ПУТИНОВ ЧОВЕК ПРЕТИ ЕУ: Ако наставите рат против Русије, чека вас комадање, патња, смрт…

PUTINOV ČOVEK PRETI EU: Ako nastavite rat protiv Rusije, čeka vas komadanje, patnja, smrt…

16 februara 2015

dcbsaiehc-600x478 765Predsednik donjeg doma ruske Dume, Sergej Nariškin, poslao je, navodno, ovih dana pismo na razne adrese po Evropi, među njima i Evropskom parlamentu i Savetu Evrope

Predsednik donjeg doma ruske Dume, Sergej Nariškin, poslao je, navodno, ovih dana pismo na razne adrese po Evropi, među njima i Evropskom parlamentu i Savetu Evrope, u kom tvrdi da je rat u Ukrajini borba protiv nacizma i da je Rusija spremna “da mobiliše sve snage”, ne bi li odbranila evropsku stabilnost.

O pismu je ovog vikenda pisao ugledni Newsweek, koji navodi da je poruka pre nekoliko dana osvanula u švedskim medijima i da je dočekana s podsmehom, ali i besom.

Poznato je da je Nariškin Putinov čovek, a u pismu upozorava na “komadanje Evrope” i kaže da sankcije protiv Rusije, kriza u Ukrajini i januarski napadi u Parizu “dovode u pitanje mogućnost mirnog života za više od 800 miliona Evropljana”.

U pismu europarlamentarcima, on poziva da zaustave krizu, a pritom pominje pojmove iz Drugog svetskog i Hladnog rata.

– Nećemo dopustiti naslednicima te kriminalne ideologije (nacizma) da seju neslogu i udaljavanje u porodici evropskih naroda. Takav je raskol jednom u našoj zajedničkoj istoriji imao za posledicu smrt i jad, patnju, glad i uništenje – stoji između ostalog u pismu.

– Velika odgovornost za budućnost našeg kontinenta koju nose članovi parlamenta navodi nas da mobilizujemo sve snage i sva sredstva kako bi Evropa ostala kontinent stabilnosti i prosperiteta. Pozivamo vas, dame i gospodo, da shvatite u kakvoj je svet situaciji trenutno – piše još Nariškin.

Newsweek navodi da je pismo poslato svim nacionalnim evropskim parlamentima, Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savetu Evrope, no sadržaj se dosad pojavio isključivo u švedskim medijima, nakon što ga je ruska ambasada u Stokholmu prosledila tamošnjim političarima. Napisano je još 23. januara, no osvanulo je tek sada, a u službama za odnose s javnošću Evropskog parlamenta i Saveta Evrope kažu da o pismu pojma nemaju.

Nekoliko švedskih političara izrazilo je ljutnju zbog pretećeg tona u pismu, neki su to čak doživeli kao ratnu pretnju, kamufliranu u diplomatski rečnik. Slučajno ili ne, pismo je procurelo iste nedelje kada je u Minsku postignut mirovni sporazum za Ukrajinu, a u Švedskoj ga vide kao svojevrsno upozorenje čitavoj Evropi da rešavanje situacije u Ukrajini prepusti Moskvi.

Urednik politike u švedskom listu “Hudiksvalls Tidning”, Patrik Oksanen, kaže da pismo “indirektnim rečnikom predstavlja pretnju Trećim svetskim ratom u Evropi”.

– To nije direktna pretnja, nego još jedan instrument ruske propagande – kaže Oksanen koji zabrinuto dodaje da ta propaganda uzima maha među ljudima u njegovoj zemlji, ali i u ostatku Evrope među običnim ljudima, posebno onima razočaranima establišmentom.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *