ПУТИНОВ ГОВОР крије застрашујућу поруку!

PUTINOV GOVOR krije zastrašujuću poruku!

6 marta 2018

Prvog marta 2018. godine, ruski predsednik se obratio Saveznoj skupštini (gornjem i donjem domu ruskog parlamenta, tj. Savetu Federacije i Državnoj Dumi). Ovaj govor je, po svemu sudeći, bio ne samo od političkog, već i od istorijskog značaja – pre svega zbog spoljnopolitičkog plana koji je iznešen u govoru. Dimenzije unutrašnje politike Putinovog govora takođe zalužuju blagovremeno razmatranje.

Brojne važne okolnosti su oblikovale Putinovo obraćanje Saveznoj skupštini 2018. godine. Pre svega, šef države se obično obraća Saveznoj skupštini u decembru, ali je krajem prošle godine objavljeno da će taj događaj biti odložen. Šta je izazvalo ovu promenu? Najjednostavnije objašnjenje bi bilo predsednički izbori u Rusiji 18. marta. Bez sumnje, Putinov govor 1. marta je iznet u predizbornom kontekstu.

Naspram Putinovog govora, koji možemo smatrati istorijskim, debate između ostalih predsedničkih kandidata izgledaju beznačajno pa čak i apsurdno. Ipak, verujemo da bi ovo bilo previše snažno za pojednostavljenje. Vladimir Putin samouvereno prihvata ulogu lidera Rusije, i da je želeo samo da se angažuje u nekoj političkoj reklami, onda bi za njegov govor mogao biti odabran čitav niz drugih tema.

Pa ipak, glavna spoljnopolitička poruka Putinovog govora se ne može razmatrati bez globalnog konteksta i od globalnog je značaja. Ova poruka je obuhvaćena u kratkoj rečenici- nastavak pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada će dovesti do pretnje od vojnog sukoba, piše ruski analitičar Eduard Popov.

Ova “militarizacija“ Putinovog govora se ne može objasniti u smislu izbornih ciljeva, koji su zaista važni, ali prilično mali u poređenju sa temama o kojima je Putin govorio. To nije bio poziv biračkom telu, već poziv ruskoj naciji uoči ozbiljnih izazova i, možda, velikog rata.

Drugim rečima, 1. marta 2018. godine, Rusi nisu svedočili govoru ruskog političara br. 1, već pozivu vrhovnog komandanta Rusije u očekivanju onoga što je, po našem mišljenju, neizbežan rat sa Ukrajinom i Zapadom (SAD i NATO) koji stoji iza nje.

Zbog toga bismo Putinovo obraćanje Saveznoj skupštini mogli nazvati “Minhenskim govorom 2“. Da podsetimo, 2007. godine, u glavnom gradu Bavarske, Putin je predstavio živopisnu i jasnu sliku o nepravdi unipolarnog svetskog poretka.

Njegov govor su američki miljenici prozvali povratkom u Hladni rat, baš kao što je njegov govor 1. marta nazvan povratkom na trku u naoružanju. Obraćanje 2018. godine je razvilo iste teze Minhenskog govora, ali 11 godina kanije i u drastično promenjenoj međunarodnoj situaciji.

Možemo sumirati ove promene u dve tačke: (1) kolaps Pax americana je postao očigledan. i (2) upravo zbog ove krize američke hegemonije, pretnja od velikog rata se drastično povećala.

Današnja situacija je istovremeno uzrok i za optimizam i za anksioznost. Naravno, ko poželi, može ovaj “militaristički“ deo Putinovog govora tumačiti kao apoteozu ruskog militarizma, iako je ovo tumačenje već rasprostranjeno i nisu svi koji to kažu neiskreni. Ali, isto tako se mora shvatiti da ovo oružje nije za osvajanje, već za odbranu sopstvene teritorije.

Vladimir Putin je, kao što je poznato, kao oficir KGB-a koji je služio u Istočnoj Nemačkoj u vreme njihovog anšlusa od strane Zapadne Nemačke, video svojim očima Zapadnjačku prevaru i izdajničku glupost lakovernih sovjetskih elita, poput Gorbačova, Ševardnadzea, itd.

Prekršeno obećanje da se NATO ne proširi na istok, koje je dato Gorbačovu u zamenu za saglasnost da “pusti“ Nemačku demorkatsku republiku, stvaranje i raspoređivanje novih jedinica NATO-a nekoliko kilometera od ruske severne prestonice Sankt Peterburga, i raspoređivanje američkih baza raketne “odbrane“ u Rumuniji i Poljskoj – sve ove akcije su provokacije trke u naoružanju i korak ka zaista vrućem ratu, a ne hladnom.

Rusija ima brojne, akutne unutrašnje probleme, a rusko rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Putinom, je, blago rečeno, daleko od uspešnog suočavanja sa svima njima. Ali, u trenutnoj situaciji, u pitanju je sam opstanak Rusije kao države. Stoga, kao i mnogo puta u ruskoj istoriji, ruski narod se okupio oko svog lidera, a sve snage i resursi će biti posvećeni jačanju oružanih snaga zemlje.

Webtribune.rs

KOMENTARI8 komentara

 1. Trifun says:

  SVEOPSTI Rat protiv zapadnih genocidnih hijena i njihovih vazala je NEIZBJEZAN! Udri Rusijo ovaj put PRVA, IZNENADA, SVOM SNAGOM! Zbrisi te monstrume sa lica zemlje jednom za sva vremena. NE CEKAJ da te napadnu prvi opet. Nema nazad.

  • padre says:

   Ja ipak nebi ratovao, a ni Putinu nije stalo do toga!

 2. Trifun says:

  Tacno 60 godina nakon sto su zapadne genocidne hijene napale i rasparcale Cehoslovacku 15 Marta 1939 uz dogovor Engleske, Francuske i Nemacke, te iste HIJENE GENOCIDNE su ponovo napale jednu Slovensku suverenu drzavu skoro na isti dan u Martu 1999!! U Martu mjesecu 2018 Rusija je pokazla svoje oruzje kojim ce da zbrise te hijene sa lica planete. Nema nazad.

 3. Miraš says:

  Zašto se daje ocena "zastrašujuće" na vest da neka zemlja, u ovom slučaju Rusija, ima efikasnu vojnu odbranu od potencijalnog agresora? Pravda ali i dobra vest bi bila da sve države sveta mogu efikasno da se brane od agresora.

 4. Strahinja says:

  Nema "Gorana" da kevce protiv Putina ? Zacudjujuce...

  • Miraš says:

   Po svoj prilici začepio se od sendviča i to na obadve strane. Eto problema.

   • Strahinja says:

    Vala baš !!!

 5. Korolev says:

  Putin je već posmenjivao neke gubernatore i to će ići i dalje...ima mesta da i unutra popravi stvari,međutim,lako je izgraditi puteve u Nemačkoj koja ima rastojanja oko hiljadu kilometara,ali,samo je jedna od glavnih trasa puteva kroz Rusiju,trasa Kalima,preko sedam hiljada kilometara,i to kroz terene gde ne postoji materijal od koga je moguće sagraditi mostove da opstanu u tim vremenskim uslovima,tako da u Rusiji nije ništa jednostavno...pa Bajkalska trasa,to treba videti pa pričati i shvatiti kolika ogromna infrastruktura treba,a to opozicija protiv Putina koristi!Ali imam poverenja u Ruski narod,biće Putin predsednik ponovo,zatim Šojgu ili Rogozin,Rusi su patriote,ne prodaju veru za večeru....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *