donaciju, dok za američki"hamere "potpuno neupućeni. Iz Ruske Federacije dobijamo zastarele stvari, koje uzimaju, a umesto spajanja i proizvodnje drugih stvari, daju ih trećim zemljama kao donaciju.

  • padre says:

   Šta si hteo da kažeš, da su nas kupili?

  • test01 says:

   Kao dali su 2 pisljiva milion koja su potrosena ZA NJIHOVE POTREBE a zele da otmu 17% teritorije Srbije sa rudnim bogastvima itd (cena - neprocenjivo). Nisu oni nista dali, oni MUZU i PLJACKAJU ovu zemlju vec 20 godina i izmuzli su bilione iz bivse YU. Stavi prst na celo pre nego sto pocnes da pises o njihovim dobrim delima. I tvoja `Lipa` je totalno izmuzena i zaduzena mnogo vise nego srbija ali vas Jadransko more (turizam) spasava.

    • теоретичар says:

     Џаба сте се мучили. Тај "превод" је објављен још пре око недељ дана на некој страници Интермагазина само ме мрзи да је тражим. Ја прво помислио да сте нам одабрали као неки резиме тог текста, кад видим ви сте га чак и преводили са немачког. Ето, већ је преведено све што је ДВВ писао и објављено је.

  • zdravko says:

   vežbe slovenski Štit u Rusiji i neki dan u Srbiji prevazilaze sve vežbe koje je Srbija imala sa NATO fašistima i u kojima su se Srbski vojnici obućavali na najboljim PVO sistemima u svetu Pancir-S1 i S-400 i koji su ostali u Srbiji zaboravljaš donaciju 30 tenkova i BOV-a eskadrilu Mig- 29 po povoljnim uvjetima plačena je samo modernizacija i još mnoga takva davanja Rusije Srbije konačno mnoga nisu ni javna a obečanje Putina da če svako ko napadne Srbiju ili RS biti uništen največa je donacija zato ne seri gluposti :::

 3. Goran Swe says:

  Čudesno je opasan podanički nentalni sklop ali se od mržnje ogledalo i ne vidi. Preduboko je to Jure.

 4. milorad2 says:

  Ali kad pročitam GRANT oću da povratim,jbte kao da ne postoji Srpska reč ZAJAM ili francuska pozajmica na koju smo već navikli KREDIT.Ne razumem ZAŠTO SADA I GRANT.Uskoro ću morati da znam bar ČETRI svetska jezika da razumem svoj MATERNJI (da ne pričam koliko ružno zvuče naročito engleske posrbnice):Elem, povodom histerija oko ovog čoveka, činjenica je da rusi rade samo one iste stvari koje već odavno EU NATO i ostali rade ovde.Ništa više ali daleko manje od čitave BULUMENTE NVO i fondacija koje ovde deluju i finansiraju se iz inostranstva ISKLJUČIVO.Neki su toliko opušteni da JAVNO dobijaju pare od poznatih obaveštajnih NVO FILIJALA iz USA,koje su dokazano tokom vremena označene kao obaveštajni paravani američkih agencija u stranim državama.Šta tek od TAKVIH da očekujemo i koliko su nam zla i štete upravo te grupe nanele do sada?Ako smo već postali neka vrsta švajcarske u špijunaži a JESMO, onda ne vidim zašto i rusija ili kina nebi napravili svoju mrežu ovde, to je sasvim neophodno da bi i dalje ova zemlja bila švajcarska u špijunskom svetu.A švajcarska smo zato jer kao što i sve najveće banke imaju svoje filijale i ogranke u švajcarskoj iz specifičnih bankarskih razloga(uglavnom kriju ukradene pare) isto tako i u špijunskoj švajcarskoj svaka jača firma mora da ima svoje rezidente i filijale:)Takodje smo još švajcarska špijunaže u svetskim razmerama, zbog toga što smo BUŠNI ko švajcarski sir ali to i ne mora da bude baš tako loše kao što se neukima čini na privi pogled:)Znači konkurentske filijale galame ali dobro znaju da će morati da žive sa konkurencijom:)To je neminovnost nesvrstane i neutralne države a izgleda da će upravo tako da bidne sa našom Srbijicom jednim delom baš zog špijunskih razloga.

  • теоретичар says:

   Прво и најозбиљније, ваш коментар је заиста тачан и користан. А сад да се мало нашалим, а шала се нажалост односи на све па и на мене. Написали сте сасвим исправно "Uskoro ću morati da znam bar ČETRI svetska jezika da razumem svoj MATERNJI (da ne pričam koliko ružno zvuče naročito engleske posrbnice)" па тамо негде доле убаците сасвим комотно "ima svoje rezidente"! Јел то знак да смо не само окупирана држава, него и култура? Па, на жалост, јесте! Исувише препрека да би смо их све прескочили па неке и заобиђемо остављајући их да расту.

  • мудријаш says:

   ГРАНТ представља новчани износ који је ОДОБРЕН (granted) за одређени пројект, који је изабран на конкурсу, у односу на одређени пројектни задатак. Оваква средства се дају бесповратно, и нису зајам, нити позајмица. Другим речима, то је јавни позив на нпр. конкурс за пљување Срба, које организује нпр. Сорош, Рокфелер фонд, УСАИД, НЕД, Карнеги фонд, и море осталих, само што се то не каже тако отворено, већ нпр. "промоција мањинских права", или "промоција европских вредности"....од ГРАНТова живе стране НВО попут Црних жена, АЖЦ, и сл. а и многи глумцци, редитељи, "уметници", који сниме пљувачки филм или направе пљувачку представу са цепањем заставе....

 5. M says:

  Kolko znam,u Hrvatskoj su Rusi većinski vlasnici Agrokora(hrane i velikih komplexa polj.zemlje),jedne značajne banke,velikog dijela luke Ploče,i glavni suradnik jedne HR firme koja je najveći dobavljač ugljikovodika u HR,a nastoje se ekonomski širiti i dalje,očigledno smisleno i planski!Meni je to ok,puno više nego da u HR uđe samo jedan monopolist ili grupa!Osim toga,Rusija(Euro-Azija)su i ogromno tržište,kulture,itd.Ako se svijet pretvara u globalno selo,onda kad je bal nek je bal!

 6. Атаман СКС says:

  Овај човек није никакав Путинов човек, то су новинарске глупости,а у Србију је дошао како би се спојио са овом вешћу. У ствари то је више брит обавештајна служба...Сарађивали са кумом Драгана Ђиласа и заветницима.

 7. persida says:

  Cova je iz Jeljcinovog kabineta, a kad sam pisala da Putin nastavlja Jeljcinovu politiku u drugom pakovanju, hteli su da me obese.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u