ПУТИНОВ КГБ ДРУГ – Нови руски човек за Балкан!

PUTINOV KGB DRUG – Novi ruski čovek za Balkan!

4 aprila 2018

Novo zaduženje Putinovog prijatelja iz KGB dana, Nikolaja Petruševa, na mestu specijalca za Balkan – ruska je reakcija na širenje NATO i EU i najava nove ofanzive, smatraju analitičari. Postavljanje Petruševa definitivno govori u prilog tezi da se situacija zaoštrava.

Rusija nema vremena za gubljenje. Petrušev je pokazatelj da Kremlj želi čvršći pristup balkanskim zemljama – naročito Srbiji, koja je možda i poslednje njihovo (kakvo-takvo) utočište. „Soko iz Kremlja“, obaveštajac od karijere i bliski saradnik ruskog predsednika, šef ruskog bezbedonosnog saveta, poznat po vatrenom nacionalizmu, zavereničkom pogledu na svet i velikom iskustvu u špijuniranju, kao i po kreiranju aneksije Krima, najjači je adut koji je Putin mogao postaviti na balkanski sto.

-Kako NATO priključuje sve više balkanskih zemalja, tako i ruska politika postaje čvršća. U tome se Rusija ponaša kao svaka velika sila. Videćemo koliko će moći da urade sada kada je i Makedonija na ubrzanom putu ka NATO, a u BiH su stavri na stendbaju. Rusko delovanje je uvek isto: važno im je samo da što manje države uđe u NATO,a što se se Srbije tiče bitno im je da istrajemo na principu vojne neutralnosti – smatra Dragan Đukanović, potpredsednik Instituta za za međunarodnu politiku.

Analitičar Dušan Janjić smatra da je ovo idealan trenutak da Rusija pojača svoje prisustvo u Srbiji.

-Sada imaju jači uticaj nego ikada, i u parlamentu, ali i u vladi. Jer, pozicija Ivice Dačića je jača, a tu je i kancelarija bivšeg predsednika Nikolića koja legalizuje, internacionalizuje te posebne relacije sa Rusijom.Rusi su takođe ovih dana jasno poručili da ako Srbija uđe u EU – više nije strateški partner.

Dakle, Rusi nameravaju da se bore i protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju.

-Rusi mogu da zaigraju na ono što imaju, a to je pre svega veliki novac koji su dali političarima i nevladinim organizacijama. Naravno, oni računaju i na javno mnjenje koje u većini na strani Rusije. Ove godine će Srbija morati da se odluči: EU ili Rusija, nema više prostora za manevar – kaže Janjić.

Postavljanje Petruševa definitivno govori u prilog tezi da se situacija zaoštrava.

Inače, zimus je, u susret optužbama za učešće ruskih špijuna u navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, Petrušev požurio u Srbiju da smiri strasti i u tome, po svemu sudeći, uspeo, makar što se tiče anagažovanja Srbije u tom predmetu.

Nova nezvanična funkcija Nikolaja Petruševa mogla bi biti i ruska reakcija na imenovanje Hojta Brajana Ija za Trampovog čoveka na Balkanu. Iako njegova zvanična funkcija (pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju) – ne zvuči impozantno, Ji je u diplomatskim krugovima poznat kao specijalac za „krizni menadžment“ gde god se pojavio politički požar, kao u Makedoniji i Albaniji, a bio je konzul i u Crnoj Gori koja je uspešno završila put ka NATO.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

 1. Trifun says:

  Za Blic agente Nemackih monstruma bice prijeki sud, 100%! Nema nazad.

 2. jagoda says:

  Petrusko bogami izgleda opasnije nego Putin...nadam se da ce ga zapamtiti svi srpski neprijatelji naročito hrvati i siptari.

  • goran says:

   On je samo diplomata koji ce odraditi posao i otici, kao i svako drugi. A mi cemo ostati okruzeni Hrvatima i Siptarima, bilo bi dobro da se Rusi angazuju, ali to se, koliko vidim, nece desiti. Ostacemo na nivou diplomatije. Rusiji odgovara Vucko jer je on izgovor da se ne uplicu u srpsku stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *