ПУТИНОВ КЕЦ ИЗ РУКАВА КОЈИМ ЋЕ НАДИГРАТИ ЕВРОПУ!

PUTINOV KEC IZ RUKAVA KOJIM ĆE NADIGRATI EVROPU!

7 januara 2022

Vladimir Putin izgleda da je u završnoj fazi sklapanja sporazuma s kineskim kolegom i predsednikom Kine Si Đinpingom o izgradnji novog gasovoda.

Taj sporazum mogao bi dodatno pogoršati krizu u Evropi, a Rusija bi mogla da nadigra EU u geopolitičkim i energetskim igrama, piše Dejli ekspres, a prenosi Jutarnji list.Ovim sporazumom bio bi pokrenut gasovod Snaga Sibira 2, kako se navodi, udvostručio izvoz u Kinu, transportujući do pedeset milijardi kubnih metara više prirodnog gasa svake godine nego što je to trenutno putem gasovoda Snaga Sibira.To je količina jednaka onoj za koju je projektovan gasovod Severni tok 2,a koji čeka regulatorno odobrenje za početak rada, namenjeno je dopremanju ruskog gasa u Nemačku i dalje u Evropu preko Baltika.Dejli ekspres napominje da informacije o pokretanju novog gasovoda dolaze u periodu u kojem se Evropa nalazi u energetskoj krizi, dok cene gasa dostižu istorijske rekorde.

Takođe se dodaje da se energetska kriza u EU intenzivirala proteklih nekoliko nedelja nakon što su u Francuskoj zaustavljeni neki nuklearni reaktori, dok Nemačka beleži slabu proizvodnju struje iz vetroelektrana.Mnoge zemlje bile su prinuđene da spale više uglja, pa čak i mazuta kako bi svetla ostala upaljena, a domovi topli, ipak, to sve ide nauštrb proklamovanim ekološkim ciljevima. Istovremeno, poznavaoci energetskih i geopolitičkih prilika optužuju predsednika Rusije da „petlja“ s nabavkom gasa kako bi pritisnuo Evropsku uniju da odobri gasovod Severni tok 2.

Upozorenje analitičara

Ono na šta analitičari upozoravaju jeste da bi novi gasovod iz Rusije u Kinu, omogućio Rusiji dodatnu polugu uticaja nad Evropom, što bi Evropsku uniju ostavilo nemoćnom da zaustavi rastuću agresiju Kremlja na Ukrajinu.

Gas sa sibirskog poluostrva Jamala

Snaga Sibira 2 kao i prvobitna varijanta istog gasovoda, dovodila bi gas sa sibirskog poluostrva Jamala, izvora gasa koji se izvozi u Evropu, u Kinu. Ono što brine Zapad jeste da bi projekat mogao da ima geopolitičke implikacije za evropske nacije pre nego što ozbiljno krenu s tranzicijom na obnovljive izvore energije.Bude li izgrađen planirani gasovod Snaga Sibira 2 moći da doprema u Kinu otprilike istu količinu koju bi Severni tok 2 mogao da transportuje u Evropu, to će posebno dati Kremlju više uticaja na to ko dobija gas i po kojoj ceni, a neki ocenjuju i da će zavisnost Evrope od ruskog gasa značiti da će na kraju morati da pokleknu pod pritiskom Moskve, smatraju analitičari.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Sada je gotovo, rata ce sigurno biti. Nece ove zapadne krvopije oprostiti takvu "bahatost" i ucenjivacki odnos prema njima. ONI su JEDINI ti koji imaju ekskluzivno pravo da kinje i otimaju od drugih.

  2. Kosovac says:

    Znači, neke zemlje Sorošoidne Evropske Unije potpalile svoje karbonske termoelektrane, nisu ih srušili kao što su nama govorili. Biće veselo kada to čuju matora drtina Džo Bajden, i maloletna pobegulja iz škole ritualno svakog petka – Greta Tunberg nedonošče udareno mokrom čarapom u glavu, pa kada čuju predstavnici i izvršne vlasti ugledne svetske organizacije World Green Banditen. (WGB), koji su naredili da se izvrši dekarbonizacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *