ПУТИНОВ МИСТЕРИОЗНИ СПЕЦИЈАЛАЦ СТИГАО У АВГАНИСТАН

PUTINOV MISTERIOZNI SPECIJALAC STIGAO U AVGANISTAN

12 oktobra 2021

Maksim Šugalej, ruski sociolog i političar, bio je jedan od prvih koji je stigao u Kabul kada su talibani preuzeli vlast u zemlji.Poznato je da radi za prokremaljskog biznismena Jevgenija Prigožina, čoveka koga SAD smatraju odgovornim za mešanje u predsedničke izbore 2016. godine.

Šugalej je otputovao u avganistansku prestonicu da pronađe područja u kojima bi talibani mogli da rade sa mrežom političara i bezbednosnih službi na čelu sa Prigožinom.

On se sastao sa visokim zvaničnicima islamističke grupe i sproveo istraživanja javnog mnjenja i intervjue kako bi utvrdio gde bi mogle da leže mogućnosti Moskve.

“Svi putevi su otvoreni za punu saradnju, stoga sam tu”, izjavio je Šugalej za Wall Street Journal iz Kabula, sugerišući da je situacija zrela za šire političke i ekonomske odnose sa talibanima.

Šugalej je prošao neobičan put: od Libije do Madagaskara, a sada i Avganistana. To pruža uvid u to kako Moskva nastoji da stekne prijatelje i utiče na vlade u zemljama u kojima uticaj SAD opada.

Proveo je više od godinu dana u zatvoru u Tripoliju pod optužbom za špijunažu i postao junak filma Šugalej, koji je premijerno prikazan na ruskoj televiziji dok je bio iza rešetaka.

Prema The Wall Street Journal-u, on radi pod direktnim nadzorom Prigožina. Zajedno, oni čine jedan od najefikasnijih timova koji unapređuju strateške spoljnopolitičke ciljeve ruskog predsednika Vladimira Putina, prema mišljenju zvaničnicika SAD i Zapada.

Istraga specijalnog tužioca Roberta Mulera, o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD-u 2016. godine, otkrila je da je Prigožin, bivši ugostitelj poznat i kao “Putinov kuvar” koji je primio stotine miliona dolara prema ugovorima ruske vlade, finansirao “farmu trolova” u Sankt Peterburgu koja je pokušala da iskrivi izborne rezultate. Takođe finansira Vagnerove specijalce koji deluju u Libiji, Ukrajini i Siriji.

Prema obaveštajnim zvaničnicima i analitičarima, Maksim Šugalej, sada predsednik Fondacije za odbranu nacionalnih vrednosti Prigožina, pomogao je u širenju ruske meke moći na mestima gde uticaj SAD opada.

“Maksim Šugalej je nezavisni agent, pomoćnik i koordinator ruske vlade”, rekao je Samjuel Ramani, mlađi saradnik na Royal United Services Institute (RUSI) u Velikoj Britaniji.

Njegova nedeljna poseta Avganistanu obuhvatila je preko 100 intervjua sa Avganistancima o stavovima prema talibanima i svrgnutoj vladi. On se takođe sastao sa portparolom talibana Zabihulahom Mudžahidom i, uz odobrenje talibana, započeo rad na otvaranju istraživačkog centra.

Misija u Avganistanu sledi obrazac postavljen još 2018. godine kada je počeo da radi sa Prigožinom. Prema rečima američkih zvaničnika i analitičara, poslat je u Afriku da unapredi ruske interese i suprotstavi se uticaju SAD i Francuske.

BBC-ev dokumentarac prikazuje kofere pune novca koje je nudio u zamenu za lojalnost političkih kandidata na Madagaskaru.

Šugalej je ponovo došao na naslovne strane kada su on i njegov prevodilac uhapšeni u Libiji, u maju 2019. Ovaj put je optužen da je pokušao da pomogne Seif el-Islam Gadafiju da se vrati u politiku.

Libijski zvaničnici rekli su da je sproveo istraživanja javnog mnjenja kako bi procenio šanse za pobedu Gadafijevog sina, ukoliko se odluči da se kandiduje za predsednika.

To je bio deo pokušaja Rusije da prikupi političku podršku u toj zemlji nakon što je izgubila milijarde dolara kada je svrgnut Muamer Gadafiji.

Zvaničnici su saopštili da je tokom ispitivanja priznao da je ušao u zemlju pod lažnim izgovorom i da planira da se meša u izbore zakazane za decembar ove godine.

Analitičari tvrde da je Šugalej završio posao za Rusiju u Libiji te da će Seif Gadafi postati novi predsednik Libije.

Tako će Rusija posle Sirije iz zagrljaja Zapada otrgnuti i Libiju, zemlje prepune nafte i gasa.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  "Maksim Šugalej je nezavisni agent..." Ako si nezavisni agent, onda ne radis za Ruse, nego za Jevreje. Ali, Rusi to ne razumeju. Agentura, vojska... uvek im je puna Sugaleja.

  • da da says:

   I još mu film snimili i vole ga kao Batu Živojinovića.

  • Apis carnica says:

   Vazmožna, pa Rusija ima 1000000 Ruskih juda u Izraelu...ali ne treba gledati to u negativnom smislu.Rusi prosto trguju sa svima, kupuju vreme. Rad bi čitao od Solženicina 200 let vmeste..a nema knjigara koje drze ovu knjigu..,)

 2. padre says:

  Znači, ima i nemisterioznih ruskih specialaca, aaj mislio, da to imaju samo ameri!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *